400 אלף בשיא המחאה: "זה נס קיץ 2011"
תושבי ישראל נהרו לרחובות, בהפגנה החברתית הגדולה אי פעם בארץ. מנהיגת המחאה: "הקיץ התעוררנו ופקחנו עיניים, הן לא ייסגרו עוד". יו"ר הסטודנטים: "אנחנו הישראלים החדשים, אנחנו כאן כדי להישאר". אייל גולן שר והחמיא להמונים, רבקה מיכאלי: "גם בנות הזהב דורשות צדק חברתי"
המחאה החברתית
הגדולה בתולדות המדינה. אחרי שסחפה המוני אזרחים, הגיעו אמש (שבת) מאות אלפי בני אדם להפגנה הגדולה האחרונה של הקיץ הנוכחי. מקריית שמונה ועד אילת, עשרות עצרות, תהלוכות ואירועי מחאה הבהירו כי מוקדם היה להספיד את המחאה. על פי הערכות, יותר מ-400 אלף מפגינים הגיעו לאירועי המחאה, בהם כ-300 אלף רק לעצרת המרכזית בכיכר המדינה בתל-אביב. מנהיגת המחאה דפני ליף פנתה אליהם ואמרה: "זהו נס קיץ 2011". ynet העביר את העצרת בשידור חי.המאהל ברוטשילד ישנה את פניו בתקופה הקרובה ויתמקד בדיונים חברתיים, כאשר ראשי המחאה יפסיקו ללון בו, אבל ראשונת המתגוררים בו סיימה את הקיץ כמובילה של המאבק החברתי הגדול אי פעם בישראל. בעצרת בכיכר המדינה אמרה דפני ליף כי "בקיץ הזה התעוררנו. הקיץ הזה פקחנו את העיניים והעיניים האלה לא ייסגרו עוד. זהו נס קיץ 2011".
שיא המחאה החברתית - כל הכתבות ב-ynet:
עוד בערוץ החדשות:
ליף: "מה נשאר להם? להיכנס בי"
אייל גולן וההמונים: "אם אין לחם, אין אהבה"
"אדוני ראש הממשלה תסתכל עלינו היטב: אנחנו הישראלים החדשים", זעק שמולי. "תכיר - אדוני ראש הממשלה: אנחנו הישראלים החדשים! ואנחנו הישראלים החדשים רוצים רק דבר אחד - לא קל - אבל פשוט: לחיות בארץ הזאת. אנחנו רוצים לא רק לאהוב את מדינת ישראל כמו שאנחנו אוהבים - אלא גם אפשרות להתקיים בה בכבוד ולחיות בה בכבוד. תן לנו לחיות במדינה הזאת".
שמולי: "לא נפסיק לרגע את המחאה"
יו"ר התאחדות הסטודנטים אמר כי המאבק לא ייפסק: "אחרי מפגן העוצמה האדיר הזה, אנחנו נסמן לממשלה את החזון. דבר אחד לא נקבל - לא ניתן שתנסו למרוח אותנו פעם נוספת. הפעם הזו אנו דורשים פתרונות אמיתיים - ועד שהם יבואו לא נפסיק לרגע את המחאה. לא נפסיק עד שנראה תוכנית אמיתית עם ערבויות ביצוע. אנו תובעים איזון נכון יותר בין כלכלה חופשית ובין כלכלה אנושית, ולכן נקיים מחאה חריפה כאילו אין הידברות, ונקיים הידברות כאילו אין מחאה חריפה. אנחנו כאן כדי להישאר".
מוביל המחאה אחרי מלחמת יום הכיפורים, מוטי אשכנזי, נאם אף הוא בעצרת. "אני מציג כאן את הישראלי הותיק, שגאה מאוד לראות את השינוי הדרמטי שקיוויתי שהוא יתחולל, הערכתי שהוא יתחולל והנה הוא בא", אמר אשכנזי, "אתם לא מדברים על שינוי שיטה. אתם ואני מדברים בעצם על שינוי תרבות". כמו יתר הנאומים, גם נאומו של אשכנזי הועבר בתרגום לשפת הסימנים. בהמשך גם צעק ההמון "העם דורש צדק חברתי", גם כן בשפת הסימנים.
פרופ' יוסי יונה קרא מעל הבמה: "באנו להגיד שאנחנו תובעים שינוי כיוון, באנו לומר שלא התעייפנו, לא נחלשנו, לא התייאשנו. לא נסתפק בפירורים. לא נתרשם משינויים קוסמטיים. אנחנו תובעים מדינת רווחה. שלא יגידו שאין זה אפשרי. זה ייתכן, זה אפשרי. העם דורש צדק חברתי".
מתמחה: "לא רק הזקנה, כולנו שוכבים במסדרון"
ד"ר שירי טננבאום, מתמחה במכון האונקולוגי בתל השומר, נאמה בעצרת, פחות מחצי יממה לפני שייכנס לתוקף מכתב ההתפטרות שהגישה. "זהו מאבק על עצם הזכות לבריאות. בישראל פערי בריאות אדירים בין פריפריה למרכז, עשירים לעניים, בין יהודים לערבים. את הפערים האלה לא צריך לצמצם, צריך להעלים", אמרה ד"ר טננבאום, "כולנו חולים שקופים, מכולנו המדינה מסירה אחריות. זו לא רק הזקנה, כולנו שוכבים במסדרון. אין צדק רפואי, בלי צדק חברתי".
אחד מיוזמי המחאה, רגב קונטס, אמר ל-ynet במהלך העצרת: "ראש הממשלה שלנו, שהעם הזה בחר בך - אל תהיה פרעה, שלא יקשה לבך. שלח את עמי לבית שיוכל לשלם עליו, שים לו אוכל על השולחן, אוכל פשוט כמו קוטג' ולחם על השולחן. זה לא יותר מדי לבקש במדינה מתוקנת. אנחנו לא רוצים להפיל ממשלה, אנחנו רוצים שהממשלה תרים אותנו".
בתחילת ההפגנה תקפו מארגני המחאה את בנימין נתניהו. "דוד בן גוריון בחר לגור בצריף. איפה ראש הממשלה שלנו גר היום?", שאלו מעל הבמה בכיכר המדינה. "לביבי שלי 3 דירות", צעקו, "לולא היו לו 3 דירות, אולי היתה לי דירה משלי". המקום בו החלה המחאה - המאהל בשדרות רוטשילד - צפוי לשנות כיוון בימים הקרובים. "לא נישן יותר ברוטשילד", אמרו המארגנים, שהוסיפו כי האזור ישמש לכינוסים וכמרכז דיונים.
בראש הרבבות שצעדו מהמאהל בשדרות רוטשילד לכיכר המדינה עמד צ'רלי ביטון, מנהיג "הפנתרים השחורים" בשנות ה-70. "זו הזדמנות של פעם בחיים לעצור את עושק הציבור", אמר ביטון. המפגינים שצעדו לצדו קראו את מה שהפכה לסיסמה של המחאה החברתית הגדולה בתולדות המדינה: "העם דורש צדק חברתי".
רבבות בירושלים: "נושבת כאן רוח של מהפכה"
לא פחות מ-60 אלף בני אדם הגיעו למחות בירושלים. הצועדים קראו: "התשובה להפרטה - מהפכה". יאיר פינק, ממובילי המאבק, אמר כי "זו הוכחה לראש הממשלה שהדרך הכלכלית-חברתית שלו פשטה את הרגל. זה יום מרגש, יש חשמל ברחובות, נושבת כאן רוח של מהפכה".
אורנה בנאי אמרה בנאומה כי "מצפים ממני להיות מצחיקה, אבל הפעם אני לא יכולה להיות מצחיקה. לא מצחיק אותי שישראל של היום היא מהגרועות בעולם בפערים בין עניים ועשירים. לא מצחיק אותי בכלל שבארץ היהודים, הידועים כרחמנים גדולים, יש מאות אלפים ילדים רעבים".
30 אלף בחיפה: "נחזיר את ישראל לאזרחיה"
לחיפה הגיעו 30 אלף מפגינים, שנופפו בדגלי ישראל ונשאו שלטים הקוראים לשחרור גלעד שליט. בין המשתתפים בהפגנה בחיפה ניתן היה לראות גם את משפחת פלד בהרכבה המלא - האבא תמיר, האמא אורלי, והילדים ים, כחל, וחוף בן ה-3. גם הסבתא רבקה ודודה אסתר הגיעו, ובני המשפחה התגאו כי השלוחות נוספות מבני המשפחה הגיעו להפגנות בערים אחרות. "התחושה היא שיש שינוי בקרב האנשים, שמגלים יותר אכפתיות ויוצאים מהבתים למרות החום והלחות", אמרו.
תמר קוטלר, סטודנטית המתגוררת במאהל האודיטוריום מזה כשבעה שבועות, אמרה כי "המחאה לא דועכת, לא קורסת, לא מתייבשת. אנחנו כאן עד שנחזיר את מדינת ישראל לאזרחיה, עד שנשבור אחת ולתמיד את קשרי ההון והשלטון. בישראל יש רק שני מעמדות - העשירון העליון ואת כל השאר".
למחאה בעפולה הגיעו אלפים וצעקו "רוצים צדק, לא צדקה" ו"עוברים ממחאה למאבק". אחד ממשתתפי הצעדה בבירת העמק, רשף פלד, אמר כי "ההפגנה הזו תוביל אותנו לשלב הבא במחאה". נעמי יצחק הוסיפה: "אני אמשיך להיאבק עד שנקבל את הזכויות שלנו, עד שנוכל לחיות בכבוד". להפגנה בקריית מוצקין הגיעו כ-8,000 איש, 3,000 השתתפו במחאה בנהריה, בחדרה הפגינו 2,500 איש, בכרמיאל ובראש פינה צעדו כ-3,000 ובקריית-שמונה 5,000 מוחים. בכפר יהושע הפגינו כ-10 אלף איש, שקראו: "הממשלה קורסת, צאו מהמרפסת".
בבאר-שבע לא התקיימה הפעם הפגנה, אבל למוחים בדרום היו לא מעט אלטרנטיבות. בערד הפגינו כ-500 איש. "תושבי ערד חיכו להפגנה הזו, זה היה כמו קפיץ שנדרך והשתחרר", סיפר יעקב לקסי, אחד ממובילי המחאה. "אנחנו לא רוצים להיות פריפריה, ככה קוראים לנו בתל-אביב. אנחנו ספר גאה. המחאה הזה התחילה עם הקוטג'. היום המחאה היא על צדק חברתי, שזה גמול הוגן על עבודתו של אדם".
במצפה רמון הגיעו כ-800 מוחים, מספר עצום ביחס לגודל היישוב הדרומי. אייל אדלר, ממארגני המחאה במקום, סיפר כי "התלבטנו אם לעשות את ההפגנה או לא, אבל צדקנו בהחלטה לקיים את ההפגנה. זה נראה נהדר. זה לא עשרת אלפים איש, אבל מדהים לראות את האנשים שהגיעו". גם באילת הפגינו כאלף איש.
Read this article in English