שגרירים זומנו לנזיפה במשרד החוץ; ליברמן הורה לנתק קשר עם בכירי הרשות
החרפת צעדים בעקבות ההצבעה נגד ישראל באו"ם: נתניהו הורה לזמן את כל שגרירי המדינות במועצת הביטחון שתמכו בהחלטה נגד ההתנחלויות. שגריר ארה"ב הוחרג בשל הימנעות מדינתו בהצבעה. הקבינט מתכנס. ליברמן הורה להפסיק כל קשר עם הגורמים המדיניים-אזרחיים ברשות, התיאום הביטחוני נמשך. בנט בכותל: לבחור בין מחנה לאומי או קבלת החלטות או"ם
ישראל ממשיכה בפעולותיה נגד המדינות שתמכו בהצבעה נגדה באו"ם: ראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו הורה הבוקר (יום א') לזמן לשיחת נזיפה במשרד החוץ בירושלים את כל שגרירי המדינות במועצת הביטחון שתמכו בהחלטה נגד ההתנחלויות. השגרירים זומנו לשיחה על אף חופשת יום ראשון וחג המולד, ולכן חלקם ייוצגו על-ידי סגנים. שגריר ארה"ב בישראל, דן שפירו, הוחרג מאחר שארצו נמנעה בהצבעה. ראש הממשלה גם מכנס את הקבינט המדיני-ביטחוני בצהריים לישיבה מיוחדת.
במקביל, שר הביטחון אביגדור ליברמן הנחה הבוקר את צה"ל ואת יחידת תיאום פעולות הממשלה בשטחים להפסיק כל קשר מדיני-אזרחי עם הגורמים המדיניים-אזרחיים ברשות הפלסטינית. עם זאת, התיאום הביטחוני והעבודה בוועדות התיאום נמשך. התגובות של נתניהו וליברמן הן צעד נוסף של ישראל בעקבות החלטה 2334 במועצת הביטחון של האו"ם, שלפיה הבנייה בשטחים "נעדרת כל תוקף חוקי".
ראש הממשלה נתניהו שב ותקף הבוקר את מועצת הביטחון של האו"ם ואת ממשלו של נשיא ארצות הברית היוצא ברק אובמה. נתניהו אמר בפתח ישיבת הממשלה: "אני שותף לרגשות הכעס והתסכול של חברי הממשלה מול ההחלטה הלא מאוזנת והעוינת ביותר למדינת ישראל, שהתקבלה באופן בלתי ראוי על ידי מועצת הביטחון".
נתניהו הוסיף כי "אין לי שום ספק שממשל אובמה יזם אותה ועמד מאחוריה ותיאם את הניסוחים ודאג להעבירם בניגוד מפורשת למדיניות האמריקנית המסורתית שהתחייבה לא לנסות לכפות תנאים של הסדר קבע במועצת הביטחון. זו הייתה התחייבות מפורשת של הנשיא אובמה להימנע מצעדים כאלה. נעשה כל מה שצריך כדי שישראל לא תצא ניזוקה מההחלטה המבישה הזו".
לסיכום דבריו, ביקש נתניהו מהשרים לגלות אחריות: "אני אומר לשרים, צריך לנהוג בתבונה, באחריות, וגם בקור רוח. זה אומר גם במעשים וגם בדיבורים. אני מבקש מהשרים לנהוג באחריות בהתאם להנחיות שיינתנו היום בישיבת הקבינט אחרי ישיבת הממשלה. ביקשתי ממשרד החוץ להכין תוכנית פעולה מול האו"ם וארגונים בינלאומיים אחרים שתוצג בקבינט ועד אז נבחן צעדים נוספים".
בנט בכותל: "כניעה או ריבונות"
שר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט פרסם הצהרה בכותל המערבי. לדבריו, "מועצת הביטחון קיבלה החלטה מביכה, שקובעת כי השטח הזה – הר הבית והכותל המערבי – הם שטח כבוש. החלטה על הבירה שלנו זה 3,000 שנה, אבל שום החלטה לא יכולה לשנות את המציאות. עם לא יכול להיות כובש בארצו, ולכן החלטה זו כמו רבות מקודמותיה תיזרק לפח האשפה של ההיסטוריה ואנחנו נישאר פה לנצח נצחים".
בנט אמר עוד כי "אנחנו נמצאים ביום היסטורי שיש בו גם סכנה אבל גם הזדמנות, ואני בוחר לראות את ההזדמנות. ישראל צריכה לעשות חשבון נפש על התנהלותה ב-25 השנים האחרונות, מאימוץ של הסכמי אוסלו ועד הנסיגות ועד נאום בר אילן. הקונספציה שלפיה אם נרצה את העולם אז איכשהו נקבל סימפטיה הסתיימה בטילים על נתב"ג ובמנהרות לעוטף עזה.
"הגענו לסוף עונת החיקויים, או שאתה מחנה לאומי ומתנגד להקמת מדינת פלסטין או שמקבלים החלטות או"ם נגדנו. אין באמצע, יש שתי אלטרנטיבות, או כניעה או ריבונות. את הכניעה והוויתורים ניסינו כבר 25 שנה, הגיע הזמן לעבור לריבונות. לכן נצא לדרך כבר בתקופה הקרובה להחלת הריבונות על מעלה אדומים ועל שטחי C ביהודה ושומרון. הגיע הזמן להחזיר לעצמנו את היוזמה".
הנגבי: "אובמה תקע סכין בגב הישראלים"
כמה שרים תקפו בחריפות את ממשל אובמה לפני ישיבת הממשלה השבועית. השר צחי הנגבי אמר כי "למזלנו, בעוד 25 יום הממשל שעל שמו רשומה ההחלטה האומללה הזו יורד מהבמה. נכנס ממשל שמצהיר שהוא מסתייג מההחלטה הזו. אני מאמין שהממשל החדש ימחק את הכתם הזה, שאולי מעיב על הממשל של אובמה. אובמה נכנע לאיראנים, הפקיר את הסורים ותקע סכין בגבם של הישראלים".
השר יובל שטייניץ אמר: "הייתה החלטה אנטי-ישראלית קשה, בוטה ועוינת במועצת הביטחון. זו לא החלטה נגד ההתנחלויות אלא נגד ישראל, וכואב במיוחד שארצות הברית נמנעה. אני לא מאשים את הנשיא אובמה באנטישמיות אלא במעשה לא הוגן וקשה. כך לא מתנהגים לידידים. ארצות הברית מעולם לא הפקירה אותנו לרוב האוטומטי נגדנו במועצת הביטחון. אני חושב שאובמה וקרי עוד יתחרטו ויתביישו בהחלטה הלא מוסרית הזאת".
השרה איילת שקד אמרה לפני ישיבת הממשלה כי "צריך לראות את ההחלטה כהזדמנות, ישראל צריכה להכריע לאן היא הולכת, להקמת מדינה פלסטינית או לא. ממשל אובמה הפקיר את ישראל פעמיים: פעם אחת בחתימת ההסכם עם איראן ועכשיו עם אי הטלת הווטו". גם השרה גילה גמליאל הצטרפה לביקורת: "החלטה אומללה, היינו מצפים מארצות הברית, ידידתנו הטובה ביותר, למנוע אותה".
פעולות נגד המדינות שתמכו בהחלטה
מאז קבלת ההחלטה נגד ישראל באו"ם, ביצעה הממשלה כמה פעולות נגד המדינות שתמכו בהצעה. אמש החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו לבטל את ביקורו הרשמי של ראש ממשלת אוקראינה וולודימיר גרויסמן בישראל, כמחאה על כך שאוקראינה - הנחשבת למדינה ידידותית לישראל - הצביעה בעד ההחלטה במועצת הביטחון. גרויסמן היה אמור להגיע בשבוע הבא לארץ.
השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, התייחס הבוקר לנושא ואמר בראיון לאולפן ynet כי "הידיים הן ידיים אמריקניות. התפרסם פה באוקראינה שהאוקראינים מאוד רצו להימנע וביידן אישית התקשר לנשיא אוקראינה ולחץ שהאוקראינים יצביעו בעד. יש פה לא מעט צביעות כי האמריקנים בעצם לא העזו להצביע בעד, רק נמנעו, אבל לחצו על מדינות אחרות בכוח לתמוך. יש פה פעולת ייאוש של הממשל היוצא כי הוא מבין שהממשל החדש ינקוט מדיניות אחרת".
על האמירות הקשות מאז קבלת ההחלטה מצד ההנהגה בישראל נגד הממשל האמריקני היוצא ציין אלקין כי "הנשיא בעצמו קובע איזו מסורת הוא רוצה. כשהיו לנו חילוקי דעות כמו בנוגע להסכם המביש עם איראן, הסכם מאוד גרוע שעוד ידובר בו רבות ונראה את המחיר שכל העולם ישלם על ההסכם הזה, נאבקנו עליו ואותו דבר כאן – כשהממשל החליט במחטף לנקום בישראל ולקיים דיאלוג של כוחנות. לא צריך להגיד שהיריקה בפרצוף זה גשם".
ראש הממשלה נתניהו גם הורה אמש לשגרירי ישראל בניו זילנד ובסנגל, שתיים מהמדינות שקידמו את הצעת ההחלטה ביחד עם ונצואלה ומלזיה, לשוב ארצה באופן מיידי להתייעצויות. במקביל הנחה ראש הממשלה את משרד החוץ לבטל את ביקורו הצפוי של שר החוץ הסנגלי בארץ בעוד שלושה שבועות ולבטל את כל תוכניות הסיוע לסנגל. עוד הורה נתניהו לבטל ביקורים בארץ של השגרירים הלא תושבים של סנגל.