נאום קרי: "קונצנזוס בינלאומי מוחלט נגד עוד התנחלויות"
האקורד האחרון של ממשל אובמה, אחרי החלטת מועצת הביטחון: מזכיר המדינה ינאם ב-18:00 ויגיד כי פרט לישראל - יש קונצנזוס מוחלט נגד התנחלויות באזורים שיהיו נתונים למשא ומתן. ארדן: "זה פתטי ואובססיבי"
בניסיון אחרון להתוות את הקווים העתידיים של המשא ומתן המדיני לפני כניסתו לבית הלבן של דונלד טראמפ, יציג הערב (ד') ב-18:00 מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי את החזון שלו לגבי הסכם ישראלי-פלסטיני, הסכם שכבר לא ייצא לפועל בתקופתו. גורם בכיר במחלקת המדינה אמר ל"ניו יורק טיימס" כי קרי, שבעוד שלושה שבועות יסיים את תפקידו כמזכיר המדינה של ברק אובמה, ישתמש בנאום כדי "להתייחס לביקורות המטעות" שהופנו לעבר ממשל אובמה.
דיווח במצרים: כך קרי ועריקאת תכננו את המהלך במועצת הביטחון
זוהי רמיזה ברורה לראש הממשלה בנימין נתניהו, שהאשים את ממשל אובמה כי עמד מאחורי החלטת מועצת הביטחון בשבוע שעבר נגד ההתנחלויות. ארצות הברית נמנעה בהחלטה, ובצעד חריג לא הטילה וטו על החלטה נגד ישראל. יתר 14 החברות במועצת הביטחון תמכו בהחלטה, ובעקבות זאת החל נתניהו בתגובות נגד - ובהן זימון השגרירים לשיחות נזיפה, ביטול פגישות מתוכננות עם ראשי מדינות ודרישה משרים לא לטוס לאותן מדינות.
בנאום ידגיש קרי כי "ההצבעה האמריקנית לא הייתה חסרת תקדים", וכי החלטת אובמה "לא הייתה מארב מתוכנן נגד ישראל". קרי יצביע גם על מקרים נוספים שבהם וושינגטון התירה הצבעות דומות תחת נשיאים קודמים. בנוסף אמר הבכיר האמריקני כי קרי יציין גם כי פרט לישראל, יש "קונצנזוס בינלאומי מוחלט" נגד התנחלויות נוספות באזורים שבסופו של דבר יהיו נתונים למשא ומתן.
לדברי הבכיר האמריקני, קרי רצה במשך זמן רב לשאת נאום מרכזי בנוגע להסכם בין ישראל לפלסטינים, אבל בבית הלבן ביקשו ממנו להימנע מכך. בבית הלבן סברו כי נאום שכזה יטיל לחץ לא הכרחי על ישראל, שיכעיס את נתניהו. אבל לפי ה"ניו יורק טיימס", ההתנגדות הזו הוסרה בשבוע שעבר - עם החלטת אובמה וקרי להימנע בהחלטת מועצת הביטחון.
קרי כבר התכוון לשאת את הנאום ביום חמישי האחרון, לפני ההצבעה במועצת הביטחון, אבל ביטל זאת בבוקר שאחרי, לאחר שמצרים - תחת לחץ מנתניהו ומהנשיא הנבחר דונלד טראמפ - דחתה את ההצבעה על ההצעה שהעלתה. בסופו של דבר ארבע מדינות אחרות, ובראשן ניו זילנד, לצד סנגל, ונצואלה ומלזיה, העלו מחדש את ההצעה. בכירים בניו זילנד אמרו כי החלטתם לא נבעה בעקבות לחץ של ממשל אובמה או מדינה אחרת.
הרצון של קרי, לדברי יועציו, הוא למקד את הדיון בכמה מהנושאים המרכזיים שבמחלוקת במשא ומתן המדיני, משא ומתן שכבר לא מתקיים הלכה למעשה כבר כמה שנים: הגבולות, הביטחון, ירושלים, הכרה הדדית במדינת ישראל ובמדינה פלסטינית.
החשש בישראל הוא שמתווה קרי יאומץ על ידי שרי החוץ בוועידת פריז שתתכנס בחודש הבא ולאחר מכן תובא לאישור מועצת הביטחון של האו"ם עוד לפני 20 בינואר – מועד השבעתו של הנשיא האמריקני החדש, מתוך כוונה לסנדל את טראמפ.
השר לביטחון פנים וחבר הקבינט גלעד ארדן אמר כי "מצער מאוד שממשל אובמה, שטעה לאורך כל שנותיו בצעדים שנקט במזרח התיכון, מנסה להבטיח שהכאוס הזה יישמר גם אחרי כהונתו. נאום פרמטרים ברגע האחרון לפני סוף כהונתו של קרי ביחד עם החלטת מועצת הביטחון יבטיחו סופית שהפלסטינים לא יסכימו לשום מו"מ בשנים הבאות וירחיקו כל סיכוי לקדם שלום. פתטי ואובססיבי להציג נוסחה לסיום הסכסוך ברגע האחרון כאשר לא הצלחת להזיז שום דבר - חוץ מוועידת תומכי חמאס בפריז - לאורך כל כהונתך".