חשיפה בצרפת: "מבצע אנטבה לא היה חשאי"
העיתון הצרפתי "לה מונד" פרסם כתבת ענק ובה גילויים חדשים על המבצע לשחרור החטופים הישראלים והיהודים מאוגנדה לפני יותר מ-40 שנה
העיתון הצרפתי "לה מונד" חשף אתמול (יום ד') פרטים חדשים על "מבצע יונתן", המבצע הישראלי לשחרור החטופים באנטבה, אוגנדה, לפני 40 שנה. החשיפה התאפשרה בעקבות פתיחתם לעיון של מסמכי ארכיון משרד החוץ הצרפתי בנוגע למבצע הישראלי.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
ניתן לקרוא את הכתבה המלאה באתר "לה מונד"
לאורך כל הכתבה מגולל העיתון הצרפתי את סיפור בני הערובה כולו - מחטיפת המטוס הצרפתי ביוני 1976 ועד לרגע שבו שוחררו בני הערובה הישראלים והיהודים לאחר כמה ימים במבצע נועז ומורכב במדינה האפריקנית שנשלטה אז על ידי הרודן אידי אמין.
לפי "לה מונד", המסמכים דיפלומטיים שהותרו לפרסום שופכים אור שונה בכמה היבטים על המבצע הישראלי מזה שפורסם עד כה. הרשויות באוגנדה, למשל, לא ידעו מראש על המטוס החטוף ועל זה שהוא עושה את דרכו לאנטבה. עוד עולה מהמסמכים שהמבצע הישראלי לא היה חשאי לגמרי וששלוש מדינות לפחות - קניה, בריטניה וגרמניה - ידעו עליו מראש. נקודה נוספת שעולה בכתבה האינטראקטיבית הגדולה של העיתון הצרפתי היא ששניים מבין שלושת בני הערובה נהרגו מאש ישראלית ושישראל מעולם לא סיפקה הסבר על מותו של ההרוג השלישי. לפי העיתון הצרפתי, בשיחות המשא ומתן שהתנהלו בין הצדדים טרם המבצע הצבאי השתתפו שגריר סומליה באוגנדה חאסני עבדאללה פארח (ייצג את הטרוריסטים), שליט אוגנדה אידי אמין (בתפקיד המתווך) ושגריר צרפת באוגנדה פייר-אנרי רנאר (ייצג את ישראל וצרפת). השגריר הצרפתי גם חתום על חלק מההתכתבויות הדיפלומטיות עם משרד החוץ בפריז שפורסמו בחשיפה של "לה מונד".
מתוך חשיפת העיתון "לה מונד":
שאלה: האם שליט אוגנדה אידי אמין ידע על החטיפה מראש וציפה למטוס "אייר פראנס"?
תשובה: לא.
הסבר 1: הרשויות באוגנדה ידעו על המטוס החטוף רק כשהוא טס לכיוון אנטבה.
הסבר 2: אידי אמין הגיע למטוס החטוף רק שעתיים לאחר נחיתתו ולא נתנו לו להתקרב למטוס.
שאלה: האם ישראל פעלה לבד?
תשובה: לא.
הסבר 1: קניה שימשה נקודת חנייה לאחר המבצע עבור מטוסי הצבא הישראלי ושימשה בסיס לוגיסטי לישראל במהלך ההכנה למבצע.
הסבר 2: דיפלומט בריטי היה נוכח בנמל התעופה באנטבה במהלך המבצע.
הסבר 3: טיסה של חברת התעופה הגרמנית "לופטהנזה" שהייתה אמורה לנחות באנטבה בוטלה.
שאלה: האם המבצע הישראלי התנהל ללא רבב?
תשובה: לא.
הסבר 1: שניים מבין שלושת החטופים שנהרגו במבצע מתו ככל הנראה מכדורים ישראליים.
הסבר 2: הוריו של אחד החטופים שנהרגו, ז'אן-ז'אק מימוני, מעולם לא קיבלו הסבר ברור על חלקו של צה"ל בנסיבות מותו.
ב-27 ביוני 1976 חטפו ארבעה מחבלים - שני גרמנים ושני פלסטינים - מטוס של חברת "אייר פראנס" שהיה בדרכו מישראל לפריז. לאחר עצירות באתונה (יוון) ובבנגזי (לוב) עשה המטוס את דרכו לאנטבה שבאוגנדה ולארבעת המחבלים הצטרפו שלושה נוספים ממוצא פלסטיני. ב-4 ביולי ערך צה"ל מבצע מיוחד לשחרור בני הערובה הישראליים והיהודיים באנטבה. המבצע בנמל התעופה באנטבה נמשך 20 דקות ובמהלכו חוסלו כל שבעת המחבלים, נהרגו שלושה בני ערובה וחייל אחד - מפקד כוח החילוץ מסיירת מטכ"ל, סא"ל יוני נתניהו.
"מבצע יונתן" ותוצאותיו המוצלחות התקבלו בתדהמה בישראל ובעולם כולו, בעיקר בשל המרחק הרב (כ- 3,800 קילומטרים) בין ישראל לבין אוגנדה ונועזותם של מתכנניו ומבצעיו. בשנים לאחר מכן שימש המבצע כחומר רקע ליצירת סרטי קולנוע (דוגמת "מבצע יונתן" בכיכובו של יהורם גאון) ומספר לא מועט של ספרים.