השר לשעבר יעקב נאמן הלך לעולמו
נאמן בן ה-77 שכיהן כשר משפטים ושר אוצר בממשלות נתניהו נפטר לאחר מחלה. הוא היה המוציא והמביא של ראשי ממשלות, זה שרקח את החנינה לאנשי השב"כ בפרשת קו 300 וגם שם דגש על קיצור מתן פסקי דין בבית משפט
יעקב נאמן, שכיהן כשר המשפטים וכשר האוצר, הלך היום (א') לעולמו בגיל 77 לאחר מחלה. הוא הותיר אחריו אישה, הדסה, ושישה ילדים.
נאמן כיהן פעמיים כשר המשפטים בממשלות בנימין נתניהו ובעבר הרחוק גם כמנכ"ל משרד האוצר. הוא נחשב אחד מגדולי עורכי הדין הפרטיים בארץ במשרד "הרצוג, פוקס נאמן". המשרד, שהתמחה בתחום המסחרי, הפך במרוצת השנים לאחד הגדולים במדינה וייצג אילי הון רבים, בהם רוברט מקסוול, דניאל אברהמס, סוחרי הנשק שאול אייזנברג ומרקוס כץ, צ'רלס ברונפמן ויונתן קולבר. ידידיו ציינו כי לצד הטיפול במיוחסים הקפיד נאמן לייצג בחינם כאלה שידם אינה משגת. הם הדגישו גם את יחסו הרגיש מאוד למשפחות השכולות ולמשפחות החטופים ולנפגעי תאונות דרכים, מאז נדרסה אמו למוות על ידי אוטובוס. בין היתר, הוא ביקר את שחר גרינשפן, בת ה-12, שנפצעה אנושות בתאונת דרכים.
עוד בהיותו משפטן צעיר החל נאמן במקביל ללימודי המשפטים בפעילות במסדרונות השלטון. הוא שימש כמזכיר סיעת המפד"ל בכנסת. כשסיים את הלימודים, התמחה בבית המשפט המחוזי אצל השופטת מרים בן פורת. לאחר מכן השלים לימודי מאסטר ודוקטורט בהצטיינות באוניברסיטת ניו יורק.
העבודה שלו היתה בעיקר כיועץ סתרים, שליח למשימות דיסקרטיות ופרקליט לראשי ממשלה ושרים. נאמן נקרא שוב ושוב לשרת פוליטיקאים ממפלגות יריבות, וזאת מבלי שהיה חבר מפלגה כלשהי, מבלי שעמדה מאחוריו העוצמה של ציבור תומכים. הוא היה מלא תחבולות ועצות והמוטו שלו היה הפסוק היהודי "אין הברכה מצויה אלא בדבר הסמוי מן העין".
כפרופ' למשפט אזרחי תוך התמחות בדיני מסים היה נאמן חברם לשכבת הגיל של פרופ' אהרון ברק, מישאל חשין המנוח וכל הצמרת המשפטית הקודמת. הוא דגל בדעות ימניות ובכינון מדינת הלכה, אך תמיד נקט בגישה ממלכתית. הוא סבר שחוק המדינה הוא מעל הכל ויעץ להתיישר על פיו גם אם הוא לא דעתם של מקבלי ההחלטות.
נאמן העיד על עצמו שהוא מומחה לניהול מו"מ בין אנשים בין סיעות ובעיקר בין יריבים פוליטיים. לכן מינה אותו בשעתו ראש הממשלה נתניהו לכהן במשאים ומתנים קואליציוניים, פוליטיים ולנסות לאתר ולנטרל מחלוקות פוליטיות. אך הוא היה מקורב גם לשמעון פרס, יצחק רבין, אריאל שרון, יצחק הרצוג ואביגדור ליברמן.
נאמן עמד בראש הוועדה שמצאה ניסוח לחוק גיור ("פשרת נאמן") חוק יסוד: החקיקה שנועד להסדיר את יחסי הכנסת ובית המשפט העליון. הוא נהג לומר בכל פעם כי המחלוקות בין דתיים וחילוניים הן מהסכנות האורבות לפתחה של המדינה.
נאמן פרץ לתודעה הציבורית כשיחד עם עו"ד רם כספי רקח את חנינות אנשי השב"כ בפרשת קו 300. בעשור שלאחר מכן, ב-1996, כבר נמנה נאמן עם מקורביו של ראש הממשלה הנבחר דאז בנימין נתניהו שמינה אותו לא רק לתפקיד שר המשפטים אלא גם כאדם הקרוב לו ביותר והמוציא ומביא לצד עוה"ד יצחק מולכו ודוד שמרון. עד מהרה נאלץ נאמן להיפרד מתפקידו בשל כתב אישום, השנוי במחלוקת עד היום, שממנו זוכה.
11 שנה לאחר הזיכוי, לפני כעשור, מונה שב במה שנראה כ"תיקון", לתפקיד שר המשפטים. הפעם רווה יותר נחת בתפקיד. הוא שם דגש על קיצור הסחבת במתן פסקי דין שבו ראה את הבעיה הגדולה שבגללה יש כרסום באמון הציבורי במערכת המשפטית. "השופטים נתונים תחת עומס עצום. תיקים תקועים שנים בפרקליטות ועוברות עוד שנים עד שהצדק יוצא לאור בבתי המשפט. מנסיוני כעורך-דין אני יכול לומר שבמערכת יש שופטים שיודעים את מלאכתם, אבל התנאים שבהם הם עובדים בלתי אפשריים. הם עובדים מצאת החמה עד צאת הנשמה. לא פלא שהציבור סובל מכך. אם יש דבר ששכנע אותי לעזוב את משרדי ולחזור אל משרד המשפטים הוא התקווה לעשות משהו רציני לשינוי המצב".
הוסיף שופטים, נאבק בסחר בבני אדם
בתקופת כהונתו השנייה במשרד המשפטים, נאמן הצליח לקצר את תקופת הטיפול בתיקים בבתי המשפט ולהוסיף תקנים לשופטים: בשנות כהונתו מונו 176 שופטים חדשים; הליכים קוצרו, והשירות לאזרח השתפר. הוא העביר בקריאה ראשונה מגה-חוק שמעדכן כ-1,000 חוקים אזרחיים שהתיישנו ולא התאימו לפסיקות בג"ץ; הוא השיג תקציב למלחמה בסחר בבני אדם והצליח להוציא את ישראל מצמרת הרשימה השחורה של המדינות שבהן מתקיים סחר כזה.
נאמן היה נשוי להדסה, פסיכולוגית מחוננת, ואב לחמש בנות ובן זקונים, רובם במקצועות חופשיים.
נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, אמר: "הלך מאתנו חבר ואיש הגות רב מעשה. יעקב היה משפטן מובהק אך גם מחוץ לכתליו של בית המשפט עסק בצרכי ציבור ללא הרף ושלא על מנת לקבל תמורה. רק לפני שבוע שוחחנו. 'אני זקוק לעצה הטובה שלך', אמרתי. גם ממיטת חוליו הבטיח יעקב שנפגש שוב מיד כשיתחזק. יעקב, חברי לספסל בית הכנסת, גם אלה אשר חלקו על עמדותיך, על החלטותיך, ראו בך תמיד בר-פלוגתא ראוי ומעמיק. לכתך מאיתנו מותירה חלל עצום בעולמנו".
ראש הממשלה נתניהו פרסם דברי הספד: "אני מבכה את פטירתו של יקירנו ויקיר עם ישראל, יעקב נאמן ז"ל. יעקב נאמן היה מבכירי המשפטנים במדינה, חריף שכל ובעל לב יהודי חם. הוא היה בעל עמדות לאומיות מוצקות, ועם זאת תמיד חיפש את דרך הפשרה וההידברות, כפי שעשה כשהוביל את ועדת נאמן שטיפלה ברגישות ובחכמה בנושא הגיור. יעקב התגייס לשירות הציבורי כמנכ"ל משרד האוצר, כשר האוצר וכשר המשפטים. מצאתי בו שותף נפלא לעשייה הציבורית. כשר האוצר הוא הוביל ותמך ברפורמות חשובות, ובראשן פתיחת שוק מטבע החוץ שעשתה מהפכה כבירה בכלכלת ישראל. רעייתי ואני שולחים לרעייתו הדסה, לילדיו ולנכדיו את תנחומינו הנשלחים מעומק לבנו".
שרת המשפטים איילת שקד אמרה כי "משרד המשפטים כולו מרכין את ראשו למשמע הבשורה המרה על פטירתו של פרופ' יעקב נאמן, אדם משכמו ומעלה, שהשכיל לשלב תורה ועשייה, ותמיד היה מוכן לפעול למען המדינה. נאמן, שהיה ממקימי אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, לא נח על זרי הדפנה ולא הסתפק בהצלחתו בשוק הפרטי, ובחר פעם אחר פעם לתרום למדינה בשלל תפקידים חשובים, ממנכ"ל משרד האוצר ועד שר האוצר ושר המשפטים. הוא סימן בדרכו השקטה את היעילות והמקצוענות בשרות הציבורי. פרופ' נאמן היה משפטן מבריק, שמרן בהשקפתו והניח יסודות להרבה יוזמות שאנחנו זוכים לקדם היום במשרד. יהי זכרו ברוך".
ממשרד הרצוג פוקס נאמן נמסר: "אבל כבד נפל על כולנו עם מותו של אחרון השותפים המייסדים פרופ' יעקב נאמן. יעקב, יחד עם חיים הרצוג ז"ל ומיכאל פוקס ז"ל, ייסד ב-1972 את המשרד שהפך להיות לאחד המפוארים בישראל. יעקב, יחד עם השותפים המייסדים, קבע את יסודות הפירמה והביא לפרסומה בארץ ובעולם .מקצועיות ללא פשרות, דבקות במטרה, שירותיות ומעל הכל אנושיות היו נר לרגליו. אף שיעקב עסק עם שועי עולם תמיד נשאר 'מנטאש', אדם שדואג דווקא לחלש ולמי שלא שפר עליו גורלו. איש חסד גדול היה".
ראש האופוזיציה ויו"ר המחנה הציוני, יצחק (בוז'י) הרצוג, אמר כי נאמן היה מורה וחבר קרוב במשך עשרות בשנים: "איש רחב לב, רחב אופקים, אדם נדיב שתמך בשירות בצה"ל, בחיבור בין קבוצות בחברה הישראלית, משפטן מובהק ובעל עשייה ציבורית ומשפטית גדולה וחשובה למדינת ישראל ואזרחיה. תמיד ראה בראש ובראשונה את טובת המדינה ואחדות העם כמטרה עליונה ולשם כך פעל".