מחאת הלבנונים: כיבו את הסלולרי ליום שלם
בלבנון טוענים כי מחירי השירותים הסלולריים במדינה הם הגבוהים במזרח התיכון. רבים נענו השבוע לקמפיין "סגור את הקו שלך" והעבירו את הטלפון למצב טיסה ליום שלם. המטרה: לגרום נזק כספי לחברות הסלולר
רק לפני שבועות אחדים - כשהוקמה ממשלתו החדשה של סעד אל-חרירי - התמנה ג'מאל ג'ראח לשר התקשורת של לבנון, ולקבלת הפנים הזו הוא לא ציפה: בימים האחרונים הופיעו ברשתות החברתיות קריאות של לבנונים להחרים את חברות הסלולר "אלפא" ו"טאץ'" בשל המחירים הגבוהים שהן גובות מהאזרח הפשוט על שירותיהן, וההיענות לקריאות - הייתה גדולה.
"סגור את הקו שלך" - כך נקרא הקמפיין שהשיקה ברשתות החברתיות קבוצת "המאבק המנומס". התנועה הזו קראה ללבנונים להעביר ב-8 בינואר (שלשום) את הטלפונים הסלולריים שלהם למצב טיסה מ-7 בבוקר עד חצות. היא ביקשה מהם שבמקום להשתמש ברשת הסלולרית ישתמשו באפליקציות כמו ווטסאפ ו-Viber כדי לשוחח עם חבריהם, ושיעשו זאת בגלישת WiFi ולא בגלישה ברשת האינטרנט שמספקות חברות הסלולר. המטרה הייתה ברורה - לגרום לחברות האלה הפסדים, וכך אולי לגרום להן ולמשרד התקשורת להוריד את המחירים.
בראיונות לכלי תקשורת בלבנון סיפרו יוזמי הקמפיין וחברי התנועה האחראית לו: "אנחנו קבוצה של צעירים לבנונים שגרים בלבנון ומחוצה לה, צעירים עצמאיים ובני חורין שאינם כפופים לשום קבוצה פוליטית, דתית או מפלגתית. מה שמאחד אותנו הוא האהבה ללבנון". אחת מדרישותיהם היא לבטל את דמי המנוי החודשיים: "למה אי אפשר לשלם מראש לכל החיים או לפחות לשנה כמו שקורה בחו"ל?", הם שאלו. "אסור גם לשכוח שרשתות הסלולר שלנו הן הגרועות בעולם".
אחד הפעילים, עבאס זהרי, התראיין לאתר החדשות הלבנוני "א-נשרה" והדף את ההאשמות שהקמפיין הוא מזימה של חיזבאללה נגד שר התקשורת החדש: "אמרו שאנחנו רוצים לפגוע בשר התקשורת כי הוא מזרם 'אל-מוסתקבל' (הזרם הלבנוני המתנגד לחיזבאללה), אבל האמת היא שהפעילות שלנו החלה כבר ב-3 באוקטובר בשנה שעברה, עוד לפני שהוא התמנה לתפקיד".
שר התקשורת ג'ראח אמר לעיתונאים בלבנון כי הוא מבין את דרישות הפעילים ויבחן לעומק כיצד מחושב המחיר שגובות חברות הסלולר, אבל יש ספק גדול אם דבריו יספקו את מארגני החרם. הם מרוצים מאוד מההד התקשורתי שהקמפיין שלהם זכה לו - וגם מהיענות האזרחים. "אני סוגר את הקו שלי למען עתיד טוב יותר", צייץ שלשום האזרח הלבנוני אנוואר זעתרי, ובציוץ שלו הציג את כרטיס הסים של חברת "אלפה" מחוץ לטלפון שלו. עיתונאית לבנונית צייצה: "בצרפת אתה משלם פחות מ-20 אירו ומקבל חבילת גלישה של 20 ג'יגה בייט ואפשרות לנהל שיחות ללא הגבלה ולשלוח כמה הודעות שאתה רוצה. בלבנון הזירה פתוחה לגנבים".
בעיתון הלבנוני הנפוץ "א-נהאר" כתבו אתמול בבוקר: "למרות ריבוי המחלוקות בין בני המולדת הזו הביעו אתמול הלבנונים הזדהות עם הקמפיין 'סגור את הקו שלך' כדי לבטא את מורת רוחם ממחירי השיחות הסלולריות, הנחשבות ליקרות ביותר במזרח התיכון". פעילי הקמפיין טענו בשיחה עם העיתון כי יותר מ-1.3 מיליון טלפונים סלולריים נסגרו בשעות הבוקר שלשום.
שר התקשורת הלבנוני לשעבר שרבל נחאס הפנה אצבע מאשימה למשרד התקשורת: "שתי החברות המדוברות שייכות למדינה, והמשרד הוא למעשה זה שמחזיק בענף התקשורת וגורף לבדו את הרווחים וההכנסות - כמיליארד וחצי דולר בשנה. פירוש הדבר שבכל יום מרוויח המשרד שלושה-ארבעה מיליון דולר".
בספטמבר 2015 פורסם מחקר בנוגע למחירי השירותים הסלולריים במדינות ערב, ובקטגוריית יוקר השירות ניצבה בו לבנון בשלישייה הראשונה - לצד כוויית וסעודיה. ההפרש בין השלוש האלה לבין שאר המדינות היה ניכר - המחיר ששילמו אז לבנונים לפי המחקר הזה היה כ-55 דולר בחודש.