חילוץ ממעלית או פריצת דלת? יעלה לכם הרבה יותר
זקוקים לשירותי הכבאות וההצלה? מעתה תידרשו לשלם אגרות גבוהות בהרבה, במקרים שאינם כתוצאה משריפה. "99% מפריצות הדלת הן של זקנים, חולים ואנשים במצוקה", אמר גורם באחד מארגוני החירום. זהו המחירון החדש
אגרת הכיבוי שחייבה בעלי נכסים לשלם על כיבוי שריפות שבתחומם אמנם בוטלה, אולם תקנות חדשות שנכנסו לתוקף ב-2017 כוללות עלייה של מאות אחוזים באגרות עבור פריצת דלת וחילוץ ממעלית. המשמעות: חולים, קשישים ואנשים במצוקה שנלכדו בביתם וחלקם עלול להימצא בסכנת חיים ישלמו מאות שקלים יותר עבור החילוץ.
שירותי הכבאות וההצלה מטפלים בשנה באלפי אירועים שמצריכים פריצת דלת או חילוץ ממעלית. "99% מפריצות הדלת הן של זקנים חולים ואנשים במצוקה שנלכדים בבית", אמר גורם באחד מארגוני החירום. "כל אדם חולה שנפל בבית שלא באשמתו ישלם מאות אחוזים יותר לקופת המדינה".
בחודשים האחרונים הכריז המשרד לביטחון פנים, ביוזמת השר גלעד ארדן, על ביטול אגרת הכיבוי. כך בא לסופו מצב אבסורדי שבו בעלי נכסים היו נדרשים לתשלום גבוה של אגרה עבור כיבוי שריפות שפרצו בביתם. ואולם, מי שעיין בתקנות חדשות שנכנסו לתוקף ב-1 בינואר 2017 הבחין בכך שהאגרה הזו בוטלה, אך אגרות עבור חילוץ אנשים במצוקה זינקו במאות אחוזים. כך למשל אדם שנתקע במעלית שלא באשמתו ישלם לשירותי הכיבוי וההצלה 400 שקלים במקום 145 עד כה. אדם שנלכד בתוך ביתו ויתקשר ל-102 ישלם 651 שקלים במקום מחיר בסיס של 200, יותר מפי שלושה ממה שהיה נהוג לגבות עד עכשיו.
"תעריף שוויוני ואחיד לכל אזרח"
בשירותי הכבאות וההצלה ובמשרד לביטחון פנים הבהירו כי המחיר אמנם עלה, אולם הוא רק למקרים שאינם במסגרת פעילות מבצעית (כלומר בעת שריפה) ושקיימת חלופה אזרחית לשירות. עם זאת יש לציין כי שירות זה ניתן לעתים רבות לאנשים במצוקה, שננעלו בבתים ואינם יכולים לקום ממיטתם מסיבה מסוימת, בין אם חולשה או מחלה, ולעתים הדבר כרוך בסכנת חיים - ובמקרים כאלו אזרחים זקוקים לכוח חירום ולא לפורץ.
במשרד לביטחון פנים הפנו את בקשתנו לתגובה לשירותי הכבאות וההצלה, משם נמסר: "הרפורמה לביטול אגרות הכיבוי שאושרה בוועדת האגרות של משרד האוצר הביאה לשינוי ותיקון היסטורי בכל מה שקשור לתשלום ששלמו אזרחים עבור שירות שניתן להם באירועים מבצעיים מצילי חיים.
"באירועים בהם מערך הכבאות לא נדרש להצלת חיים וקיים גורם מקצועי רלוונטי שיכול לספק את השירות, לדוגמא חילוץ ממעלית שלא במקרה חירום מציל חיים, נדרשת הגעת לוחמי אש ורכב כיבוי, למרות שחברת המעליות מחויבת לבצע את אותה פעילות כחלק מהסכמי השירות שלה עם לקוחותיה.
"אנו סבורים שתשלום המיסים של אזרחי המדינה שמממן את קיומה של רשות הכבאות וההצלה לא אמור לממן מקרי חילוץ שאין בהם סכנת חיים ואשר ועד בניין או חברת מעליות אמורים לתת להם מענה. לפיכך הוחלט כי הטיפול באירוע פתיחת דלת מעלית, פריצת דלת וניתוק חייגן אזעקה (לרוב במפעלים) - עדיין יחויב בתשלום על פי תעריף שנקבע ואושר על ידי משרדי האוצר והמשפטים ובהובלת המשרד לביטחון הפנים. יודגש כי מתווה הרפורמה אושר על ידי כל חברי הכנסת בוועדת הפנים של הכנסת.
"התעריף הישן נקבע בתקנות משנת 1975 והוצמד למדד המחירים לצרכן ולכן לא שיקף את עליית התשומות של הכבאות - שכר עבודה, שימוש ברכבי כיבוי ועוד. התעריף החדש הוא מעתה שוויוני ואחיד לכל אזרח, ללא קשר למרחק המגורים מתחנת הכיבוי ולתשומות שהושקעו באירוע. התעריף נקבע על פי עלות הטיפול בפועל של צוות הכיבוי ובהשוואה למחירים שנגבו בעבר, לא מדובר בעליה של מאות אחוזים כנטען אלא בעליה מזערית ובמקרים מסוימים אפילו בהוזלה".