שתף קטע נבחר
 

המשולשים הבעייתיים שטראמפ יוצר לישראל

הסתכלות תלת ממדית על בעיותיה של ישראל ועל האינטרסים שלה היא תנאי הכרחי והיא תסיע להתגבר על קשים צפויים במשולשים של יחסים שבהם תמצאנה עצמן ישראל וארה"ב

כל ניסיון להעריך כיצד יתפתחו יחסיה של ישראל עם ממשל אמריקני חדש בנוי על הכרת הדמות החדשה בבית הלבן ועל לימוד התבטאויותיו בעבר על מכלול הנושאים שמרכיבים יחסים אלו, הכרת האישים שיהוו את הצוות הבכיר שמסביבו ,הבנת האינטרסים של ארצות-הברית בזירה הפנימית והגלובלית ואיתור הכוחות הפועלים על הנשיא החדש בהקשר הישראלי-אמריקני. בעבר זה היה פשוט, יחסית. מימד אי-הוודאות שמביא עימו ממשל טראמפ בכל אלו הוא חסר תקדים. גם אלו בצד המפה הפוליטית בישראל המחככים כפותיהם בהנאה ומנגד, אלו שרואים בו אסון לסיכוי של הפרדה בין ישראל לפלסטינים וחזון שתי המדינות חוגגים ומתאבלים בטרם עת ובטרם דעת.

 

ואחרי הערת האזהרה הזו נסתכן ונאמר שסביר להניח שהנשיא טראמפ יסייע לשמירת כוחה הצבאי של ישראל ויתמוך בסיוע ארצו בפרויקטים הביטחונים שמרכיבים את יחסי ישראל-ארה"ב. כמו כן צפויה להתחדש הוודאות שארה"ב תטיל וטו במועצת הביטחון של האו"ם על החלטות אנטי ישראליות. אלו הם מרכיבים חיוניים במעטפת הביטחון הכוללת של ישראל, אך לא הבלעדיים. בנושאים חיוניים אחרים עלולה נשיאותו להוות אתגר לישראל ולכשר התמרון של הנהגתה.

 

במשולש הישראלי-הפלסטיני-אמריקני, למשל, צריך לזכור לא רק את המינויים של תומכי ההתנחלויות לתפקידי מפתח בממשלו, אלא גם את אמירתו בדבר רצונו לתווך בין ישראל והפלסטינים. טראמפ אינו הנשיא האמריקני שרוצה לתווך בין ישראל והפלסטינים, אבל הוא הראשון שיעשה זאת, אם שני הצדדים יניחו לו, עם ניסיון מעולם העסקים והדילים המורכבים ונטולי הסנטימנטים.

 

מי יגבר על מי - טראמפ הפרו-ישראלי מוקף ביועצים יהודים שהצהירו על תמיכתם בהתנחלויות או טראמפ הדיל-מייקר שעבורו ההתנחלויות הן רק מרכיב בעסקה שאין בה זכויות היסטוריות, רגשות לאומים והתנ"ך והקוראן אינם מסמכים חשובים לצורך השגתה.

 

גם במשולש הישראלי-רוסי-אמריקני לא יהיו הדברים פשוטים, אף כי הרוח הטובה הנושבת בין טראמפ לפוטין נותנת מקום לתקווה שהנשיא האמריקני יוכל לסייע בהשפעה על רוסיה להתחשב באינטרסים ביטחוניים של ישראל. מאידך, גם כאן ייתכן שהדיל-מייקר מוושינגטון יתעלם מהזוית הישראלית ויגיע, למשל, להבנות עם פוטין על עתידה של סוריה שאינן תואמות את האינטרסים המדיניים והביטחוניים של ישראל.

 

ראש ממשלת ישראל שומר על דיאלוג קבוע עם פוטין ויפתח דף חדש ביחסים עם נשיאה החדש של ארה"ב, אך אין באלו ערובה ששני האחרים במשולש, טראמפ ופוטין, רואים בו שותף שווה כוח שיש לתת לדעותיו משקל שווה בנושאים כמו איראן או סוריה.

 

עוד יותר בעייתי עלול להיות המשולש הישראלי-סיני אמריקני. טראמפ לא הותיר ספק כי הוא רואה בסין יריב כלכלי ופוליטי. חילופי האיתותים בינו לבין המשטר בבייג'ינג, שהחלו עוד לפני כניסתו לבית הלבן, מצביעים על יחסים מתוחים ועל רמת עוינות הדדית גבוהה. כל זאת ,שעה שראש הממשלה נתניהו רואה בסין נכס אסטרטגי כלכלי ובעוד הוא "מעניש" את אוקראינה, סנגל או בריטניה על תמיכתן בהחלטה של מועצת הביטחון המגנה את ישראל וההתנחלויות, הוא עצם את עיניו למראה הצבעה זהה של סין.

 

שיתוף הפעולה שבין חברות סיניות וישראליות ,גם אם אין בהם שמץ של עיסוק בנושא הביטחון, עלול להיראות בעין בקורתית בוושינגטון של טראמפ ובוודאי אם השת"פ יעסוק בתחום הסייבר. אגב, את נושא הסייבר אפשר גם להוסיף לבעיות במשולש הרוסי-ישראלי-אמריקני.

 

המשולש טראמפ-נתניהו-יהדות ארה"ב רגיש, מורכב וחיוני וצפויות בו בעיות שתזדקקנה לטיפול עדין. 3/4 מיהודי ארה"ב שהצביעו בבחירות נתנו קולם למתחרתו של טראמפ. לרבים מהם ערכי הדמוקרטיה והליברליזם קודמים לאהדתם לישראל והעברת השגרירות האמריקנית לירושלים, למשל, לא תכפר, בעיניהם, על צעדים שבהם עלול הנשיא לנקוט - שלהם השלכות על מעמד המיעוטים הדתיים והאתניים בארה"ב.

 

ממשלת ישראל חייבת בראש וראשונה לנקוט במדיניות שתמנע היקלעות לעימות עם הנשיא החדש כפי שקרה במרבית שנות כהונתו של קודמו. הסתכלות תלת ממדית על בעיותיה של ישראל ועל האינטרסים שלה היא תנאי הכרחי והיא תסיע להתגבר על קשים צפויים במשולשים של יחסים שבהם תמצאנה עצמן ישראל וארה"ב.

 

הכותב הוא חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, לשעבר ציר מדיני בוושינגטון ושגריר ישראל בירדן. ייקח חלק במושב שיעסוק ביחסי ישראל וארה"ב בעידן טראמפ בכנס הבינ"ל של ה INSS שייערך ב 23-24.1

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים