גורמים משפטיים בצה"ל: "התנהלות מח"ט כפיר בעייתית"
במערכת אכיפת החוק בצבא הופתעו מהשיחה שבה נשמע מח"ט כפיר מציע עסקה לצ'רלי אזריה. בצבא שותקים באופן רשמי, אך גורמים בפרקליטות הצבאית מבהירים: "המח"ט לא נשלח על ידינו". גורמים משפטיים בצה"ל: "התנהלותו לכל הפחות בעייתית". סנגורו של אזריה: "השיחה - כמו במאפיה"
"ייתכן שהמח"ט פעל באופן תמים לטובת אזריה, כי הוא עדיין המפקד שלו, אך היה עליו ליידע את סנגוריו. התנהלותו היא לכל הפחות בעייתית", כך אמרו הבוקר (יום ה') גורמים משפטיים בצה"ל בעקבות חשיפת השיחה בין צ'רלי אזריה למח"ט כפיר אלוף-משנה גיא חזות. אמש פורסמה בחדשות ערוץ 2 הקלטת השיחה בין השניים, שבה נשמע הקצין דוחק באביו של אלאור אזריה לצרף לצוות ההגנה נציג מהסנגוריה הצבאית תוך ויתור על אופציית הערעור.
עוד צוין בדיווח כי בניגוד להכחשת דובר צה"ל על קיום משא ומתן בין המח"ט לאבי החייל שהורשע בהריגת מחבל, הוצע למשפחת אזריה לשקול להחליף את צוות ההגנה, ובכך לסלול בהמשך התחשבות במצבו של החייל ואף את המתקת עונשו. "אני יכול להפגיש אותך עם הסנגור הראשי של צה"ל, שהוא ישמיע לך איזה אפשרויות אתה יכול להתקדם איתן, בין אף זה ייעוץ ובין אם זה לצרף מישהו לצוות של ההגנה", נשמע המח"ט אומר לצ'רלי אזריה.
המפגש, שהתקיים בתחילת השבוע, עורר מבוכה בצבא ועלול להסתיים בהתערבות לרעת הקצין הבכיר. מאז פרסום תוכן ההקלטה בצה"ל נאלמו, וסירבו להסביר את הסתירה בין התגובה המכחישה שלשום ("אזריה זכאי להליך משפטי נקי וחף מלחצים") לתוכן השיחה, לבין מה שנשמע בהקלטה כניסיון של המח"ט להשפיע על ההליך המשפטי שעדיין מתנהל.
בצבא עדיין לא מסבירים באופן רשמי אם המח"ט דיבר בשם הפרקליטות, או כפי שהעיד בעצמו בשיחה "מייצג את הצבא". ואולם, גורמים בפרקליטות הצבאית אמרו הבוקר ל-ynet כי "המח"ט לא נשלח או תודרך על ידי הפרקליטות או התביעה הצבאית". המח"ט אינו משפטן, ואם הוא היה נושא בתואר עורך דין - ניתן היה להגיש נגדו תלונה ללשכת עורכי הדין מכיוון שפנה ישירות למשפחת נאשם ולא לפרקליטיו.
כמעט מדי חודש מתרחשים בצה"ל מקרים שבהם התביעה הצבאית מציעה הסדר טיעון לנאשמים, אך הם נעשים באופן המקובל: התובע פונה ישירות לסנגורים, ובכל מקרה נמנע מלהטיל ביקורת או דופי בפני הנאשם על התנהלות עורכי דינו, גם אם חשב שהם מסבים לו נזק. שיחת המח"ט עם צ'רלי אזריה הפתיעה לא מעט גורמים במערכת אכיפת החוק בצבא, בשל בחירתו לדבר עם האב ולא עם החייל, בעוד הפרקטיקה המקובלת היא לנהל משא ומתן עם עורכי דין.
יחד עם זאת, בעבר נרשמו מקרים, בעיקר בתיקים מבצעיים, שהם מפקדים של לוחמים כן התערבו וניסו לסייע לפקודיהם, אך עשו זאת מתוך עמדת תמיכה בהתנהלותם באירוע, כחלק לא רשמי מצוות ההגנה.
"פגיעה בזכות להליך הוגן"
עו"ד אייל בסרגליק, אחד מפרקליטיו של אזריה, הביע תרעומת בעקבות פרסום הקלטת השיחה. בראיון לאולפן ynet אמר הסנגור כי "מזועזע מתוכן השיחה, שמזכיר משטרים אפלים ומזכיר מאפיה. הדברים האלה הם פשוט דרמטיים, הם קרובים מאוד לשיבוש הליכי משפט - אם לא מהווים שימוש הליכי משפט, פגיעה בוודאי בזכות להליך הוגן לייצוג לפי בחירתו ולנסות לסכל ערעור".
הוא אמר עוד כי "אם היינו במצב רגיל, שבו מפקד בא כמפקד לפקוד ומדבר איתו, אבל הוא מבר כאילו מטעם אותם גורמים ואתם יודעים, אנשים מאוד עסוקים שכבר תואם איתם, שחייבים להיפגש עוד הלילה, לנצל את המצוקה בצורה הכי צינית, לנצל את המצוקה של המשפחה כדי להוריד אותה מערעור, כי הם יודעים שערעור עלול להתקבל ולהרעיד את אמות הספים. בצבא חוששים שהערעור יתקבל".
בתוך כך, עורך הדין יורם שפטל, שהצטרף לצוות ההגנה של אזריה, שלח מכתב לפרקליט הצבאי הראשי בבקשה לפתוח בחקירה פלילית נגד מח"ט כפיר בגין שיבוש הליכי משפט.