שתף קטע נבחר

 

המתנות והרס"ר: חשיפת טיוטת האישום בפרשה בתל השומר

בגדים מהודיס, כרטיסים למכבי ת"א וסידור עבודה לקרובי משפחה - מול עזרה בהורדת פרופיל, הצבה בתפקידים נוחים ואי דיווח על ימי חופשה: הרס"ר מתל השומר יואשם בשורת סעיפים. החיילים - בהם און רפאלי, בנו של מאמן כדורגל ידוע ובנו של בכיר בחברת חשמל - לא יואשמו

 

רנ"ג נסראלדין ()
רנ"ג נסראלדין

הענקת ימי חופשה ללא רישום והבטחות לשיבוץ בצה"ל אל מול בגדים במתנה וכרטיסי כדורגל - אלה הפרטים מכתב האישום נגד מפקד בצה"ל. חצי שנה לאחר שנחשפה ב-ynet פרשת השוחד ביחידת "מופת" בבסיס תל השומר, מתפרסמים פרטים חדשים מחקירת מצ"ח נגד המעורבים, בהם און רפאלי, אחיה הצעיר של הדוגמנית בר רפאלי, ובנו של מאמן כדורגל מפורסם. רפאלי נחקר בחשד שנתן שוחד למפקדו, רס"ר הבסיס רב-נגד סעיד נסראלדין. החקירה הסתיימה והבשילה לטיוטת כתב אישום רק נגד הרס"ר, וזו נמצאת במרכזו של מו"מ לעסקת טיעון מול התביעה הצבאית.

 

בצה"ל החליטו להאשים בפלילים את רנ"ג נסראלדין בגין דפוס התנהגות פסול שכלל מתן הקלות בשירות, דוגמת פטורים ושחרורים מהבסיס. מנגד, עם החיילים שהיטיבו עמו הוחלט להקל, הגם שנחקרו בתחילת הפרשה בחשד למתן השוחד, ולא יוגשו נגדם כתבי אישום בפרשה. עם זאת, גורמים בצה"ל מסרו ל-ynet כי נגד רפאלי עדיין מתנהלת חקירת מצ"ח בעניין אחר, שטרם פורסם.

 

חקירת מצ"ח נגד הרס"ר וחייליו נפתחה בתחילת 2016 ונערכה באופן סמוי, כולל האזנות סתר, אך התקשתה להוכיח שמדובר בשוחד, שכן לפי גורמים בצה"ל נסראלדין העניק הקלות בשירות גם לחיילים "שלא פינקו אותו במתנות". סעיפי האישום המסתמנים אפוא נחשבים ברובם טכניים, דוגמת התנהגות שאינה הולמת, והם לא יגררו מאסר במקרה שיודה בעובדות כתב האישום, ובעקבות זאת יעזוב את הצבא.

 (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
(צילום: איתי בלומנטל)

החקירה העלתה כי רפאלי הציע למפקדו הרס"ר שייתן לו בגדים מתוצרת "הודיס", שמשפחתו שותפה בבעלות עליה. לפי טיוטת כתב האישום, רפאלי עצמו שאל את מפקדו מה המידות שלו והצבעים שיעדיף, ולאחר שהרס"ר מסר לו פרטים אלה - רפאלי העביר את השקיות עם הבגדים לחייל אחר ביחידה על מנת שיעבירם לנסראלדין. אלא שהחוקרים לא הצליחו להוכיח שהרס"ר אכן קיבל לידיו את הבגדים.

 

בנוסף, על פי כתב האישום, באותו חודש (פברואר), אישר הרס"ר לרפאלי לא להגיע לבסיס, אך בפועל עדכן את גורמי השלישות ביחידה שהחייל התייצב כרגיל.

 

אבל הרס"ר נסראלדין, שהיה על סף קידום לפני פיצוץ הפרשה, לא התנהל כך רק מול רפאלי. האזנות הסתר וממצאי החקירה העלו נתון מפתיע: רנ"ג נסראלדין דיווח לגורמי השלישות בשנים האחרונות ביותר מ-100 מקרים שונים כי עשרות חיילים ביחידה ששירתו תחתיו אכן הגיעו לבסיס, בעוד שבפועל נשארו בבית לאורך ימים שלמים. לפיכך גיבשו נגדו בתביעה הצבאית סעיף אישום של "עבירה במסמכים צבאיים".

בר ואון רפאלי ()
בר ואון רפאלי
  

פקודי הרס"ר הם חיילים עורפיים, בתפקידים פקידותיים או "כלליים", שיוצאים בלאו הכי מדי יום לביתם, לפעמים בשעה 14:00 או 15:00.

חוקרי מצ"ח גילו מאפיינים בעייתיים נוספים בשגרת שירותו של הרס"ר. לפי התביעה הצבאית, לפני כשנה וחצי הוא פנה לאדם מבוסס שאותו הכיר, וביקש ממנו שיסייע לשני אחיו בעניינים הקשורים לעבודתם. אותו אדם ורעייתו חזרו לרס"ר כעבור זמן קצר וביקשו ממנו שיסייע לשבץ את בתם המתגייסת לתפקיד בתחום המחשוב.

 

נסראלדין, נטען, נעתר בחיוב לבקשתם: הוא יצר קשר עם נגד בכיר בבה"ד 7 של חיל הקשר והתקשוב, העביר לו את נתוניה של הצעירה וביקש ממנו לשבצה בתפקיד שציינו הוריה, וציין שאחרת עבודתו של אחיו תיפגע. אבל כשהבת התגייסה ושולבה בבסיס ההדרכות של חיל התקשוב היא גילתה שהקורס שאליו שובצה לא היה זה שבו חפצו הוריה. כאן פנה נסראלדין שוב לעמיתו בבקשה שישבץ אותה בתפקיד בבסיס הקריה – וכך אכן קרה.

 

סעיף אחר בכתב האישום נוגע לפנייה לכאורה שביצע נסראלדין לעובד חברת החשמל, רס"ן (מיל') עופר קרן, המקורב להנהלת החברה, וביקש גם ממנו שיסייע לקרוב משפחתו להשיג בה עבודה. לאחר מכן, נטען, פנה קרן לרס"ר וביקש ממנו לעזור לבנו של בכיר בחברת החשמל באופן שייקבע לו פרופיל רפואי נמוך בוועדה הרפואית בצה"ל, על מנת שיוכל להיות מוצב ביחידה שבה חשק. בכתב האישום נטען שהרס"ר הסכים וליווה את בנו של הבכיר במשך שעות לאורך ההליך שהסתיים "בהצלחה" – הפרופיל ירד, והוא הוצב בבסיס שבו רצה לשרת.

 

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "המקרה לא מוכר לנו. אם גורמי חקירה יפנו לחברה נשתף פעולה באופן מלא".

 

על פי האישום, רנ"ג נסראלדין דאג לתפקידים נחשקים בצה"ל לשלושה חיילים אחרים תוך ניצול קשריו עם אנשי קבע ביחידות אחרות בצה"ל. החקירה העלתה כי הוא קיבל מאחד מפקודיו, בנו של מאמן כדורגל ידוע, כרטיסים במתנה למשחקי של מכבי ת"א ושל נבחרת ישראל. זאת לאחר שבמהלך שירותו אישר הרס"ר לבנו של המאמן להיעדר מהבסיס, כשבפועל דיווח עליו כנוכח ביחידה.

 

המאמן המפורסם, נכתב בכתב האישום, אף נפגש עם הרס"ר כמה פעמים. נסראלדין, נטען, ניסה לשכנע את המאמן לעזור במציאת משקיעים לקבוצת הכדורגל שבה שימש קרוב משפחתו של הרס"ר כחבר הנהלה.

 

במהלך חקירתו הכחיש נסראלדין בתוקף שקיבל שוחד או כל טובת הנאה מפקודיו או מכל גורם אחר, וציין כי רק פעל לסייע, בחלק מהמקרים שהוטחו בו, לחיילים ולמל"שבים באופן ישר וללא כל תמורה.

 

בסביבתו ציינו כי הדבר מקובל בצה"ל ביחידות רבות, וכי מדובר בנורמה שלה שותפים גם קצינים ביחידות המטה והשדה לאורך שנים רבות. עוד ציינו בסביבת הרס"ר כי החקירה נגדו נפתחה ממניעים נקמניים של אנשי קבע אחרים בשל קידומו הצפוי, וכי מאחוריו קריירה של עשרות שנים בצה"ל כאיש קבע מוערך ששירת גם ביחידות קרביות. לדבריהם, יחסיו עם פקודיו היו חמים וטובים כמפקד שדואג להם, ללא כל כוונות פליליות. "אם מאשימים אותו, חצי מהקצינים והנגדים בצה"ל צריכים לעמוד לדין", הוסיפו.

 

גורמים בצה"ל ניסו להסביר את מעשי הרס"ר: "זו הייתה שיטת פיקוד שלפיה הוא תמרץ את חייליו בבונוסים, כולל ימי חופש לא רשמיים, על מנת שיעשו את עבודתם. מחלק מהחיילים שתמרץ הוא אכן ביקש מהם להביא לו כל מיני מתנות".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "לאחרונה הוגש בעניינו של נגד בשירות קבע כתב אישום בגין כך שאפשר לחיילים לשהות בבית בחופשה, תוך שהוא מדווח שהם נמצאים ביחידה, ובגין כך שכמה פעמים ביקש או קיבל מחיילים טובות הנאה אישיות. הנגד צפוי להודות בכתב האישום במסגרת הסדר טיעון, ולסיים בכך את שירותו. נגד החיילים המעורבים לא ננקטו צעדים, כיוון שמהחקירה לא עלה שהם נתנו הטבות לנגד על מנת לקבל הקלות בשירות. הנגד נהג להעניק הקלות בניגוד לכללים לחיילים רבים, ללא קשר להטבות שביקש או קיבל באופן לא תקין ממספר חיילים".

 

סנגורו של און רפאלי, עו"ד עודד סבוראי, הגיב: "כפי שאון אמר בחקירתו הוא לא עשה שום דבר פסול ושמח שגם הפרקליטות סבורה כך. איננו מכירים חקירה נוספת לגביו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענת מוסברג
און רפאלי
צילום: ענת מוסברג
מומלצים