מצוקה כלכלית וחשש מטראמפ: איראן מציינת שנה להסרת הסנקציות
ייצוא הנפט גדל וגם מטוס איירבוס ראשון שהוזמן כבר נחת, אך הרחוב האיראני לא מרגיש שיפור מאז הוסרו הסנקציות במסגרת הסכם הגרעין כששליש מהצעירים מובטלים. "רוחאני 'מכר' חלום בלתי אפשרי", טען תושב טהרן. כעת חוששים באיראן מניסיון לבטל ההסכם עם כניסת טראמפ: "תהיה מדיניות קשוחה יותר, אבל גם הקיצוניים בארה"ב מתנגדים לביטול ההסכם"
איפה איראן היום לעומת לפני שנה כשהסנקציות שהוטלו על הרפובליקה האיסלאמית הוסרו בעקבות הסכם הגרעין שהושג בין טהרן למעצמות? תלוי את מי שואלים. איראן החלה לייצא נפט בכמויות גדולות יותר שמניבות הכנסות, אך ברחוב האיראני לא מרגישים את "ההקלה" שהנשיא חסן רוחאני דיבר עליה לאחר הסרת הסנקציות.
מאז הוסרו הסנקציות הכפילה איראן את ייצוא הנפט שלה ביותר מ-2.5 מיליון חביות נפט ליום והרוויחה 29 מיליארד דולר מהייצוא נכון לחודש שעבר. הסרת הסנקציות הובילה גם לחתימת הסכמים בין איראן לחברות התעופה איירבוס ובואינג על רכישת מטוסים ומטוס ראשון של איירבוס כבר נחת ברפובליקה האיסלאמית בשבוע שעבר.
עם זאת, נתוני הכלכלה האיראנית עדיין מדשדשים. הכלכלה צמחה בשישה אחוזים בין החודשים מרס לספטמבר בבשנה שעברה והאינפלציה ירדה אל מתחת לעשרה אחוזים, אך האבטלה באיראן עדיין גואה. 12.7 מהאוכלסייה העובדת יושבת בבית ושליש מהצעירים מתחת לגיל 29 ללא עבודה.
"רבים בעם האיראני חשבו שיהיה שיפור במצב הכלכלי עם כניסת משקיעים זרים, אך התקוות האלה נמוגו ולא מומשו", אמר פרופסור פואד יזדי מאוניברסיטת טהרן. "הנשיא רוחאני מכר הסכם שהוא בגדר חלום בלתי אפשר שייקח עוד זמן רב לממש את פירותיו. בינתיים, האופוזיציה שלו תמשיך לתקוף את ההסכם והוא שיחק להם לידיים".
עתיד ההסכם בעידן טראמפ: "המצב עשוי להיות גרוע יותר"
כעת ממתינים בטהרן לראות מה יעשה נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ שייכנס באופן רשמי לתפקידו ביום שישי. הוא כבר הגדיר את הסכם הגרעין כ"ההסכם הגרוע ביותר שאי פעם נוהל לגביו משא ומתן". גם מינויו של טראמפ לא מעודדים את איראן בכל הנוגע לעתיד הסכם הגרעין, אך יש גם מי שחושב שהוא לא יסתום את הגולל על ההסכם ההיסטורי.
"גם הקיצוניים ביותר בארה"ב אומרים שאסור לבטל את ההסכם", הסביר פרופסור נאסר האדיאן, שגם מלמד באוניברסיטת טהרן. "עם זאת, האדיאן טוען כי טראמפ עשוי לרדוף את איראן בסוגיות אחרות שאינן קשורות להסכם הגרעין כמו סוגיית זכויות אדם והתמיכה של איראן, לכאורה, בטרור.
מזכיר ההגנה המיועד ג'יימס מאטיס אמר בעצמו כי על וושינגטון לעמוד במילתה בכל הנוגע להסכם הגרעין, אך הזהיר מפני הרפובליקה האיסלאמית שהיא "הכוח הגדול ביותר שמעורר אי-יציבות במזרח התיכון.
למרות האזהרות והחששות, באיראן לא חושבים שהסכם הגרעין ייעלם מהמפה. "המצב עשוי להיות גרוע יותר, אבל הסכם הגרעין לא יבוטל", הדגיש פרופסור האדיאן. מנגד מזהיר פרופסור יזדי: "המדיניות כלפי איראן תהיה קשוחה יותר תחת ממשל טראמפ. לאנשים שמינה יש עבר עשיר של מדיניות תקיפה נגד איראן".
ביום ראשון אמר סגן שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י, שהיה נציג איראן למו"מ על הסכם הגרעין, כי וושינגטון תעשה הכול כדי למנוע את התקדמותה של איראן. "ראינו בשנה האחרונה דחיות ואי-כיבוד הבטחות במסגרת ההסכם מצד ארה"ב ומדינות נוספות. העוינות כלפינו רק מתגברת מיום ליום", אמר עראקצ'י. הדברים שלו כוונו גם לדבריו של מזכיר המדינה המיועד רקס טילרסון שאמר כי ימליץ על בחינה מלאה ומחודשת של הסכם הגרעין שנחתם.
פרופסור עוזי רבי, מומחה לאיראן מאוניברסיטת תל אביב, הסביר בראיון לאולפן ynet כי האיראנים במצב כלכלי יותר טוב, אך לא ניתן לבשר על שינוי דרמטי. "יש שיפור בכלכלה האיראנית, הוא אינו דרמטי וחובת ההוכחה עדיין חלה על ממשל רוחאני וההבטחה שנתן לבני עמו", אמר פרופסור רבי.
על הדרך שבה ינהג טראמפ עם כניסתו לתפקיד אומר רבי: "מה שהוא ישדר בהתחלה, זה מה שיקבע את הקצב לשנים הבאות. אפשר לסמוך על האיראנים שהם מבינים את הרמזים ויודעים מה טוב להם ומה לא. השאלה בנוגע לעתיד ההסכם תחת טראמפ עדיין פתוחה".