גטאס יודח? חופש הצבעה במחנה הציוני על חוק ההדחה
פרסום ראשון: אחרי שיש עתיד של יאיר לפיד הודיעה כי תצטרף למהלך הדחתו של חבר הכנסת שצפוי לעמוד לדין על העברת הטלפונים לאסירים ביטחוניים, יו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג תומך גם במהלך וצפוי להעניק לח"כים חופש הצבעה. המשמעות: יש רוב להדחת גטאס מהכנסת
הצעד שמקרב הדחה תקדימית של ח"כ באסל גטאס : אחרי שסיעת יש עתיד הודיעה כי תצטרף למהלך להדחתו של חבר הכנסת מהרשימה המשותפת עם פרסום הודעתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, על הגשת כתב אישום נגדו בפרשת הטלפונים הסלולריים, במחנה הציוני צפויים להעניק לח"כים חופש הצבעה במליאה ובוועדת הכנסת. המשמעות היא שיהיה רוב להדחתו של גטאס. כך נודע ל-ynet.
החוק מחייב חתימות של 70 חברי כנסת ולאחר שאלה יגויסו על ידי יוזם החוק, השר זאב אלקין (הליכוד), הן יוגשו ליו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין שיעביר את הבקשה לוועדת הכנסת שם דרוש רוב של שני שלישים מחברי הוועדה. מלבד התמיכה של יש עתיד, למחנה הציוני שני נציגים בוועדת הכנסת: ח"כ יואל חסון וח"כ איילת נחמיאס ורבין. הבוקר הודיע חסון כי יתמוך וגם נחמיאס-ורבין צפויה להצביע בעד ההדחה.
אך בשלבי חקיקת חוק ההדחה התנגד יו"ר האופוזיציה והמחנה הציוני יצחק הרצוג להצעת חוק וכעת מאשימים אותו במערכת הפוליטית בזגזוג בעמדותיו. בעבר אמר הרצוג כי החוק הוא "כדור בין העיניים לדמוקרטיה הישראלית" וכי "מדובר במהלך הרסני שאסור לתת לו לקרות".
"בעקבות גיוס 70 החתימות שיאפשרו את התחלת תהליך ההדחה של ח"כ גטאס בועדת הכנסת, אני מבקש להביע בפניך את עמדתי בנוגע לחוק ולהליך ההדחה", כתב ח"כ חסון ליו"ר הוועדה יואב קיש. "חוק ההדחה במקורו הוא חוק רע שלא היה צריך להיות מחוקק. החוק נולד בחטא וכולי תקווה כי הכנסת תשכיל לבטלו, למחוק אותו מספר החוקים של מדינת ישראל ולחוקק תחתיו חוק מאוזן יותר שייתן מענה למצבי קיצון מסוג זה".
"עם זאת", מוסיף חסון, "במציאות המורכבת שנוצרה לאחר חקיקת החוק, יחד עם המקרה הפרטני של ח"כ גטאס המנצל את זכויותיו כחבר כנסת כדי לפגוע בכנסת, במדינת ישראל ובכבודה של הדמוקרטיה הישראלית, ועם חתימתם של יותר מ-70 חברי כנסת על הבקשה להדחתו של ח"כ גטאס, אני נאלץ לבודד את המקרה הפרטני הנ"ל מהעיקרון הדמוקרטי שנפגע בעת אישורו של החוק".
חסון טוען כי גטאס מתעקש שלא להתפטר או להשעות עצמו מהכנסת משיקולים צרים של ניגוח הפרקליטות וניסיון להביא להקלה בהליך הפלילי המתנהל מולו. "מיום פתיחת החקירה נגדו, ניתנו לח"כ גטאס הזדמנויות רבות להתפטר בעצמו, הזדמנויות שאותן בחר שלא לנצל. עבורו, אי-התפטרותו מהכנסת היא קלף מיקוח מול המערכת המשפטית, קלף בו הוא בוחר להשתמש על אף הפגיעה הקשה בכנסת, בציבור בוחריו ובמדינת ישראל".
אך בסיעת המחנה הציוני יש גם מי שמתנגדים למהלך. "אני מתנגד בכל תוקף לחוק ההדחה באשר הוא", אמר ח"כ איל בן ראובן. "זהו חוק אנטי דמוקרטי ולא ראוי. הובלתי בוועדת האתיקה לענישה מקסימלית ולהרחקת ח"כ גטאס לשישה חודשים כדי להוריד את הצורך בחוק ההדחה. גטאס במעשהו הוא עניין ייחודי וצריך לטפל באופן ייחודי ולא באמצעות חוק אנטי-דמוקרטי גורף. אצביע נגד החוק כאשר יגיע למליאה".
ביש עתיד הודיעו כי ברגע שיוגש כתב אישום יחתמו על החוק, אולם החתימה התעכבה וככל הנראה יחתמו עליו כל חברי הסיעה במהלך היום. אחרי החתימות, תועבר הבקשה על ידי אלקין ליו"ר הכנסת ולאחר אישורה בוועדה תעלה לאישור במליאה בקריאה אחת בלבד. למהלך זה נדרש רוב של 90 ח"כים ועם תמיכת יש עתיד וייתכן גם שלא מעט חברי כנסת מהמחנה הציוני, הסיכויים להדחה מיידית גדולים יותר.
אמש שלח גטאס מכתב לחברי הכנסת וביקש שלא לאפשר את הדחתו מהכנסת. "ההדלפות המגמתיות והשקריות של המשטרה לכלי התקשורת נמשכו", כתב גטאס. "תוך שעות בודדות נעשה לי לינץ' תקשורתי ובית דין שדה הציג אותי כטרוריסט או כמסייע לטרור, כמי שהעביר מסרים מוצפנים והוראות לפיגועים וציוד תקשורת ל'ארגוני טרור', וכמובן נחרץ דיני והפכתי ל'אויב האומה' עוד לפני שאפילו הוזמנתי לחקירה. השקרים וההסתה הגיעו לשיאים בלתי נתפסים כשנטען ש'ירדתי למחתרת' ושאני מתחמק מחקירה בזמן שהיה אפשר להשיג אותי בקלות".
פרט למכתב, פנה הבוקר גטאס ללפיד בהודעת סמס וביקש ממנו לא לחתום. גטאס ציין בפני יו"ר יש עתיד כי שלח לו מכתב מפורט שכולל עמדה מפורטת ובקשה להתנגד לשימוש בחוק ההדחה, במיוחד לנוכח פניית ארגון "עדאלה" ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה למשוך את כתב האישום. גטאס ציין כי אם היועץ המשפטי לא ייעתר לבקשה - הוא יפנה לבג"ץ.
ח"כ לפיד השיב לח"כ גטאס בצורה נחרצת: "באסל, אני מציע שבמקום זה תעשה טובה לעצמך, למפלגתך, לכנסת ישראל ולדמוקרטיה הישראלית ותתפטר לאלתר מהכנסת. אם לא תעשה זאת, נחתום על חוק ההדחה".
בכתב האישום שאישר היועמ"ש צוין כי העבירות שמיוחסות לגטאס הן הכנסת מסמכים של דרך הנהלת בית הסוהר, הכנסת ציוד קצה רט"ן (רדיו טלפון), פעולה ברכוש למטרות טרור, מרמה והפרת אמונים על ידי עובד ציבור וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.
"הנסיבות המחמירות מתבטאות בעובדה שמדובר בהכנסת כמות גדולה של ציוד קצה (טלפונים) לכלא ביטחוני, שבו שוהים פעילי טרור, דבר המסכן את ביטחון המדינה ובכך שמעשה זה נעשה תוך ניצול מעמדו כחבר כנסת וחסינותו", צוין בכתב האישום.