אחרי השבעת טראמפ: חוק הסיפוח מגיע לוועדת השרים
החוק שמבקש לספח את מעלה אדומים יעלה להצבעה בוועדת השרים לחקיקה ביום ראשון. במערכת הפוליטית מעריכים כי הסיכויים שהיא לא תאושר קטנים בשל תמיכת הבית היהודי והליכוד, אך ייתכן גם כי היא תידחה
מחר (ו') ייכנס באופן רשמי לתפקידו נשיאה ה-45 של ארה"ב דונלד טראמפ. כפי שיו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, הצהיר שבכוונתו לקדם חוקי סיפוח מרגע כניסת טראמפ לתפקידו, הסנונית הראשונה מגיעה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה בדמות חוק סיפוח מעלה אדומים.
החוק צפוי להעמיד את הקואליציה, שפיזרה הצהרות רבות בנושא, במצב לא נוח. מצד אחד, התבטאו שרים בכירים וקראו להחיל ריבונות באופן חד-צדדי על יישובים שבמחלוקת ולמצות את חלון ההזדמנויות שנוצר עם חילופי הממשל בארה"ב לצורך הסדרת שטחי יהודה ושומרון. עם זאת, קבלת החלטות שכאלה מבלי שהתגבשה עדיין מדיניות מסודרת בממשלה עשויה לעורר תסיסה בינלאומית ולגרור תוצאות בעייתיות.
למרות חילוקי הדעות, ראשי שדולת ארץ ישראל בכנסת חברי הכנסת בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי) ויואב קיש (ליכוד) הודיעו כי יעלו את ההצעה להצבעה כבר ביום ראשון בוועדת השרים. בשלב זה לא ברור עדיין כיצד תסתיים ההצבעה וייתכן כי ההצעה תאושר בכפוף להגבלות כמו אישורה עד הקריאה הטרומית או הקריאה הראשונה בלבד בכנסת וישנה גם אפשרות שההצבעה תידחה.
גורמים במערכת הפוליטית מעריכים כי נמוכים הסיכויים שההצעה תעלה ותיפול בהצבעה בוועדת שרים בשל התמיכה בבית היהודי ובליכוד בהצעת החוק. על אף שיש תומכים בקואליציה, שר הביטחון אביגדור ליברמן כבר התבטא נגד הצעות מהסוג הזה ואמר כי הן מזיקות להתיישבות ולא יפתרו את המצב המסובך ביהודה ושומרון.
"מעלה אדומים שוכנת באזור שהיה מאז ומעולם חלק בלתי נפרד מארץ ישראל ההיסטורית, ערש הולדתו של עם ישראל", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "העיר ממוקמת בצומת דרכים בעל חשיבות אסטרטגית בכל הקשור, הן להבטחת הדרך לירושלים והן כאזור מרכזי המחבר בין בקעת הירדן, מדבר יהודה וירושלים".
בהמשך ההצעה נכתב כי "זכותו של עם ישראל על חבלי ארץ אלה הוכרה גם על ידי אומות העולם, בהצהרת בלפור ובהחלטת סן רמו, שנתנו תוקף בינלאומי לקשר ההיסטורי שבין העם היהודי לבין ארץ ישראל ולזכותו להקים בה מחדש את ביתו הלאומי. הכרה זו של האומות המאוחדות בזכות העם היהודי להקים את מדינתו בארצו, אינה ניתנת להפקעה - משפטים אלה, המובאים במגילת העצמאות של מדינת ישראל, ומגדירים את זכותו ההיסטורית והמשפטית של עם ישראל על ארצו, נכונים גם לגבי העיר מעלה אדומים".
בהצעה צוין כי החלת הריבונות לא תשנה באופן מהותי את המאזן הדמוגרפי בישראל ולא תפגע באופיה הדמוקרטי של המדינה. "מוצע להחיל כבר עתה את המשפט, השיפוט והמנהל של מדינת ישראל על מעלה אדומים ולקבע את מעמדה כחלק בלתי נפרד ממדינת ישראל", נכתב בהצעה.
בתוך כך, אמורה לעלות להצבעה ביום ראשון הקרוב גם הצעת החוק של ח"כ דודי אמסלם (ליכוד) שנועדה להגביל חקירות ראש ממשלה מכהן ולאפשר זאת רק בעבירות קשות וחמורות כגון אלימות סמים וכדומה. על פי ההצעה, ראש ממשלה ייחקר בעבירות של מרמה והפרת אמונים רק בתום כהונתו וזו לא תיחשב במניין ימי ההתיישנות. גורמים פוליטיים מעריכים כי ההצבעה על ההצעה תידחה למועד אחר.