שתף קטע נבחר

 

בוטלה פגישת טראמפ ונשיא מכסיקו: "לא משלם? אל תבוא"

מחריפה המתיחות בין ארה"ב לשכנתה מדרום: נשיא מכסיקו אמור היה לבוא לוועידת פסגה בוושינגטון בשבוע הבא, אבל טראמפ אמר "אם אתה לא מוכן לשלם על החומה, אל תבוא" - והוא ביטל את הפגישה. יום אחרי ההחלטה על הקמת החומה: מפקד משמר הגבול האמריקני עזב את תפקידו. התפטרויות גם בצמרת מחלקת המדינה

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הסלים הערב (יום ה') את המתיחות עם מכסיקו, כשאמר כי מוטב לנשיא מכסיקו אנריקה פניה נייטו לבטל את הפגישה המתוכננת לשניים בוושינגטון בשבוע הבא אם הוא אינו מתכוון לשלם על החומה שטראמפ מתכוון להקים בגבול בין המדינות. טראמפ, נזכיר, עומד על כך שהחומה – שמכסיקו כלל אינה רוצה בה – תמומן על-ידי המכסיקנים. כמה שעות אחרי דבריו של טראמפ הודיע נשיא מכסיקו כי הוא אכן מבטל את הביקור.

 

פניה נייטו הדגיש כי ימשיך לעבוד עם ארה"ב כדי לגבש הסכמים שיועילו לשתי המדינות, ודובר הבית הלבן, שון ספייסר, מסר גם הוא תגובה מתונה-משהו: "נחפש מועד אחר לפגישה בעתיד. נשאיר את ערוצי התקשורת פתוחים". אבל לכולם ברור שבכך מגיעה המתיחות בין המדינות לשיא, וכל זה פחות משבוע אחרי כניסתו של טראמפ לתפקיד.

 

טראמפ על החומה בראיון ראשון כנשיא, הלילה

טראמפ על החומה בראיון ראשון כנשיא, הלילה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נשיא מכסיקו וטראמפ בקיץ האחרון במכסיקו סיטי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא מכסיקו וטראמפ בקיץ האחרון במכסיקו סיטי(צילום: רויטרס)

טראמפ חותם אמש על צווים - בהם אחד שמניע את בניית החומה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
טראמפ חותם אמש על צווים - בהם אחד שמניע את בניית החומה(צילום: MCT)
מוקדם יותר הערב כתב טראמפ בטוויטר: "לארה"ב יש גירעון של 60 מיליארד דולר בסחר עם מכסיקו. מרגע שנחתם הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (NAFTA) זו הייתה עסקה שרק צד אחד מרוויח ממנה – במשרות ובאובדן חברות. אם מכסיקו אינה מוכנה לשלם על החומה שהצורך בה דחוף כל כך, אז עדיף לבטל את הפגישה הקרובה".

 

כמה שעות אחר כך ביטל נשיא מכסיקו פניה נייטו את ועידת הפסגה שתוכננה לשניים לשבוע הבא, ושבה אמורים היו הוא וטראמפ לדון ביחסים בין מכסיקו לארה"ב. היחסים בין המדינות עוברים טלטלה על רקע נחישותו של טראמפ לבנות חומה בגבול, לחייב את מכסיקו לממן את הקמתה – ולנהל משא ומתן חדש על תנאיו של הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה.

"לא מאמינים בחומות". נשיא מכסיקו פניה נייטו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"לא מאמינים בחומות". נשיא מכסיקו פניה נייטו(צילום: EPA)

עוד לפני הציוץ של טראמפ הערב התמודד נשיא מכסיקו פניה נייטו עם לחץ כבד מצד גורמים במערכת הפוליטית בארצו לבטל את הפגישה. אתמול חתם טראמפ על הצו המוציא לדרך את פרויקט החומה והתעקש כי לא יוותר למכסיקו על התשלום עבורה. היום אמר הסנאטור הרפובליקני הבכיר מיץ' מקונל כי הקונגרס מתכנן לקדם את בניית החומה.

 

צמרת מחלקת המדינה התפטרה

בראיון ל-ABC הלילה, אחרי שנשיא מכסיקו גינה את מהלכיו של טראמפ בעניין החומה, אמר טראמפ: "הוא חייב להגיד את זה, אבל אני אומר לך שיהיה תשלום, בצורה כלשהי". פניה נייטו כתב בטוויטר: "זה רחוק מלאחד בינינו, זה מפלג אותנו. מכסיקו לא מאמינה בחומות".

 

לפי דיווח דרמטי נוסף הערב בארה"ב עזב מפקד משמר הגבול האמריקני, מארק מורגן, את תפקידו. משמר הגבול הוא האחראי על השמירה בגבולות ארה"ב עם מכסיקו ועם קנדה. גורמים רשמיים בארה"ב סיפרו לכלי תקשורת אמריקניים כי לאנשי משמר הגבול נמסר שמורגן אינו מאייש עוד את התפקיד. בסוכנות הידיעות AP נכתב כי לא ברור אם הוא התפטר או התבקש לעזוב, ואילו בסוכנות רויטרס דווח כי הוא התבקש לעזוב. הידיעות על עזיבתו באות יום אחד בלבד אחרי שהנשיא טראמפ חתם על הצו המוציא לדרך את פרויקט בניית החומה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ועוד הערב בארה"ב: ארבעה דיפלומטים בכירים במחלקת המדינה האמריקנית הודיעו כי הם עוזבים את תפקידם. לפי חלק מהדיווחים הם החליטו לעזוב כדי לא לעבוד תחת טראמפ, אבל סוכנות הידיעות רויטרס הדגישה כי לפי שעה לא ברור אם מדובר בצעד מחאה או בחלק רגיל מתהליך חילופי הממשלים.

 

ב"וושינגטון פוסט" תיארו את ההתפטרות כ"התפטרות של כל הסגל הניהולי הבכיר במחלקת המדינה, כחלק מאקסודוס המוני של בכירי שירות החוץ האמריקני שאינם רוצים להיות חלק מהמערכת בעידן טראמפ". בעיתון דווח כי הצוות של טראמפ התכוון להחליף את תת-מזכיר המדינה פטריק קנדי, שמילא את התפקיד תשע שנים ונטה להישאר בתפקיד, ואתמול לפתע התפטר יחד עם שלושה בכירים אחרים: עוזרת מזכיר המדינה לענייני ממשל ג'ויס אן באר, עוזרת מזכיר המדינה לעניינים קונסולריים מישל בונד והשגריר גנתרי א' סמית, מנהל המשרד למשימות חוץ. ב"וושינגטון פוסט" ציינו כי כולם שירתו הן בממשלים רפובליקניים והן בממשלים דמוקרטיים.

 

ממלא מקום דובר מחלקת המדינה מסר הערב בתגובה כי הממשל האמריקני היוצא והממשל האמריקני הנכנס ביקשו מכל בעלי התפקידים שמינוים היה מינוי פוליטי לשלוח מכתבי התפטרות. הוא טען כי מבין אלה שהתפטרותם התקבלה חלק יכהנו בתפקידים אחרים בשירות החוץ ואחרים יפרשו.


פורסם לראשונה 26/01/2017 17:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
טראמפ אמש. תחילת הבנייה - תוך כמה חודשים
צילום: EPA
מומלצים