שתף קטע נבחר

 

בגלל טראמפ: שעון יום הדין הוזז קדימה

2.5 דקות מסוף העולם: השעון – מדד שבעזרתו מסמנים מדענים בכירים את גודל הסכנה הנשקפת לאנושות – הוזז חצי דקה קדימה. הסיבה המרכזית: טראמפ והצהרותיו בענייני האקלים והנשק הגרעיני

המדענים האחראים על "שעון יום הדין", המסמל את גודל האיום הנשקף לאנושות מדי שנה בשנה, הודיעו הערב (יום ה') כי מחוגיו הוזזו חצי דקה קדימה, וכעת הוא מראה את השעה שתי דקות וחצי לחצות. חצות היא השעה שמסמלת את האפוקליפסה ב"שעון יום הדין".

 

למדד אחראים כמה המדענים הבולטים בעולם, אנשי "ביטאון מדעני האטום" בשיקגו, ארגון ללא מטרות רווח. השעון נוסד ב-1947 ונועד להמחיש לאנושות את הסכנה הנשקפת מאיום הגרעין, אבל בשנים האחרונות הוא משמש גם להתרעה על ההתחממות הגלובלית ונקודת האל-חזור ההולכת ומתקרבת בהקשר זה.

מציגים את השעה החדשה בשעון יום הדין, הערב (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מציגים את השעה החדשה בשעון יום הדין, הערב(צילום: EPA)

משמעות הזזתם של מחוגי השעון קדימה היא שהעולם הגיע לנקודה הכי קרובה להשמדה שבה היה מאז 1953, כשארה"ב ניסתה לפתח פצצת מימן. ראשי "ביטאון מדעני האטום", לורנס קראוס ודיוויד טיטלי, אמרו כי השעון הוזז חצי דקה קדימה משום שהקהילה הבינלאומית לא הצליחה להתמודד עם שני האיומים הכי גדולים שיש כעת על האנושות: הנשק הגרעיני ושינויי האקלים. את האשמה המרכזית להזזת השעון הם תלו בנשיא ארה"ב הטרי, דונלד טראמפ.

 

לדברי קראוס וטיטלי הסכנה עכשיו גדולה יותר משום שלארה"ב "יש נשיא שהבטיח למנוע התקדמות בשתי החזיתות האלה". הם הדגישו: "מעולם לא החלטנו להזיז את השעון קדימה בעיקר בגלל הצהרותיו של אדם אחד, אבל כשהאדם הזה הוא נשיא ארה"ב – לדבריו יש משמעות". בתחומים שהשפיעו על החלטתם לשנות את השעה אפשר להזכיר את איום הנשק הגרעיני של צפון קוריאה, הודו, פקיסטן, רוסיה וסין; הספק בנוגע לעתיד הסכם הגרעין עם איראן; והידרדרות היחסים בין ארה"ב לרוסיה. אנשי הביטאון הסבירו כי בכל ההיבטים האלה חלה החמרה בגלל טראמפ.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

לפי "שעון יום הדין", ב-1953 היה העולם קרוב יותר מכול לאפוקליפסה, לאחר שארצות הברית ניסתה את פצצת המימן. ב-1991, עם תום המלחמה הקרה ולאחר נפילת חומת ברלין, היה המצב בגזרה זו הטוב ביותר – והשעון הראה 23:43, 17 דקות מיום הדין. בשנה שעברה, אחרי שלוש שנים שבהן לא חל בו שינוי, הוזז השעון שתי דקות קדימה והתייצב על השעה 23:57.

 

בסך הכול יש כיום כ-16,300 ראשי נפץ גרעיניים בעולם, רובם הגדול בידי ארצות הברית ורוסיה. מלבדן, גם בריטניה, צרפת ורוסיה הן מדינות גרעיניות שחברות באמנה למניעת הפצת נשק גרעיני. הודו ופקיסטן אינן חברות באמנה, וכך גם צפון קוריאה, שביצעה כבר כמה ניסויים גרעיניים. ישראל שומרת על מדיניות העמימות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הנקודה הכי גרועה מאז 1953. שעון יום הדין
צילום: EPA
מומלצים