"ישראל הוקמה - הגשמתי חלום". נאומו של ניצול השואה נח קליגר באו"ם
העיתונאי הוזמן לטקס הרשמי לציון יום השואה הבינלאומי לשאת דברים ולשתף את סיפורו. לצד נכדו, קצין בחיל הים, סיפר קליגר: "באושוויץ היו לי שלושה חלומות - לשרוד את הגהנום, לספר לכמה שיותר אנשים מה עוללו הנאצים ליהודים ולעזור ליהודים להשיב את ארצם. חלומותיי התגשמו"
עיתונאי "ידיעות אחרונות" וניצול השואה נח קליגר נאם הערב (יום ו') על בימת העצרת הכללית האו"ם בטקס הרשמי לציון יום השואה הבינלאומי. קליגר, הנואם המרכזי בטקס ששרד את התופת באושוויץ והפך לסמל ישראלי לזיכרון השואה והנצחת הקורבנות, לווה לבמה על ידי נכדו יובל המשרת בחיל הים.
את דבריו פתח קליגר בעברית. "קודם כל, הרשו לי, במדים הלבנים יושב הנכד שלי. הוא משרת בחיל הים הישראלי", אמר והציג את נכדו. "זה הפעם הראשונה שיושב באו"ם חייל ישראלי. יש כמוהו אלפים ורבים שבזכותם המדינה שלנו תהיה קיימת לנצח". צפו בנאום המלא בפני עצרת האו"ם בניו יורק.
את יתר נאומו נשא באנגלית, וסיפר בפני העצרת הכללית של האו"ם על הרגעים הקשים שחווה על בשרו כניצול שואה. "כשאני מספר את הסיפור אנשים לא מאמינים לי", חידד. "הפרק הזה לא נגמר. אני בשנות ה-90 לחיי ואני עובד בידיעות אחרונות. נולדתי כעיתונאי ואמות כעיתונאי".
"אין ספק כי אחת ההחלטות החשובות ביותר, אם לא החשובה מכולן, הייתה החלטה שנתקבלה על ידי העצרת הכללית ב-2005, שלפיה 27 בינואר הוא יום הזיכרון הבינלאומי לשואה. החלטה זו ולאחר מכן יושמה על ידי בתי ספר וארגונים רבים במדינות שונות ברחבי העולם. זה היה צעד חשוב בהתמודדות עם העבר ושימור הזיכרון של השואה. עכשיו זה הזמן שהאו"ם צריך ללכת צעד אחד קדימה לקבל החלטה בנוגע לעתיד.
"הדבר היחידי שיכולתי לעשות באושוויץ זה לא לחלום חלומות בידיעה שלעולם לא אוכל להגשים אותם. כשהייתי באושוויץ היו לי שלושה חלומות. הראשון היה, כמובן, לשרוד את הגהנום הזה עלי אדמות, ואני הייתי משוכנע שאני לא יכול לעשות את זה כי אף יהודי לא הובא למחנה זה כדי לשרוד, רק למעטים. השני היה כי, אני צריך לשרוד, אני אעשה את זה המשימה שלי לספר לאנשים רבים ככל האפשר מה שהנאצים עשו ליהודים. במשך 60 שנים אני כבר מדבר בארץ ובכל רחבי העולם, אני לא מקבל שום כסף בתמורה. דיברתי כנראה אלפי פעמים, מסידני למלטה מהונג-קונג לדנמרק. והחלום השלישי שלי היה לעזור ליהודים להשיב את אדמתם שממנה גורשו לתוך גלות.
"החלום הזה שלי מומש בישראל, המולדת היהודית ההיסטורית שלנו, ששוחזרה. אני מאוד גאה שיש לי את הזכות להיות בזכות המולדת שלנו מראשיתה. אני יכול לומר בגאווה היום שהשגתי את כל חלומותיי".
שגריר ישראל באו"ם דני דנון, שנאם גם הוא בעצרת, התייחס לפני נאומו לקליגר: "נח קליגר הקדיש את חייו כדי לחנך ולהזהיר את האנושות מפני הרשע. הוא גיבור בכל כך הרבה דרכים, לא רק ששרד את אושוויץ, הוא גם עלה ארצה ונלחם למען עצמאותה של ישראל. נח נלחם עד היום. הנכונות שלו להפיץ את האמת היא השראה לכולנו, נוכחתו כאן מזכירה לנו שלא ניתן להכחיש או לשכוח את השואה".
"השואה הייתה השילוב של מה שאנחנו קוראים לו היום אנטישמיות", אמר מזכ"ל האו"ם גוטרש בפתח נאומו בטקס. "האנטישמיות תמיד נוטה לחזור, וגבירותיי ורבותיי – האנטישמיות חוזרת. יהודים נאלצים להתמודד עם מציאות של הפסד-הפסד. האנטישמיות היא חיה ובועטת. אנחנו עדיין רואים את ההשפעות של השואה את הניסיון לשכתב את ההיסטוריה".
הוא הוסיף: "השנאה שמתחילה ביהודים לעולם לא מסתיימת ביהודים. אנחנו צרכים להשקיע בחינוך, אנחנו צריכים לעשות יותר לדאוג לזכויות אדם. אני אהיה בשורה הראשונה שתילחם נגד אנטישמיות. הדרך הטובה ביותר לכבד את הנספים מהשואה היא להילחם באנטישמיות ולדאוג שהם לעולם לא יישכחו.
הטקס הראשי במטה האו"ם בניו יורק התקיים במקביל לעשרות טקסים נוספים שמקיים הארגון ביותר מ-30 מדינות ברחבי העולם. בתחילת הטקס בעצרת האו"ם ביקשה מנחת האירוע, תת-מזכ"ל האו"ם כריסטינה גלאש, מניצולי השואה בקהל לעמוד על רגליהם. האולם כולו חלק להם כבוד ומחא כפיים לכבודם.