ליברמן: "סיכוי של 100 אחוז שחוק ההסדרה ייפסל בבג"ץ"
שר הביטחון אמר בישיבת סיעת ישראל ביתנו כי מפלגתו תתמוך בחוק ההסדרה, "אבל לא צריך להיות גאון. כשקוראים שהיועץ המשפטי אומר שזה חוק לא חוקתי, הסיכוי שלו להיפסל בבג"ץ הוא 100 אחוז"
שר הביטחון אביגדור ליברמן אמר בצהריים (יום ב') בישיבת סיעת ישראל ביתנו כי מפלגתו תתמוך בחוק ההסדרה, אך הוסיף ש"לא צריך להיות גאון. כשקוראים שהיועץ המשפטי אומר שזה חוק לא חוקתי, הסיכוי שלו להיפסל בבג"ץ הוא 100 אחוזים". מנגד אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הסיעה של הליכוד: "אנחנו נקדם השבוע את חוק ההסדרה, המטרה למנוע ניסיונות חוזרים ונשנים להתנכל להתישובות ביהודה ושומרון".
מוקדם יותר, אחרי דיונים אינטנסיביים והודעות סותרות, הודיעו יו"ר הקואליציה דוד ביטן ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין כי חוק ההסדרה יעלה היום לקריאה שנייה ושלישית במליאה. הקואליציה תיאלץ להתמודד עם מאות התסתייגויות שהגישה האופוזיציה במטרה לעכב אותו.
בישיבת הסיעה של המחנה הציוני אמר יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג: "זאת ערימת הסתייגויות, חבילת הסתייגויות, מאות הסתייגויות שאנחנו נביא בפני מליאת הכנסת כדי למנוע את חקיקתו של אחד החוקים המסוכנים ביותר למדינת ישראל. הסיבה היא שהחוק הזה לא חוקתי, היועצים המשפטיים כולם מתנגדים לו בתוקף. החוק הזה הוא חוק מספח ומסבך. הוא יסבך ויסכן את קברניטי המדינה ומפקדי צה"ל בערכאות בינלאומיות. הוא מנוגד לדין הבינלאומי והדין הפנימי. הוא מסוכן בצורה בלתי רגילה. ובמיוחד - הוא מעביר סיפוח על ידי גזל".
החוק יעלה להצבעה על רקע הודעתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שלפיה לא יגן על החוק אם יאושר - משום שגם לדבריו הוא אינו חוקתי ועלול להוביל להגשת תביעה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג.
החוק המקורי נועד להסדיר את מעמדם של היישובים היהודיים ביהודה ושומרון, בהם עמונה ועפרה שתושביהם אמורים להתפנות מבתיהם בעקבות החלטת בג"ץ. החוק מבקש לקבוע כי תושבים שבנו את ביתם על קרקע מעבר לקו הירוק בעידוד או תמיכת המדינה לא יפונו, והבעלים החוקיים של הקרקע יקבלו פיצוי כספי תמורתה. פינוי, הובהר בהצעה, יתאפשר רק במצב של הסכם עתידי.
למרות שהנוסח המקורי של חוק ההסדרה כלל סעיף נוסף שהפך לסעיף מריבה וביקש להסדיר בדיעבד את מעמדם של הישובים ביו"ש שלגביהם יש כבר פסק דין חלוט, כדוגמת עמונה ועפרה, הוסר הסעיף בשלבי החקיקה בשל התנגדות נחרצת של מנדלבליט וסירובו של כחלון להצביע בעד חוק עוקף בג"ץ.
הנוסח החדש איננו כולל את היישובים שלגביהם הכריע בית המשפט כי יצטרכו להתפנות. ביומיים האחרונים הגישה האופוזיציה עשרות הסתייגויות במטרה למשוך את הדיון בוועדת חוקה חוק ומשפט, ולדחות את ההצבעה.
בראיון לאולפן ynet לקראת הדיון בחוק אמרה חברת הכנסת שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי), שיזמה את החוק יחד עם ח"כ בצלאל סמוטריץ': "לאורך כל הדיונים בוועדה שמענו אנשי משפט חוקתי ובינלאומי שאומרים דברים הפוכים ממה שאומר היועץ המשפטי לממשלה, אני יכולה רק להצר על הבחירה שלו להודיע שלא יתמוך בחוק בבג"ץ וכי לא יגן עליו. מלשכת ראש הממשלה אנחנו שומעים תמיכה מוחלטת ברצון להעביר את החוק - ועוד היום".
ח"כ תמר זנדברג (מרצ) ענתה לה: "לשולי מועלם ולחבריה בבית היהודי אין לי טענות, זו מדיניות מוצהרת מבחינתם להעדיף את ההתנחלות על חשבון מדינת ישראל, להעדיף את הגניבה על חשבון שלטון החוק. אני מתפלאת על שאר הגורמים, החל מראש הממשלה שאמר בפירוש שיש קשר בין חוק ההסדרה לבין ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם, ושהזהיר מפני הליכה לבית הדין הבינלאומי בהאג".
ראשי ותושבי מועצת יש"ע התכנסו הבוקר לעצרת מחאה מול הכנסת, בעד חוק ההסדרה ונגד פינוי עמונה. בעצרת השתתפו ח"כ לשעבר יעקב כץ, פרופ' אריה אלדד וראשי רשויות ביהודה ושומרון.