שתף קטע נבחר

 

המדינה קוראת לכבד את מתווה עמונה תחת אמנת האג: "הסמכות בידי הכובש"

בתגובה לעתירת בעלי הקרקע הפלסטינים הודיעה המדינה לבג"ץ כי היא מבקשת מבית המשפט לכבד את המתווה שהושג עם תושבי המאחז בשל "חשש להשלכות ביטחוניות". המדינה הפתיעה כשציטטה את סעיף 43 באמנת האג שקובע כי "ברגע שהסמכות עברה לידי הכובש, עליו לעשות הכול כדי לשמור על הסדר"

 

עמונה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
עמונה(צילום: גיל יוחנן)

המדינה ביקשה הערב (ב') מבג"ץ לדחות את העתירה שקראה לעצור את מימוש המתווה שהושג לפינוי מאחז עמונה כפי שסוכם בינה לבין נציגי המאחז. בתגובה טוענת המדינה כי אין עילה להתערבות בית המשפט משום שמטרת המתווה היא לשמור על הסדר והביטחון, ובהינתן שלא נמצאו חלופות אחרות שעל בסיסן ניתן היה להגיע לפינוי מוסכם ובדרכי שלום, בשל חוות דעת גורמי הביטחון ועמדת הדרג המדיני. אותה חוות דעת מדברת על אפשרות של "אירוע נפיץ בעל השלכות ביטחוניות החורגות מזירת הפינוי עצמה".

 

המדינה הפתיעה בצעד חריג לציין את סעיף 43 באמנת האג שקובע: "הסמכות של הכוח השלטוני עבר למעשה לידי הכובש. לכן, עליו לנקוט בכל האמצעים הנדרשים שבכוחו כדי להבטיח את הביטחון והסדר הציבורי תוך שמירה על החוק".

 

זהו הקטע המדויק מהודעת המדינה:

"משאמרנו זאת, המדינה תטען כי התקנת צו 1777 על-ידי המפקד הצבאי נעשתה בסמכות; וכי 'מתווה עמונה' עולה בנסיבות הייחודיות שלפנינו בקנה אחד עם הוראות המשפט הבינ"ל. נשוב ונפנה לנוסח תקנה 43 לתקנות האג, הקובעת כך:

 

"Art. 43. The authority of the legitimate power having in fact passed into the hands of the occupant, the latter shall take all the measures in his power to restore, and ensure, as far as possible,public order and safety, while respecting, unless absolutely prevented, the laws in force in the country".

 

מחר אמור בג"ץ להחליט אם לקבל את העתירה שהגישו אנשי ארגון "יש דין" נגד יישום המתווה. על פיו, יפונו המתנחלים מהמאחז לשטחים אחרים על אדמות סילוואד. אך העותרים טוענים כי גם האדמות שמייעדים להם כעת, שייכות לפלסטינים מהכפר הסמוך. בג"ץ יכול לאשר את המתווה או להוציא צו ביניים המונע את יישומו, ולהחלטה זו תהיה השפעה ישירה על אופי הפינוי, שמיועד ל-7 בפברואר.

 

המדינה ציינה בתגובתה כי בימים אלו נבחנים פתרונות נוספים בחלקה נוספת לצורך מענה מגורים זמני עבור תושבי עמונה. אותה חלקה נבחנת באדמות מועצת בנימין.

 

מארגון יש דין, שמייצג את בעלי הקרקעות, נמסר: "טענת המדינה שמתווה עמונה נועד לשמירה על הסדר הציבורי וכי אין חלופות אחרות שיבטיחו פינוי מוסכם ושקט מתעלמת מקביעה ברורה של בית המשפט העליון בנושא, ואף מתעלמת לחלוטין מהפגיעה בזכויות הקניין של בעלי הקרקעות הפלסטינים. על בית המשפט לא להיכנע לאיומים מצד פורעי חוק ולבטל את המתווה הבלתי חוקי שנועד אך ורק לרצות את תושבי עמונה".

 

אתמול נחשף לראשונה ב-ynet כי היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע לראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי לא יגן על חוק ההסדרה אם יעבור במליאת הכנסת. כמו כן, מנדלבליט הודיע לדרג המדיני שבעקבות הודעת תושבי עמונה כי הם חוזרים בהם מהודעתם שיתפנו מהמאחז בדרכי שלום, הוא לא ייצג את המדינה בעתירה הנדונה בבג"ץ בנושא פינוי עמונה - אלא אם תושבי עמונה יחזרו בהם מהודעתם. בעקבות זאת, פרסמו תושבי עמונה מכתב שלפיו הם מחויבים לפינוי בדרכי שלום, "וללא כל אלימות, עימות או התנגדות".

 

במקביל, הודיעה המדינה לבג"ץ כי היא מסכימה לדחיית פינוי חמישה בתים מתוך תשעה המיועדים לפינוי ביישוב עפרה בכפוף להסכמת התושבים לפינוי מרצון בלי קשר להחלטת בג"ץ בעניין הדחייה. בתשובתה טענה המדינה כי תושבי חמשת הבתים שכבר רכשו בתים חדשים שעדיין לא הסתיימה בנייתם ויהיו מוכנים בעוד שלושה חודשים, יחוו טראומה קשה במעבר כפול בתוך כמה חודשים.

 

ב-ynet פורסם לראשונה כי תושבי תשעת הבתים עתרו לבג"ץ לדחות את פינוי ביתם בטענה כי כבר רכשו דירות שיהיו מוכנות רק בעוד שלושה חודשים. במקביל, טענה המדינה כי בנוגע לארבעת הבתים הנותרים היא אינה מסכימה לדחייה.

 

משפחות תשעת הבתים מאוכזבות מעמדת המדינה בטענה שהיא "בחרה בפלפולים משפטיים שסופם חורבן ומריבה, במקום להעדיף את דרך השלום והבניין. אנו מקווים ששופטי בג"ץ יגלו את האחריות הנדרשת וידחו את ההריסה כפי שביקשנו על מנת למנוע פגיעה מיותרת במשפחות.


פורסם לראשונה 30/01/2017 17:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הפגנת תושבי עמונה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים