נציב התלונות על הפרקליטים: "לא יעצרו אותי, אפעל ללא פשרות"
דוד רוזן, שהיה השופט שהרשיע את אהוד אולמרט וכעת משמש כנציב התלונות על הפרקליטים, מבטיח לא להירתע מעימותים: "אני לא איש של עיגולי פינות". רוזן, שהחליף את הילה גרסטל שהתמודדה עם לחצים אדירים מהפרקליטות, שלח מסר לפרקליטים: "למי בדיוק אני חייב משהו?"
"אני לא איש של עיגולי פינות ואלך בדרכי ללא כל פשרות" - כך מתחייב נציב התלונות על הפרקליטים, השופט בדימוס דוד רוזן, בראיון ראשון מאז כניסתו לתפקיד.
רוזן התייחס לחוק הנציבות החדש, השולל ממנו את הסמכות לבצע ביקורת מערכתית על עבודת הפרקליטות ומגביל את סמכותו לבדיקת תלונות פרטניות על פרקליטים בלבד, ואמר כי בכוונתו לבחור בפרשנות מרחיבה של החוק ככל האפשר.
"בחוק החדש יש כדי להחליש את מוסד הנציבות", אמר, "אבל זה לא יעצור אותי. התפקיד שלי הוא לבקר. זו פוזיציה לא נעימה, פוזיציה שעלולה לגרום לאי נעימויות ולחילוקי דעות קשים, ואני לא מתכונן להקהות את זה או להגיד 'יהיה בסדר'. בשום פנים. אם תהיה התנגשות נחדד אותה. אם בבדיקה של תלונה פרטנית יתגלה ליקוי רוחבי, לא אעצור בנקודה הפרטנית ואומר את מה שיש לי לומר גם אם טכנית זה לא מוגדר כחלק מתפקידי".
בראיון לביטאון לשכת עורכי הדין, שנערך באמצעות הדוברת נעמה כהן-פרידמן, הצהיר רוזן כי לא ייתן לעימותים עם הפרקליטות שבהם נתקלה קודמתו בתפקיד, הילה גרסטל, להרתיע אותו. הוא העריך כי הדו"ח הנפיץ שמכינה הנציבות על המכון לרפואה משפטית יתפרסם בתוך כחודש, וגילה כי בימים אלה נערכים שימועים לפרקליטים שעלולים להיות ניזוקים מהממצאים שלו. "אני מקווה שהאינטרס הראשון של הפרקליטות הוא שאם נפלה שגגה או קיים איזשהו עשב שוטה, הם יהיו מעוניינים לשרש אותו ולנכש אותו ולהעיף אותו מתוכם", אמר.
"נניח שתגיע תלונה פרטנית על פרקליט שהסתיר חומרי חקירה והוא יטען לזכותו 'על מה אתם מדברים? אנחנו כשיטה לא חושפים את כל החומרים האלה בפני ההגנה'", אומר רוזן. "נראה לכם כי ניתן לשתוק? פרקליט, על-פי אותה דוגמא בלתי אפשרית, הסתיר אמת מבית המשפט, ואני אחריש? ברגע שהוא אמר לי שזו שיטה, אני אדרוש התייחסות מאותם גורמים בכירים שאליהם כיוון הפרקליט. זה חלק מהטיפול הפרטני, אבל זה גם משליך על הטיפול המערכתי".
אם בתום בירור יימצא שפרקליט סרח, מבהיר רוזן כי "לא אסתפק בשיחת הבהרה עמו, אלא בטיפול יסודי ומשמעותי. במקרה קיצוני, שאני לא יכול להעלות על דעתי שיקרה במדינת ישראל, אם פרקליט, חס ושלום, הסתיר את האמת מבית המשפט, הוא לא יוכל להמשיך להיות תובע. במקרה כזה לא אמליץ שפרקליט המחוז יקרא לו ויסביר לו את הפגמים שנפלו בהתנהגותו. אחרי שאתן לו הזדמנות להשמיע דבריו, וככל שלא אשתכנע אחרת, אבוא ואומר - אדם שמנע את גילוי האמת ואולי גרם לכך שאדם הורשע על לא עוול בכפו, אינו צריך להמשיך להיות תובע".
בתשובה לשאלה האם יהיה "נציב אמיץ", משיב רוזן: "אפשר אחרת בכלל? למי בדיוק אני חייב משהו? יש לי מדינה אחרת? מעניין אותי לעשות את העבודה בנאמנות ועל פי חוק".
"אנשים מושחתים צריכים לעוף לבתי הסוהר"
רוזן, שנחשב לשופט נוקב שלא נרתע מלהעיר לנאשמים, לתובעים ולסנגורים שהופיעו בפניו, היה השופט שהרשיע את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בפרשת הולילנד. הוא עורר סערה כשכתב על אולמרט בפסק הדין כי "הנוטל שוחד הינו בבחינת בוגד" - אך אינו מתחרט על כך. "לא ניתן לייפות ולכבס עבירת שחיתות בביטויים נאים ועדינים כאשר מדובר באיש ציבור מוכר וידוע", הוא אומר.
"עבירת שחיתות הינה עבירה שפגיעתה בחברה אסטרטגית. בעיניי, אני לא רוצה להשתמש במילה 'בוגד', אבל המושחת מועל בכל הערכים שבהם אנחנו מאמינים. אני מתייחס אליהם בשאט נפש, ולדעתי גם היום צריך להעניש אותם בחומרה רבה.
"שחיתות היא מחלה, נגע ממאיר. אנשים מושחתים צריכים לעוף לבתי הסוהר ולשהות שם תקופות ארוכות. עליהם לדעת כי אם יסטו מהשורה יימצאו עצמם במהרה מאחורי החומות ולשנים רבות. לא זאת אף זאת, הקלון יידבק בהם ולצער כולם גם במשפחתם".
בית המשפט העליון אומנם קיבל חלקית את הערעור שהגיש אולמרט על פסק דינו של רוזן וקיצר משמעותית את עונשו, אולם רוזן אינו כועס. "כל שופט נהנה יותר שמאשרים את פסק הדין שלו, אבל לא הייתי רוצה להיות שופט במדינה שבה אין ערכאת ערעור חזקה. חשוב לשופט לדעת כשהוא פוסק שיש שופטים השוקלים פעם נוספת את הדברים. זה נותן לו הרגשת ביטחון. תמיד כשערכאת הערעור התערבה בפסקי דין שיצאו תחת ידי - וברוך השם התערבו לי לא מעט - קיבלתי את זה בכבוד ובברכה. נשארתי בדעתי, אבל בהחלט קיבלתי בהרכנת ראש את ההחלטה. כך צריך להיות במדינה מתוקנת".