בלוגר מאלג'יריה ראיין ישראלי - ועלול להיאסר
הבלוגר תוואתי מרזוק ראיין את דובר משרד החוץ לתקשורת הערבית. חמישה ימים אחרי הדיווח על "רשת מרגלים שפועלת עבור המוסד" - הוא נעצר ומחשבו הוחרם
הבלוגר האלג'יראי תוואתי מרזוק ידוע במדינה כמי שעושה לא מעט צרות לשלטונות. נראה שבשבועות האחרונים הם מצאו אמתלה לעצור אותו, אחרי שהעלה ליוטיוב ראיון שקיים עם דובר משרד החוץ לתקשורת הערבית, חסן כעבייה.
לפי הליגה האלג'יראית לזכויות האדם, ארגון של עורכי דין שמייצג את הבלוגר, המשטרה המקומית עצרה אותו ב-18 בינואר והחרימה את המחשב והמצלמה שלו. הוא נעצר חמישה ימים אחרי שאלג'יריה חשפה לכאורה רשת מרגלים שפעלה עבור ישראל, ולאחר מכן נטען כי הפרשה חשפה "רשת בינלאומית לגיוס אלג'יראיות למוסד".
איקאן סופיאן, עורך דין מטעם אותו ארגון, סיפר לאתר חדשות באלג'יריה בשם "אל-ווטן" כי הבלוגר מואשם ב"החלפת מידע עם סוכנים של כוח זר, מה שעלול לפגוע במצב הצבאי או הפוליטי באלג'יריה, ואף באינטרסים כלכליים חשובים". מרזוק עלול גם להיות מואשם בהסתה להפגנות חמושות נגד השלטונות. אם ייאסר, הוא עלול להישפט לעד 25 שנות מאסר.
ב-9 בינואר העלה מרזוק לבלוג שלו סרטון שכלל את הראיון עם הדובר הישראלי. הראיון עסק בין השאר גם בהאשמות של שר באלג'יריה כי "גורמים זרים" עומדים מאחורי הפגנות ושביתות סוערות שהתקיימו לאחרונה במחוז הצפוני בג'איה, במחאה על המדיניות הכלכלית החדשה של הממשלה שכללה בין השאר הסרת סובסידיות על דלק והפחתת מסים על רכוש.
"אני מציע לשר הזה שיחפש עבודות לאלג'יראים ולצעירים", אמר כעבייה בתגובה להאשמות ואמר כי "לישראל אין קשר למה שקורה במדינות ערב". בהמשך אמר כי בין ישראל לאלג'יריה אין שום סכסוך והזכיר שבעבר - עד שנת 2000 - הייתה לישראל נציגות באלג'יריה. מאז הראיון עם כעבייה לא הועלה דבר לבלוג של מרזוק.
"פרשת הבלוגר תוואתי חושפת רשת בינלאומית לגיוס אלג'יראיות למוסד", נכתב בכותרת של העיתון "א-נהאר", שסיקר בהרחבה את הפרשה. הוא אף שרטט מפה שמתעדת את כל קשריו הענפים של תוואתי. בידיעה עצמה, שתוארכה ל-2 בפברואר, נכתב כי "מהחקירות הראשוניות עולה כי המעצר שלו הצליח לחשוף רשת גדולה שעבדה עבור גורמים זרים וניסתה לערער את היציבות באלג'יריה".
בכתבת המשך של העיתון, יום למחרת, הובאו לכאורה ציטוטים של הבלוגר מהחקירות: "ניסיתי לנסוע לישראל והייתי בקשר עם קצין לשעבר במוסד". בכתבה נטען בין השאר כי הוא אסף מידע על רכוש של יהודים בעיר גרדאיה בדרום אלג'יריה ו"מסר אותו לציונים". עוד נטען כי הוא פיקח על דף פייסבוק בשם "אזרחות ישראלית" ופרסם מודעה לגיוס אלג'יראיות למוסד.
בלי קשר או עם קשר, ב-13 בינואר דווח באלג'יריה ובכלי תקשורת ערביים כי "נחשפה רשת מרגלים בינלאומית שפעלה עבור ישראל". ברשת, כך נטען, היו חברים עשרה אנשים והיא נחשפה גרדאיה. בין החברים ברשת היו לכאורה בעלי אזרחות מלוב, מאלי, אתיופיה, ליבריה, ניגריה וקניה.