מחאה אירופית על חוק ההסדרה; בג"ץ הורה להעתיק מבנים במאחז תפוח
פחות משבוע לאחר פינוי עמונה, החליט בג"ץ להעתיק 17 מבנים במאחז הבלתי מורשה לקרקע חלופית עד יוני 2018. אירופה מגיבה לחוק ההסדרה שאושר סופית בכנסת: האיחוד דחה פגישה עם נציגי ישראל, במשרד החוץ מעריכים כי שגרירים יזומנו לשיחות נזיפה
האיחוד האירופי הודיע היום (ג') כי פסגה מדינית שתוכננה להתקיים בסוף החודש בבריסל, עם נציגי האיחוד האירופי וישראל - נדחתה בעקבות הבנייה בהתנחלויות וחוק ההסדרה.
ב-28 בפברואר אמור היה להערך מפגש ראשון של נציגי מועצת ההתאגדות (מועצת האסוציאציה) בין ישראל לאיחוד האירופי. זהו הגוף שמנהל את היחסים עם ישראל ובמשך כמה שנים כלל לא התכנס. השר צחי הנגבי אמור היה לייצג את ישראל, ואת הצד האירופי - שרת החוץ פדריקה מוגריני, כחלק מניסיון של האיחוד האירופי לפתוח דף חדש ביחסים אחרי שנים של עימותים סביב סימון המוצרים וגינוי הבנייה בהתנחלויות.
אך האירופים החליטו לדחות את המפגש עד להודעה חדשה, ככל הנראה כתגובה להחלטת הכנסת לאשר את חוק ההסדרה. במשרד החוץ הזהירו בימים האחרונים שאישור חוק ההסדרה יגרור תגובות בינלאומיות קשות - וזו הראשונה. הצעד נובע גם מהחלטת הדרג המדיני לאשר בניית 5,500 יחידות דיור ביהודה ושומרון בשתי פעימות. בישראל מעריכים שהיום יזומנו כמה שגרירים ישראלים לשיחות נזיפה בעקבות אישור חוק ההסדרה.
לאחר בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, היו מי שקיוו בממשלת ישראל שהאירופים יבקשו לשנות את יחסם בכל הנוגע להתנחלויות, וכי ניתן יהיה לקדם את היחסים שהיו תקועים בהרבה תחומים. אך בסופו של דבר - צעד זה של דחיית הפסגה - מוכיח כי באיחוד האירופי לא מוכנים להשלים עם הסדרת ההתנחלויות.
במקביל, ניקולאי מלדנוב, שליח האו"ם למזרח התיכון, פרסם הודעת גינוי חריפה נגד החוק וכינה אותו "חציית קו אדום עבה מאוד". מלדנוב הוסיף כי "לחוק יהיו השלכות דרמטיות עבור ישראל ועבור הטבע הדמוקרטי שלה. מהלך שכזה יסכן את רעיון הקמת המדינה הפלסטינית לצידה של ישראל, במסגרת משא ומתן להסכם שלום".
גם חמאס גינה בתוקף את ההחלטה. "אנחנו מתנגדים לחוק ההסדרה ומחשיבים אותו טרור מאורגן שממשיך את התוקפנות נגד זכות העם הפלסטיני באדמתו", נמסר. "מדובר בניסיון לקבוע עובדות בשטח, לשנות את הדמוגרפיה ולבסס את יסודות המדינה היהודית. מדובר בצעד הנוגד את ההחלטות הבינלאומיות, בעוד החיפוי האמריקני והשתיקה הבינלאומית והערבית, לצד צעדי הרשות הפלסטינית נגד ההתנגדות, רק מגבירים את התוקפנות. אנו קוראים לנקוט צעדים מהירים נגד הפלישה הישראלית לאדמה הפלסטינית".
במקביל דחה הבוקר בג"ץ עתירה שהגיש ארגון "יש דין" בנוגע למאחז תפוח-מערב. לפי החלטת בג"ץ, יועתקו 17 מבנים במאחז הבלתי מורשה תפוח, שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית, עד יוני 2018. עם זאת, אימץ בג"ץ את תשובת המדינה ולפיה יועתקו המבנים לקרקע חלופית בגודל של 800 דונם, שתוסדר.
שרת המשפטים איילת שקד מסרה כי "פסק הדין בעתירה על היישוב תפוח מערב הוא הצלחה חשובה להתיישבות בארץ ישראל. בית המשפט קבע היום כי לעותרים נגד המבנים ביישוב, שטענו לזכויות קנייניות, אין זכויות שכאלו. היישוב תפוח מערב הוסדר, העתירה נגדו נמחקה ותפוח מערב יוכל מעתה לפרוח ולצמוח. 17 קראוונים שיושבים מחוץ לאדמות מדינה יועתקו. ההישג הזה הושג בעבודה יסודית והדוקה עם משרד הבטחון ומחלקת הבגצים במשרד המשפטים".
מארגון "יש דין", שמייצג את בעלי האדמות, נמסר בתגובה: "צר לנו שבג"ץ מאפשר את המשך קיומו של המאחז, שקיומו מוביל לפגיעה מתמדת בזכויות האדם של התושבים הפלסטינים מהכפר הסמוך. ההחלטה מוכיחה שמדיניות הממשלה, ובראשה חוק ההסדרה שעבר אתמול, היא מדיניות גזל שמונעת מהפלסטינים אפילו זכויות בסיסיות".
ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן מסר: "מדובר בבומרנג אדיר כלפי ארגון השמאל הקיצוני 'יש דין', כשאפילו בג"ץ בהרכבו הנוכחי מקבל הסדרת מאות דונם של אדמות מדינה בכפר תפוח. בהחלטה הזו יש בשורה גדולה להתיישבות, ואנחנו רואים בהחלטה משב רוח מרענן".
המאחז תפוח מערב הוקם בינואר 2000 מצפון ליאסוף. בינואר 2004 הרס צה"ל במקום בית כנסת על שם הרב מאיר כהנא ובני משפחתו, באישור בג"ץ.