שתף קטע נבחר

 

צו המוסלמים של טראמפ הגיע לשלב הערעור

מבחן גדול לצו של טראמפ שאסר כניסת אזרחים משבע מדינות מוסלמיות - והוקפא ע"י שופט פדרלי. בית משפט לערעורים דן הלילה בבקשה לחדש את האיסור. השופטים דרשו ראיות לקשר בין המדינות לטרור בארה"ב והודיעו: "הכרעה בהקדם". שני הצדדים בוויכוח מאיימים לקחת את הסוגיה עד לבית המשפט העליון

הצו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ האוסר על כניסת פליטים ואזרחים משבע מדינות בעלות רוב מוסלמי הגיע הלילה (בין שלישי לרביעי) לבמה המשפטית החשובה ביותר שלו עד כה: צוות שופטים בבית משפט פדרלי בסן פרנסיסקו שמע את טיעוני ממשלו של טראמפ ואת טיעוני מתנגדיו בנוגע ל"צו המוסלמים". הדיון הסתיים ללא הכרעה, והשופטים מסרו כי יקבלו החלטה "בהקדם האפשרי". ההערכה היא שההכרעה תימסר בהמשך השבוע.  

 

טראמפ מחכה להכרעת בית המשפט    (צילום: AP)

טראמפ מחכה להכרעת בית המשפט    (צילום: AP)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ממשל טראמפ ביקש מבית המשפט הפדרלי לערעורים להחזיר לתוקף את הצו של טראמפ, וטען כי רק לנשיא יש סמכות להחליט מי יכול להיכנס לארה"ב ולשהות בה. מנגד, כמה ממדינות ארה"ב (בראשן וושינגטון), קוראות תיגר על האיסור ומתעקשות שהוא מנוגד לחוקה. תהיה החלטת בית המשפט אשר תהיה, כל אחד מהצדדים בעימות המשפטי יכול לבקש מבית המשפט העליון להתערב.

 

השופט המחוזי ג'יימס רובארט מסיאטל, השופט שהקפיא בשבוע שעבר את הצו של טראמפ באופן זמני, אמר כי עבודתו של השופט היא לוודא שכל פעולה שנוקט הממשל "תואמת את חוקי ארצנו".

 

השופטים הקשו על נציג הממשל - איפה הראיות?

בדיון שאלו השופטים את נציג הממשל האמריקני, עורך הדין אוגוסט פלנטג'ה, על אלו ראיות מתבסס הצו בנוגע לקשר של אותן שבע מדינות מוסלמיות לטרור בארה"ב. פלנטג'ה אמר כי הממשל והקונגרס קבעו כי אלו שבע המדינות שמהוות את איום הטרור הגדול ביותר, וציין כי בארה"ב יש כמה סומלים שלהם קשר עם ארגון הטרור א-שבאב. "ההליך התקדם מהר מאוד", אמר פלנטג'ה כשנדרש להסביר מדוע לא הוצגו ראיות עם החתימה על הצו. "אני לא בטוח שאני משכנע את בית המשפט", הודה בשלב מסוים בדיון.

 

מנגד שאלו השופטים את נואה פרסל, פרקליט מדינת וושינגטון שמתנגדת לצו, אלו ראיות מצביעות על כך שהמניע לצו של טראמפ הוא אפליה דתית נגד מוסלמים. השופטים הזכירו שהצו משפיע רק על 15% מאוכלוסיית העולם המוסלמי. פרסל הזכיר בתשובתו את הבטחת הבחירות של טראמפ לאסור לחלוטין על כניסת מוסלמים לארה"ב. "אני שומע יותר האשמות מראיות", ענה לו אחד השופטים.

טראמפ. "לא מאמין שאני צריך להילחם בבתי המשפט" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
טראמפ. "לא מאמין שאני צריך להילחם בבתי המשפט"(צילום: MCT)

אמש אמר טראמפ שהוא אינו מסוגל להאמין שממשלו צריך להילחם בבתי המשפט כדי ליישם את הצו, שלדבריו מגן על ארה"ב. "אנשים רבים מסכימים איתנו, האמינו לי", אמר טראמפ בפגישה עם שריפים מחוזיים. "אם האנשים האלה ייצאו להפגין, אתם תראו מחאה אמיתית, הם רוצים לראות את גבולותינו בטוחים ואת ארצנו בטוחה".

מוסלמים בנמל התעופה בסן פרנסיסקו. הצו על כף המאזניים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מוסלמים בנמל התעופה בסן פרנסיסקו. הצו על כף המאזניים(צילום: רויטרס)

מפגינים נגד טראמפ בניו יורק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים נגד טראמפ בניו יורק(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מדינת וושינגטון, מינסוטה ומדינות אחרות דורשות שבית המשפט לערעורים ישמר את הקפאת הצו של טראמפ עד שיסתיים ההליך המשפטי בעניין. הצוות שדן בנושא הלילה מורכב משני שופטים שמונו על-ידי דמוקרטים ומשופט אחד שמונה על-ידי רפובליקנים. בסוף השבוע סירב בית המשפט לערעורים להחזיר את האיסור לתוקף מיד, ועורכי הדין המייצגים את מדינות וושינגטון ומינסוטה טענו ביממה האחרונה שוב שחידוש האיסור יחולל בשנית כאוס בנמלי התעופה, יפריד בני משפחה זה מזה ויגרום לסטודנטים באוניברסיטאות להיתקע במקומם.

 

אם הנושא יגיע לדיון בבית המשפט העליון ייתכן שיהיה לרפובליקנים קשה להשיג את הרוב הדרוש כדי לבטל את ההחלטה שקיבלו בתי המשפט בערכאות נמוכות יותר. בבית המשפט העליון מכהנים כעת שמונה שופטים בלבד (במקום תשעה המכהנים בו בדרך כלל) – ארבעה ליברלים וארבעה שמרנים.

טראמפ והשופט רובארט שהקפיא את הצו שלו. "שופט-לכאורה, החלטה מגוחכת" (צילום: AFP, United States Courts, AP) (צילום: AFP, United States Courts, AP)
טראמפ והשופט רובארט שהקפיא את הצו שלו. "שופט-לכאורה, החלטה מגוחכת"(צילום: AFP, United States Courts, AP)

טראמפ מקווה למנות בקרוב שופט שמרן נוסף, שישלים את הסגל, במקום השופט אנטונין סקליה שהלך לעולמו בשנה שעברה. הרפובליקנים מנעו מאובמה במשך כמעט שנה למנות לו מחליף כדי למנוע רוב ליברלי בבית המשפט העליון. על כל פנים, הצו של טראמפ תקף ל-90 יום בלבד, וייתכן שבית המשפט העליון יגיע לטפל בנושא זה רק אחרי שתוקפו יפוג.

 

אמש אמר דובר הבית הלבן שון ספייסר כי הנשיא טראמפ "מכבד את הרשות השופטת" למרות הדברים הקשים שהשמיע טראמפ נגד החלטת בית המשפט להקפיא את צו המוסלמים שלו. ספייסר אמר כי "אין שום שאלה" לגבי הכבוד של טראמפ לבית המשפט. בשבוע שעבר התבטא טראמפ בחריפות נגד השופט רובארט שהקפיא את הצו ואמר: "דעתו של השופט-לכאורה הזה, שלמעשה לוקח מארצנו את אכיפת החוק, מגוחכת ותבוטל!".


פורסם לראשונה 07/02/2017 23:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
צו במבחן. הנשיא טראמפ
צילום: MCT
מומלצים