שתף קטע נבחר

 

דיון בכנסת בתחקיר בתי האבות: "לפשוט על המקומות האלה"

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות דנה בממצאי התחקיר על תנאי המחיה הקשים של רבבות קשישים בישראל. ח"כ שמולי: "זה חמור בצורה בלתי רגילה, זו מלחמה שאנחנו הצעירים צריכים להוביל". ח"כ רוזין: "החברה הישראלית לא יכולה להרשות עצמה לעצום עיניים"

 

 

דיון ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, הבוקר בכנסת    (צילום : עפר מאיר)

דיון ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, הבוקר בכנסת    (צילום : עפר מאיר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מאות פניות של בני משפחות שיקיריהן שילמו מחיר כבד ביותר על ההזנחה במחלקות הסיעודיות בבתי אבות הגיעו ל"ידיעות אחרונות" ול-ynet, לאחר פרסום שני חלקי התחקיר בנושא. ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת מתכנסת הבוקר (ד') לדיון דחוף על המצב בבתי האבות הסיעודיים. יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), אמר כי זהו "דיון קשה, שמזכיר לנו שאיבדנו כבר כמה עקרונות שחשבנו שהם בסיסיים וטבעיים אבל לצערי הם לא מתקיימים".

 

ח"כ איציק שמולי (המחנה ציוני) אמר: "הבעיה עם המקומות האלו - היא שבדרך כלל הם נמצאים מעבר להרי החושך. אלו לא ראויים להיקרא בתי אבות, אלה מכלאות. העובדה שאנשים מתארים את המקום הזה כגיהנום עלי אדמות שבו משפילים קשישים, מכים אותם, מטיחים אותם, אפילו פוגעים בהם מינית, זה דבר שאסור לקבל בשום פנים ואופן. המקומות האלו מתייחסים לזקנים שלנו כאל תתי אדם והמקומות האלו צריכים להיסגר".

 

ועדת הרווחה והבריאות של הכנסת (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ועדת הרווחה והבריאות של הכנסת(צילום: אוהד צויגנברג)

הוא התריע: "זהו דור המייסדים של המדינה, תתביישו שאתם מתייחסים ככה לאנשים. זו מלחמה שאנחנו הצעירים צריכים להוביל. שמעתי שעדיין חלק מהמקומות פועלים כרגיל כי השמות לא פורסמו בתחקיר וכן יודעים או לא יודעים מיהם. אז לנו יש חסינות ואם מה שצריך כדי שמשרד הבריאות ומשטרת ישראל יילכו ויעשו בדיקה במקומות האלו, כדי שלא יהיה ספק על זהות המקומות, אגיד לכם אותם",, אמר והחל למנות את שמות המקומות שהוזכרו בתחקירים.

 

"היה אמור להיות פיקוח שפשוט קרס. לא ביצע את תפקידו כמו שצריך, ומישהו צריך לשלם על זה". שמולי הזכיר גם את הרפומה בסיעוד "שמשרד הבריאות התחייב עליה וזה לא קרה".

 

התחקירים חשפו באמצעות מצלמה נסתרת את תנאי המחיה הקשים של קשישים רבים במוסדות סיעודיים שונים ברחבי הארץ: היגיינה נוראית, ימים ארוכים בלי מקלחת, עובש בכלי האוכל ותחושה של הדיירים שהם יכולים לגסוס בלי שאיש יבדוק מה מצבם. דו"חות הביקורת של משרד הבריאות היו אמורים לגרום כבר מזמן לרעידת אדמה, או לכל הפחות לסגירתם של מוסדות רבים. באחד דווח על התפרצות של מגיפת גרדת; בשני על קבוצה של מטופלים שנמצאו אצלם חיידקים עמידים; בשלישי התברר שקצת יותר מדי חולים "נופלים" וסובלים מחבלות; ברביעי העובדים מקפיאים את הקשישים בחדריהם; ובעשרות מוסדות התגלו ליקויים תברואתיים ובטיחותיים. 

בית אבות (ארכיון) ()
בית אבות (ארכיון)
  

אלאלוף הורה לכנס באופן מיידי את הישיבה, בהשתתפות מנכ"ל משרד הבריאות ובכירים נוספים במשרדי הממשלה ובארגון בתי האבות, לאור העדויות הקשות להזנחה והתעללות, העולות מהתחקיר. בתחילת הדיון הודה אלאלוף ליוזמת התחקיר וכן לנציגי משרד הבריאות שנענו להזמנה לדיון בהתראה קצרה.

 

אלאלוף הזהיר: "חוקים נוגעים בתנאי המחיה של אדם, במיוחד הזקן, בנקודה שהחמלה, המוסר שלנו נעלם והחוק אמור לתקן את זה - אבל גם כן לא מסוגל. דווקא האוכלוסייה הכי חלשה, זאת שלא יכולה לעשות למען עצמה, מגיעה למוסדות שהמדינה מעמידה לרשותם. אבל בזמן האחרון פחות ופחות המדינה מפעילה אותם אלא מפעילה באמצעות גופים פרטיים".

תחקיר בתי האבות    (הצילום באדיבות "אינסק ציוד ריגול ואבטחה״)

תחקיר בתי האבות    (הצילום באדיבות "אינסק ציוד ריגול ואבטחה״)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הזנחה בבתי אבות    (הצילום באדיבות "אינסק ציוד ריגול ואבטחה״)

הזנחה בבתי אבות    (הצילום באדיבות "אינסק ציוד ריגול ואבטחה״)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אלאלוף התייחס ל-350 מוסדות שבהם נמצאים אלפי סיעודיים. "הטיפול בהם הוא ממש לא אנושי וחלק מהעובדים אינם מקצועיים. הטיפול לא נעשה באינטנסיביות הנדרשת ולא בתנאים הנדרשים. גם התקציבים הולכים והופכים בלתי ריאליים והתוצאה היא הזנחה".

 

כתבת "ידיעות אחרונות" אריאלה שטרנבך ביקשה להדגיש כי אין בכוונתה להשחיר את פניהם של העובדים בבתי האבות, אשר לדבריה "עובדים בתחום הכי קשה שאף אחד מאיתנו לא היה מוכן לעשות. יש שם אנשים מלאכים שבאמת עושים עבודה שאין לתאר, שעות על גבי שעות, משמרות כפולות, מוסרים את הנפש בשביל הקשישים. התחקיר קצת שם אותם במקום לא חיובי שלא באשמת הרבה מהם". היא סיפרה כי מאז הפרסום היא מוצפת במאות פניות של קשישים סיעודיים ש"בוכים ומתחננים לעזרה. לי אין דרך לעזור להם".

 

ח"כ מיכל רוזין (מרצ) ביקשה: "אנחנו חייבים לפקוח עניים ולהסתכל על העניין הזה בצורה מערכתית. החברה הישראלית לא יכולה להרשות עצמה לעצום עיניים ולהתייחס לזה כגזירת גורל. יש הרבה מה לעשות". לדבריה, "כל אדם זכאי להזדקן בכבוד ולמות בכבוד ולכן זו משימה שהיא מערכתית ממלכתית, היא לא נקודתית על בית אבות כזה או אחר".

 

ח"כ דודי אמסלם (ליכוד), יו"ר ועדת הפנים, התריע: על "בעיה קשה מאוד של כוח העזר בבתי האבות הסיעודיים והבלתי סיעודיים. חסרים כמעט 5,000 עובדים. לכן מי שעובדים כמעט 16,17שעות מתארים מצבים בלתי נסבלים. כל משרד משכנע אותנו שכנראה אחרים יבואו לעבוד שם אבל מה לעשות שאף אחד לא בא". ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני) קטע אותו: "את הצעת החוק שלי הממשלה הפילה". שי תקף את התנהלות המדינה בנושא: "מדינת ישראל לא מטפלת באוכלוסייה הזו נקודה. צריך נושאת מטוסים כדי להזיז מדינה שלמה, המדינה כאן פשוט לא קיימת".

 

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הזהיר כי בהעדר תוכנית לאומית להתמודדות עם הזדקנות מואצת של האוכלוסייה, המצב יילך ויחמיר. הוא הודה כי תוכנית כזו לא קיימת: "המשימה הזו של הזדקנות האוכלוסייה היא משימה לאומית אדירה ואנחנו ברמה לאומית לא באמת נערכים אליה".

 

אלאלוף התחייב בתום הדיון לפעול להבאת עובדים זרים לתחום: "הבעיה היא בעיה לאומית. אף אחד לא יכול לצאת מהדיון הזה בהרגשה טובה. אנחנו חייבים פתרונות מיידיים. אם ערך החיים הוא הערך העליון שלנו, אז פישלנו בגדול ואנחנו ממשיכים לפשל." אמר.

 

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) ביקש להודות לשטרנבך: "זו עיתונות אמיתית", ופנה אל מנכ"ל משרד הבריאות: "הממשלה פועלת בצורה פושעת בתחום של הקשישים בישראל. זו ההתנתקות האמיתית ההתנתקות מהקשישים".

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

הדיון בוועדת הרווחה בכנסת (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הדיון בוועדת הרווחה בכנסת(צילום: אוהד צויגנברג)
 

פרופ' יצחק בריק מאוניברסיטת חיפה הזהיר: "אנחנו לקראת קטסטרופה, אם תוך עשר שנים לא תהיה פעולה מאוד רחבה של הממשלה. לפי דו"ח של משרד הבריאות, בשנת 2025 יהיו חסרות 8,000 מיטות בבתי החולים". עוד סיפר כי לא נפתרה בעיית הקצבאות, בעיית הפנסיה, בעיית הביטוח הסיעודי, בעיית התעסוקה. "דרושה ראייה רחבה. לצערנו הרב הטיפול בנושא הקשישים מפוצל בין כמה משרדי ממשלה וכמה וגורמים. צריך לשים את הנושא הזה בסדר עדיפויות גבוה ביותר ולהכין תוכנית אב לאומית לזקנה שתהיה מגובה בתוכנית מפורטת ומתוקצבת עם הקמת רשות שתטפל בכך".

 

לדבריו הצטרפו מנהלי בתי אבות. אביטוב זלכין, מנהל בית אבות בירושלים, אמר כי ישראלים לא מוכנים לעבוד בבית אבות סיעודי, ומצד שני "על פי מכרז משרד הבריאות אנחנו מתוקצבים בתשלום שכר מינימום לעובדים שלנו. איגוד בתי האבות רודף במשך שנים אחרי משרד הבריאות ומשרדי הממשלה בתחינות לקבלת עובדים זרים, והתשובות מגוונות אבל שום דבר לא קורה".

 

שמעון אלנגברג, מנהל בית אבות בחדרה, הצטרף לדבריו: "הבעיות היו ידועות כבר לפני שש שנים, ידענו שהמצב יילך ויחמיר אם לא תיבנה תוכנית לאומית. היה ברור שאם לא יתנו פתרונות לכוח אדם, נמצא את עצמנו בשוקת שבורה".

 

הוא קבל על "התעלמות של משרד הבריאות מהמצוקות הקיימות במוסדות. המכרז העלה רף מאוד גבוה בדרישות של האיכויות אבל לצד זה צריך להבין מאיפה מביאים את המשאבים ואת כוח האדם. הגיע הזמן שמשרד הבריאות יבין - אנחנו לא שונים מאירופה או מאמריקה. מקצוע המטפל הוא מקצוע לכל דבר ועניין, צריך להעביר אותו בהכשרה - אפילו באקדמיה".

 

ח"כ אילן גילאון (מרצ): "המקרה בבסיס העניין הוא שהקשישים במדינת ישראל הם עסק, ההסתכלות בכלל על בני אדם במדינת ישראל היא כעסק. במקום שבו צריך לצמצם הוצאות ולהגדיל רווחם זה מסתיים בהתעללות בחסרי ישע". הוא הציע "לנייד זכויות - מה שאדם יכול לקבל בביתו ב-99 אחוז מהמקרים הוא טוב יותר. לכן, מה שאתם משלמים לבית האבות - תשלמו למשפחה. בנוסף, מקומות כאלה חייבים להיות מנוהלים שלא על בסיסי רווח והסטנדרט חייב להיות מפוקח. אנחנו רואים מקומות שמתנהלים כמו במאה ה-19".

 

מנכ"ל משרד הבריאות הוסיף: "אנחנו מתכוונים לא לעשות הנחות לשום מוסד. אני לא הולך עכשיו להתלונן על כוח האדם הזעום שיש לנו לביקורת, אבל לצערנו אנחנו בעיקר הולכים בעקבות תלונות ששומעים. אנחנו כן מפעילים סנקציות אבל בסוף אנחנו עובדים עם הכלים שיש לנו. נתייחס בצורה מאוד רצינית למה שיש בתחקיר ונמצה עם כולם את הדין. במקום שבו צריכים לעשות בדק בית אצלנו - נעשה זאת", התחייב. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
הדיון בכנסת, הבוקר
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים