שתף קטע נבחר

 

במיוחד ללוחמות: נשק קל ואפוד ייעודי

במסגרת הקמת מערך הגבולות החדש נאספו נתונים על הלוחמות בצה"ל. בצבא מתאימים להן קסדה קלה יותר ובגדודים המעורבים יישאו רובי M-16 מקוצר במקום מיקרו-תבור הכבד יותר

 

לוחמת בגדוד מעורב. בקרוב ייפתח בסיס הכשרה חדש וייעודי (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
לוחמת בגדוד מעורב. בקרוב ייפתח בסיס הכשרה חדש וייעודי(צילום: דובר צה''ל)

 

רובה M-16 מקוצר במקום מיקרו-תבור ופיתוח קסדה קלה ואפוד מותאם - צה"ל מנסה לשפר את התנאים ללוחמות היבשה כחלק מעבודת המטה שנמשכה כשנה וחצי לקראת הקמת מערך הגבולות החדש. במהלך העבודה ניסו בצבא לבצע התאמות ושיפורים לשירות החיילות המשמשות כלוחמות (כ-1,300 לוחמות כיום), בדגש על הלוחמות בגדודים המעורבים ובאיסוף הקרבי, שיהוו את ליבת המערך החדש.  

 

זרוע היבשה הציגה היום (ה') את מערך הגבולות החדש המאגד בתוכו את ארבעת גדודי החי"ר הקל המעורבים לגברים ונשים: קרקל, אריות הירדן, ברדלס והגדוד החדש, 47. המערך כולל גם את כוחות האיסוף הקרבי, כוחות הגנת היישובים האזרחיים, מפקדות החטיבות והאוגדות המרחביות ועוד. עבודת המטה שנעשתה במהלך הקמת המערך העלתה כמה נתונים, מגמות ומסקנות על דמותה של לוחמת היבשה בצה"ל. כך למשל, בהשוואה שנערכה בין פלוגת טירוניות חי"ר לפלוגת לוחמים, נמצא כי בפלוגה המעורבת מספר הביקורים במרפאה או אצל הצוות הרפואי הייתה פי ארבעה.

 

 (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
(צילום: דובר צה''ל)

החיילות יקבלו רובי m-16 מקוצר במקום המיני תבור (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
החיילות יקבלו רובי m-16 מקוצר במקום המיני תבור(צילום: דובר צה''ל)
 

הבסיס החדש לגדודי החי"ר המעורבים ייפתח בין אוגוסט לנובמבר בבית הספר לאיסוף קרבי סיירים בערבה ויוכשרו בו פלוגות מהגדודים המעורבים שעד היום היו מפוזרות בין הבסיסים החטיבתיים של גולני, גבעתי והנח"ל.

 

התאמות נוספות שנמצאות בפיתוח מתקדם ללוחמת הן קסדה קלה ונוחה יותר ואפוד-וסט ייעודי ללוחמות. בנוסף, הוחלט כי חיילים וחיילות בגדודים המעורבים יפסיקו לשאת על גבם מקלעים כבדים ומקלעי מא"ג, ומקלעים אלה יותקנו על רכבי הבט"ש בלבד. הלוחמות והלוחמים ימשיכו לשאת מקלעי נגב שנחשבים קלים ונוחים יותר. לקח נוסף מעבודת המטה: מעבר מלא בגדודי החי"ר הקל לרובה M-16 מקוצר שאמנם ארוך יותר, אך קל מרובה המיקרו תבור, שבו השתמשו עד היום הלוחמים בגדוד קרקל.

 

 (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
(צילום: דובר צה''ל)

בשנתיים האחרונות הייתה נשירה גדולה של תצפיתניות, שנבלמה (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
בשנתיים האחרונות הייתה נשירה גדולה של תצפיתניות, שנבלמה(צילום: דובר צה''ל)

בצה"ל הודו היום כי בשנתיים האחרונות הייתה נשירה גדולה בשני חלקים מרכזיים במערך הגנת הגבולות החדש: בגדודי החי"ר הקל החדשים ובמערך התצפיתניות. בשנת 2015 למשל 9% מהתצפיתניות נשרו במהלך שירותן, ועוד 12.5% נשרו במהלך ההכשרה לתפקיד התובעני. ב-2016 הנתון ירד ל-8% נשירה במהלך השירות ו-5.7% בהכשרה. לפי גורמים בצה"ל, כעת הנשירה נבלמה ופחתה גם בגדודי החי"ר הקל.

 

"הסגל לא התאים לפלוגות האלו. היו מ"כים ומ"מים שהגיעו מחטיבות אחרות כמו גולני ולא ידעו איך להתמודד עם האופי המיוחד של פלוגה מעורבת", הסביר קצין בכיר בזרוע היבשה. "כיום כמעט כלל המפקדים בפלוגות הללו שירתו קודם בגדודים המעורבים. בניגוד לתפיסה האמריקנית לפיה יש אותם מיונים וגיבושים ללוחמים ולוחמות, החלטנו לעשות התאמות כדי שיהיו הרבה יותר לוחמות באופן יחסי מאשר בצבא ארה"ב".

 

קצין אחר במערך סיפר עד כמה לפרסומים השליליים על תנאי השירות יש השפעה על המוטיבציה כבר בגיוס: "לפני כמה שבועות היו לנו בבקו"ם 35 סרבניות לתפקיד תצפיתנית בעקבות פרסום שלילי, דווקא אחרי עלייה שחווינו אחרי צוק איתן". גורם נוסף בהתמודדות של צה"ל מול התנודות במוטיבציה לדרת בגדודים הללו הוא הכומתה החדשה שעיצבה אחת הלוחמות לכלל חיילי המערך החדש - מנומרת בגוונים צהובים וחומים.

 

המערך החדש עבור ארבעת הגדודים המעורבים לא צפוי בשנים הקרובות לגעת בחלק הגדול והמרכזי של פעילות הביטחון השוטף שמעסיקה את צה"ל בגזרות הגבולות. הגדודים הסדירים מהחטיבות שממלאים משימה זו (גולני, צנחנים, נח"ל ועוד) יתמרנו בעת מלחמה בשטח האויב. גדודים אלה, לב לבו של הצבא הקרבי הסדיר, ימשיכו להיות מאומנים לבט"ש על ידי הפיקודים המרחביים.

 

"החזון שלנו הוא להקים בסיס אימונים שבו יעברו כל הגדודים בצבא שעושים את התעסוקה המבצעית", הסביר קצין מזרוע היבשה, "המערך החדש כולל בינתיים גם את הנהגים, קציני החמ"לים והסמב"ציות בגזרות, הרבש"צים והגששים. המטרה היא שכבר ב-2018 נוציא את ארבעת גדודי החי"ר הקל לתעסוקות מבצעיות גם ביהודה ושומרון, כמו שהגדודים המעורבים של פיקוד העורף מבצעים. כיום לארבעת הגדודים האלה יש תכניות אופרטיביות להילחם גם בשטח אויב בקרבת הגבול. אנו רואים את איום הגבולות כבר כמה צעדים קדימה, כך למשל נושא הרחפנים, - כמצלמים או תוקפים, בחמאס וגם בחיזבאללה - נמצא לפתחנו, וגם אליו אנו נערכים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה''ל
לוחמות בגדוד מעורב
צילום: דובר צה''ל
מומלצים