שופטי העליון נגד מועמדי הפוליטיקאים
הנשיאה מרים נאור הופכת לאשת המפתח במחלוקת סביב בחירת ארבעה שופטים חדשים לעליון. בעוד היא נוטה להסכים למתווה שבו המערכת הפוליטית והמשפטית כאחד יתפשרו, יש שופטים המתנגדים וטוענים כי מדובר ב"ויתור מפליג" תחת לחץ הפוליטיקאים
איך ייגמר המשבר בוועדה לבחירת שופטים? למרות הנתק העמוק הקיים באשר לבחירת 4 שופטים חדשים לבית המשפט העליון, קיימת עדיין תקווה בקרב נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור ובקרב שרת המשפטים איילת שקד שיצליחו בכל זאת להגיע לבחירת השופטים בוועדה שתתכנס ביום רביעי.
בסוף השבוע התברר כי אשת המפתח בהחלטה אם להגיע להסכמות בין גורמי הוועדה השונים היא הנשיאה מרים נאור. נאור נטתה להסכים למתווה בחירה, שכולל פשרות של בית המשפט העליון מצד אחד ושל הפוליטיקאים מצד שני. עם זאת, נתונה הנשיאה נאור ללחץ כבד מצידם של חלק משופטי העליון, בראשות הנשיאה הבאה אסתר חיות, המתנגדים לפשרות בעניין זה. לטענת השופטים המתנגדים, מדובר בוויתור מפליג מצד הנשיאה שהוא בבחינת "כתב כניעה" מצד בית המשפט העליון ללחץ הפוליטיקאים.
השופטים המתנגדים ביקרו בחריפות את המועמדים לעליון מטעם השר משה כחלון ומטעם השרה שקד: נשיא המחוזי בחיפה יוסף אלרון, האפוטרופוס הכללי ד"ר דוד האן, אשר קולה ודוד מינץ. לטענת שופטי העליון המתנגדים, בחירה במועמדים הללו, גם במסגרת פשרה, תהיה בבחינת "הורדת רף" ההצטיינות הנדרשת משופט בבית המשפט העליון.
נאור טענה בחודשים האחרונים כי חלק מעמיתיה סבורים שאלרון "לא קורץ מחומר שממנו עשוי שופט עליון". חלק משופטי העליון סבורים לעומת זאת שהוא מתאים. כחלון שיכנע אותה להסכים לבחירת אלרון במסגרת דיל, שלפיו יש לקבל מראש הסכמה כוללת על מינוי ארבעת המועמדים לתפקיד, במעין "עסקת חבילה".
אלא שבשבוע האחרון הודיעה הנשיאה המיועדת של העליון, אסתר חיות, שהיא מתנגדת למינוי אלרון ואף נשמעה אומרת: "מצדי שלא יהיה אף מינוי". אף שהיא אינה חברה בוועדה לבחירת שופטים, דעתה מכרעת משום שהיא תהיה הנשיאה הבאה. בעקבות כך התפוצץ הדיל המתרקם למינוי השופטים.
אם עד יום רביעי לא תתקבל הסכמה, נראה כי הוועדה תתכנס, אך תתפזר מבלי שתצביע. ארבעת המועמדים אמורים להחליף את אליקים רובינשטיין, צבי זילברטל, סלים ג'ובראן והנשיאה נאור - העומדים בפני פרישה. ההערכה היא שאם לא יושג סיכום, לא יוכלו שקד וכחלון למנוע קידום הצעת חוק, שלפיה ניתן יהיה למנות שופט עליון ברוב רגיל.