נולד פלסטיני, למד בישיבה, נאבק על אזרחות: "אוהב את ישראל"
מארק חלאווה נולד בכוויית, עבר בירדן ובסוריה - ולאחר שגילה את יהדותו הגיע לירושלים כתלמיד ישיבה. הרבנות לא הכירה בהליך גיורו ומשרד הפנים לא העניק לו אזרחות ישראלית. "נראה לי שהמדינה לא אוהבת אותי", אמר חלאווה ל-ynet. משרד הפנים: "הוא שהה שלא כדין בארץ בעת הגיור"
מארק חלאווה (39) מירושלים השלים בהצלחה את הליך הגיור בבית דין צדק בראשותו של הרב נסים קרליץ בבני ברק. השמחה הייתה גדולה, והתחנה הבאה הייתה הרבנות הראשית. אלא שאז התברר לו כי הרבנות אינה מכירה בבית הדין שבו התגייר. בהמשך נאלץ חלאווה לעמוד מול בעיה נוספת, שעמה הוא מתמודד עד לימים אלה: משרד הפנים לא אישר לו אזרחות ישראלית.
סיפורו של חלאווה שסופר לפני כשלוש שנים ב-ynet מגולל מסכת ארוכה ומפתיעה. הוא נולד בכוויית למשפחה מוסלמית-פלסטינית, אולם בגיל צעיר גילה כי סבתו הייתה יהודייה שהמירה את דתה לאחר שנישאה לפלסטיני. לאחר פלישת עיראק לכוויית, הוא עבר בגיל 13 עם משפחתו לירדן. בממלכה ההאשמית הוא נחשף לשידורי הטלוויזיה מישראל, ובעקבות כך החל להיפרד בהדרגה מהדעות הקדומות ומהחינוך שקיבל.
באמצע שנות ה-90 עברה המשפחה לקנדה. מבחינת חלאווה, זו הייתה הזדמנות פז לשים את הכול מאחור ולהתחיל מחדש. "רציתי לשכוח לחלוטין מהמזרח התיכון", הוא אומר בדירתו בירושלים כשזקן מעטר את פניו וכיפה שחורה לראשו. לאביו של חלאווה היו תוכניות אחרות עבורו, וכך הוא מצא את עצמו נשלח ללימודים בסוריה. "גרתי שם במשך שנתיים, זו דיקטטורה נוראית".
עם חזרתו לקנדה חלה התפנית ששינתה את חייו בדמות פגישה עם רב יהודי. "הצגתי את עצמי וסיפרתי לו על הרקע שלי", משחזר חלאווה. לאחר שהבין כי הסבתא היהודייה היא מצד האם, סיפר לו הרב כי לפי ההלכה היהודית חלאווה הוא למעשה יהודי. הגילוי טלטל את עולמו: "אתה הולך לישון עם הידיעה שאתה יהודי, ומתעורר עם אותה ידיעה. מה שהרב אמר לי גרם לי לאהוב יותר את היהודים".
"כל יום גיליתי משהו חדש במסע שלי"
לאחר מכן הוא בחר להתעמת עם שורשיו היהודיים במקום להתנער מהם. תוך זמן קצר הוא מצא את עצמו עולה על טיסה לישראל. "התאהבתי, וכל יום גיליתי משהו חדש במסע שלי כאן", הוא מספר בהתרגשות. לאחר אותו ביקור שב חלאווה לישראל, הפעם כתלמיד ישיבה. הוא המשיך להתעמק ביהדות, אלא שאז ישראל זימנה לו הפתעה נוספת: היכרות עם מי שהפכה להיות זוגתו.
"פגשתי את לינדה, שבאה מרקע דומה לשלי", הוא אומר - אבל אז מיד מתקן: "ובכן, היא לא באה מכוויית, אלא מפינלנד. החלטתי שאיתה אני רוצה לחלוק את חיי". לצורך כך היה עליו להתגייר. במקביל הוא החל להשתתף גם במאמצי ההסברה למען ישראל ונהג להעביר הרצאות ברחבי העולם.
את הליך הגיור בבני ברק הוא העביר כאמור בהצלחה. "אמרו לי 'מזל טוב, אתה יהודי בדיוק כמו כולנו כרגע'. ברבנות הראשית סירבו להכיר בהליך, ומבחינתו של חלאווה שנים של מאמצים והשקעה ירדו לטמיון. "זה היה היום הנוראי בחיים שלי, עזבתי את המקום בדמעות", הוא מספר.
ההכנות לחתונה היו בעיצומן, וחלאווה החליט שלא לדחות אותה. גם כאן השמחה התחלפה במהרה בתחושות קשות במיוחד. לאחר שביקש להסדיר את מעמדו החוקי בארץ, החלו לדבריו הטרטורים במשרד הפנים. לזמן מה אף נאסרה שהייתו בארץ ובשל כך הוא נאלץ לפגוש את אשתו באירופה. באופן אבסורדי, האיש שלא הפסיק לדבר בחו"ל בשבחה של ישראל, התמודד בארץ מול קשיים בלתי-נסבלים במשרד הפנים. בין לבין הגיעו גם בשורות טובות יותר: מארק ולינדה הפכו להורים.
יואב בקשי-ייבין, חבר מועצת העיר ירושלים מטעם סיעת "התעוררות", מלווה את חלאווה במאמציו להשיג מעמד חוקי בישראל. "אני לא מצליח להבין איך אדם מסור כל כך, שפועל לשנות את שמה של מדינת ישראל בעולם, לא מקבל אזרחות לאחר שעבר תהליך גיור".
אחרי פניות לחברי כנסת ושרים, הצליח בקשי-ייבין להשיג לחלאווה "שדרוג" במעמדו. "מארק הוא יהודי וישראלי יותר מהרבה אחרים וכרגע כל מה שהצלחנו להשיג לו זה מעמד ארעי משום שלא התגייר דרך הרבנות". עם זאת, אזרחות ישראלית עדיין לא ניתנה. "כמעט ויתרתי", אומר חלאווה בכנות כשבידיו תעודת התושב הארעי שלו. "אני מאוד אוהב את ישראל, אבל בכל מיני הזדמנויות היה נראה שהיא לא אוהבת אותי בחזרה. אשתי אמרה לי שזה מאבק ארוך, ואנחנו ננצח בו".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה כי "ככלל, בהתאם להחלטת בג"ץ לא ניתן להכיר בגיורו אם בעת הליך הגיור בבית הדין של הרב קרליץ שהה שלא כדין בישראל. מבדיקת המקרה, עולה כי בעת גיורו בבית הדין של הרב קרליץ, שהה מר חלאווה שלא כדין בישראל. לכן, נדחתה בקשתו לקבלת מעמד עולה על בסיס גיור.עם זאת, לפני כשנה החל מר חלאווה בהליך מדורג לקבלת מעמד מכוח נישואיו לאזרחית ישראלית ואף קיבל מעמד של תושב ארעי מסוג א'5, בין היתר בשל פועלו".