שתף קטע נבחר

 

נעצר אדם שעקץ לכאורה עבור טיפול ב"בתו החולה"

אייל שלום נהג לעבור במשך שנים שכונת נחלאות בירושלים ולבקש מאות שקלים כעזרה ל"בתו החולה". הוא אף הציג 'חוזה' שבו התחייב להחזיר את הכסף. אחד התושבים, שהבין כי מדובר בשיטה, אסף 21 תלונות ושלום נעצר. מעצרו הוארך בחמישה ימים. פרקליטו: שום דבר לא נעשה בכוח

 

אייל שלום עם החוזה שבו התחייב לכאורה להחזיר את הכסף (צילום: תומר הכהן) (צילום: תומר הכהן)
אייל שלום עם החוזה שבו התחייב לכאורה להחזיר את הכסף(צילום: תומר הכהן)

 

התארגנות של תושבים משכונת נחלאות בירושלים ואיסוף עדויות הובילה למעצרו של אייל שלום, שנהג לבקש תרומות עבור "בתו החולה" מעוברי אורח, תוך שהוא מציג לכאורה חוזה ביניהם. כשאחד התורמים הבין שהאיש פועל באופן שיטתי, הוא גרם למעצרו ולפתיחת חקירת משטרה. פרקליטו של שלום טוען כי מדובר במעצר שווא, משום שההלוואות לא נעשו בכוח או ניצול חולשה.

 

בשש השנים האחרונות סיפרו אנשים שונים בשכונת נחלאות על שלום, שנהג לפנות לעוברי אורח ולבקש הלוואות. הוא סיפר כי הגיע מצפת וכי הבת שלו חולה ונמצא בבית חולים בירושלים. הוא ציין כי הוא זקוק לכספים עבור טיפול דחוף (בדרך כלל 300-1000 שקלים) במזומן והביא לכך שאנשים רבים פתחו את לבם והביאו לו כספים. "לא הייתי מוכנה לתת לו כספים, אך הסיפור על הבת שלו שכנע אותי שאולי באמת היא צריכה טיפול וזה תלוי בכסף שאני יכולה לתת אז הלכתי לכספומט", סיפרה אחת הקורבנות במשטרה. לאחר מכן הוציא מעין 'חוזה' ועליו כתב כי יחזיר את הכספים, תוך שהוא מחליף פרטים עם הקורבן ואף מציג בפניהם את תעודת הזהות שלו. את הכסף, על פי החשד הוא היה מבזבז עוד באותו היום במועדון הימורים.

 

אנשים שנעקצו לכאורה על ידי שלום לא הלכו למשטרה. בין היתר, משום שמדובר בסכומים קטנים יחסית וגם בשל הטרחה של הגשת התלונה, והעובדה כי חתמו לכאורה על 'חוזה' מולו. אחד מהם, תומר הכהן, ששמע על אנשים אחרים שנעקצו, החליט שכלו כל הקיצים והזהיר אנשים מפניו בפוסטים שפרסם בפייסבוק, אסף עדויות בעצמו והביא אותן למשטרה.

 

הפוסט שכתב תומר הכהן על שלום ()
הפוסט שכתב תומר הכהן על שלום

 

על המקרה פרסם לראשונה הכהן בפייסבוק במאי 2014, וטען כי יש לו עדויות כי האיש ביצע מעשים דומים בשכונות נוספות. "האדם הזה השיג את מספר הפלאפון שלי, וציפה שאעזור לו כגבאי בבית כנסת", כתב הכהן. "הוא אמר שהוא גר בצפת ושהוא נמצא בירושלים לצורך פגישה עם רופא מחו"ל בנוגע לביתו שחולה בסיסטיק פיברוזיס. לדבריו, הפגישה צריכה להתקיים תוך שעה והתקשרו לומר לו שחסרים לו 680 שקלים לפגישה. הוא לא רוצה צדקה אלא הלוואה". בהמשך סיפר כי הכהן כי שלום החתים אותו על 'שטר הלוואה' כהוכחה שיחזיר לו את הכסף ואף הרשה לו לצלם אותו ואת תעודת הזהות שלו.

 

בהמשך הפוסט כתב: "הוא נשמע אמין ביותר והדילמה שהוא מעמיד בה את הקורבן (להפסיד כמה מאות שקלים לנוכל או אולי להציל את הבריאות של הילדה?) קשה לסירוב...הסכומים שהוא מוציא מאנשים לא גבוהים מספיק כדי שהמשטרה תתעסק בזה, אבל כשמחברים את הכל יחד ברור שיש כאן שיטה ומישהו שצריך להיעצר. צריך לאסוף עדויות של קרבנות נוספים ולדרבן את הנפגעים להגיש תלונה במשטרה כדי שיבינו שם שזה חמור".

 

הדרך של הכהן בשנים האחרונות להביא להעמדתו של שלום לדין הייתה ארוכה. ראשית, הוא היה צריך ליצור שיתוף פעולה של הקורבנות וגרום להם להגיש תלונה. חלקם סיפרו כי לא תמיד המשטרה קיבלה את התלונה בקלות, בשל העובדה שלכאורה בחלק מהמקרים הכספים הועברו בהסכמה - ולא תמיד ישנם ראיות ברורות לכך שמדובר במעשה הונאה. הכהן לא התייאש והיה בקשר רציף עם חוקרי תחנת לב הבירה, עד אשר נאספו 21 תלונות.

 

בשבוע שעבר נעצר שלום והובא לדיון בפני השופטת דורית פיינשטיין, שהאריכה את מעצרו בחמישה ימים בחשד להונאה וקבלת דבר במרמה. "אני נוטה לקבל את טענת המשטרה כי מדובר בקצה הקרחון ובתחכום של העבירות נוכח אופן ההצגה של הצרכים הכספיים והצגת פרטים היוצרים סיפורי כיסוי מהימן בפני הקורבנות אליהם פנה", כתבה בהחלטתה

 

מנגד, עו"ד ליאור כהנא שייצג אותו בדיון, הבהיר כי שלום החל להחזיר כספים לאנשים וכי מדובר בעבירות שלא מקיימות עילת מעצר:"אם האיש הזה היה מבקש הלוואה ממישהו ולא היה מחזיר לו - לא היינו מגיעים לפתחו של בית משפט...זה לא נעשה בכוח, לא נעשה תוך ניצול של חולשה ואומר חברי שיש אדם שהחליט לבדוק ובדק ולא נתן לו את הכסף. זאת אומרת כל אחד מהאנשים האלה יכול היה לא לתת את הכסף". הוא ביקר את המשטרה שקיבלה תלונות בשלוש שנים האחרונות אך ביצעה לדבריו את החקירה רק עכשיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומר הכהן
אייל שלום. הבטיח להחזיר את הכסף
צילום: תומר הכהן
מומלצים