בנט לחץ, נתניהו כעס, יעלון גמגם. כשהאמוציות הפוליטיות התפוצצו בקבינט
דו"ח המבקר מספק הזדמנות נדירה להציץ במה שאירע בחדר ישיבות הקבינט בקיץ 2014. יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט שלא הפסיק לשאול שאלות, ראש הממשלה שראה בו ובקבינט כולו טרדה ושר ביטחון שנגמרו לו המילים. מורן אזולאי על המלחמה שמאחורי המלחמה
בימים האחרונים האזינו כתבים פוליטיים וצבאיים שעות ארוכות לתדרוכים מצד כל השחקנים המרכזיים שכיהנו כחברי קבינט צוק איתן. ההאשמות שהטיחו זה בזה לאוזני הכתבים מסמרות שיער. כמעט קשה להאמין כמה דם רע יכול לשרור בין שורת פוליטיקאים שמוציאים את צה"ל למלחמה. כיוון שגם הם מבינים שהציבור לא יכול לסבול את הגנון הזה, הם ביקשו להישאר בעילום שם. זו הסיבה שהחלטתי לא לשתף אתכם בבוץ שזרקו אחד על השני. לטעמי, פוליטיקאי שרוצה להטיח בפוליטיקאי אחר האשמות הקשורות לחיי אדם, צריך להתייצב מול הציבור בקולו ופרצופו ולא לחשוש מאור השמש.
לקריאת הדו"ח המלא:
דו"ח המבקר על צוק איתן -לסיקור המלא
נתניהו, יעלון וגנץ ידעו על המנהרות – ולא דאגו לתוכנית צבאית
פערי מודיעין וליקויים בשטח: כך נמנעה ישראל מלטפל באיום המנהרות
יעלון: "אין סימן שחמאס מוביל להסלמה". דיוני הפורום הסודי על צוק איתןהמבקר קובע: צה"ל לא ניטרל חצי מהמנהרות
בהעדר סנקציות, הטעויות יחזרו גם בעתיד / פרשנות
ההקדמה הזו באה דווקא מכיוון שדו"ח המבקר מספק הזדמנות נדירה ובלתי אמצעית להציץ לרגעים שבהם כל האמוציות הפוליטיות התפוצצו בחדר ישיבות הקבינט בקיץ 2014. לפני שנגיע לזה, כמה מילות רקע. משיחות שונות שקיימתי עם שרים שכיהנו כחברים בקבינט, בצוק איתן ובתקופות אחרות, עולה כי איש מהם לא יודע באמת מהן סמכויות הקבינט. מתי הוא צריך להתכנס ומתי לא, אילו החלטות נתונות לסמכותו הבלעדית ואילו לא, ומעל הכל מרחפת השאלה הגדולה מכולן - השזורה כחוט השני לכל אורך הדו"ח - איזה מידע על הצבא, שר הביטחון וראש הממשלה להביא לידיעת חברי הקבינט.
גם מבקר המדינה התעכב על הנקודה הזו וקובע שעל ראש הממשלה לעגן בכתובים את סמכויות הקבינט ותפקידיו. לוואקום שנוצר כתוצאה מאי הוודאות באשר לתפקיד הקבינט נכנס נפתלי בנט. בקיץ 2014 היה בנט עדיין נהג חדש בפוליטיקה המקומית. הוא כיהן כיו"ר הבית היהודי רק קצת פחות משנתיים. לא הרבה שנים קודם, הוא עוד היה עוזרו של יו"ר האופוזיציה דאז נתניהו לצד שרת המשפטים היום, איילת שקד.
נתניהו רואה בקבינט מטרד, כפי שהוא רואה גם בממשלה, בכנסת, במוסד מבקר המדינה, בתקשורת ובכל מה שלא מאפשר לו לעשות מה שהוא רוצה, מתי שהוא רוצה ואיך שהוא רוצה. קביעתו של מבקר המדינה שמערכת הביטחון לא סיפקה לקבינט את מלוא המידע באשר למנהרות היא בראש ובראשונה תוצאה של רוח המפקד, רוח נתניהו. הוא לא ספר את הקבינט אז, ספק אם יספור במלחמה הבאה.
נתניהו הגיע לקבינט צוק איתן כדי לעשות וי. כסת"ח. להימנע מדו"ח מבקר כמו זה שרואה אור כעת. אלא ששם חיכה לו בנט הצעיר, מלא מוטיבציה וחדור רוח קרב לאתגר את הסיסטם וגם את נתניהו עצמו. ראש הממשלה הסתכל עליו בעין עקומה, כמטריד ומציק.
בתווך היה גם שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון. אז הוא ונתניהו עוד היו חברים. אם נתניהו התרגז על בנט אבל התאפק (יחסית) בקבינט, בוגי, שבע קרבות ומי שרק רצה לחזור הביתה בשלום, גמגם מול הלהט של בנט.
לב הציטוטים שיובאו כאן מיד נחשפו לאחרונה על-ידי יוסי יהושוע ב"ידיעות אחרונות", והיום - עם פרסום הדו"ח המלא והציטוטים המלאים - שווה להתעכב עליהם שוב.
בדיון קבינט מ-30.6.14 במבצע "שובו אחים", שבו הובאה לאישור הקבינט הצעה לתקיפה אווירית חריגה בעזה, אומר בנט: "יש היום עשרות מנהרות שקיימות, שמחברות בין עזה לדרום הארץ. המנהרות נועדו לחטיפה ... זה פיגוע אסטרטגי שרק ממתין למימוש".
נתניהו הרגיש, כך נראה, שבנט שובר לו ימינה והחליט "להשתלט על האירוע". "יש כאן שני דברים, או דבר מרכזי שהועלה על ידי נפתלי ולדעתי אנחנו צריכים לבחון אותו ולהיערך אליו...", אמר. "הנושא של המנהרות שדיברנו עליו לפני הקבינט הוא איום ממשי על מדינת ישראל. הוא שונה משום שאירועי חטיפה או חדירה לתוך תחומנו ישנו את המאזן בינינו לבינם... מול חדירה של עשרות מנהרות אל תוך שטחנו עם כוח של עד גדוד שנכנס, הוא גם חוטף והוא גם הורג, זה שינוי. זה דמורליזציה ענקית. זה לא יכריע את מדינת ישראל, גם טילים עדיין לא הכריעו את מדינת ישראל, אבל זה נותן לנו מכה איומה".
נתניהו מוריד ליעלון הנחיה: "הטיפול במנהרות, שהוא מכשיר מאוד אפקטיבי עבור האויב בעזה, וכפי שמסתמן אולי לא רק בעזה, הוא דבר שהוא ראוי להכנה כיעד לטיפול. אני מבקש תוכנית... צריך לראות איך אנחנו מטפלים בחיסול מערך המנהרות. זה יעד מוגדר".
בנט המשיך: "הייתי שמח לראות תוכנית אופרטיבית שתציג לנו איך לעשות את זה (להשמיד מנהרות)".
ראש הממשלה שוב מנחה את שר הביטחון: "אני מבקש תוכנית... הייתי שמח לראות אותה מחר, כיצד אנחנו יכולים, דבר שלא עשינו אותו בהכנות הצבאיות שלנו, לטפל ברצועה. אני מבין שזה יכול להביא לחילופי אש, זה יכול להביא לסבב, זה יכול להביא לטילים. אני מבין את כל זה, אבל אני בכל זאת רוצה לראות תוכנית של השתלטות על המנהרות... צריך לראות איך אנחנו מטפלים בחיסול מערך המנהרות. זה יעד מוגדר. זה לא אומר שזה יתלקח לדברים אחרים, אבל ביעדים שהצגנו עד היום לא ראיתי את תוכנית הפעולה לדבר הזה. זה דבר ראשון".
בדיון הקבינט מתחילת יולי 2014 ממשיך בנט לשאול שאלות, ונתניהו מאבד סבלנות.
בנט: "האם צה"ל יציג לנו הערב את החלופות המבצעיות לעזה?".
נתניהו: "אני חושב שהם רוצים להתדיין בתוכם".
בנט: "חשבתי שזה היה שיעורי בית מאתמול".
בדיון קבינט נוסף מתחילת יולי 2014 מבקש בנט "לראות מה נדרש כדי לשלול את... 'יכולת המנהרות' וכן את 'שלילת יכולת ירי הטילים'".
יעלון: "יש כמה אפשרויות ואנחנו נדון בינינו לבין עצמנו קודם כל. אני אסכם מה נכון לעשות בעת הזו ביחס לאיום".
בנט שואל אם יש "תכנית לגבי המנהרות".
יעלון משיב: "ודאי. הייתה הצגה של כל התכניות האופרטיביות".
בנט: "לא זוכר שהציגו לנו דיון לשלילת המנהרות".
נתניהו מתרגז ומתערב: "הסמכות של הקבינט היא הסמכות של ראש הממשלה לקבוע את דיוני הקבינט. הדבר שלא הוצג פה כי זה לא עמד על הפרק, לא הוצגה פה תכנית או אפשרויות לטפל בבעיית המנהרות, זה לא הוצג ואני חושב שזה חשוב להציג משום שזו הבעיה שעומדת לפנינו".
הרמטכ"ל לשעבר גנץ מגיב: "כפי שנתבקשנו, מחר נבוא ונציג הרבה מאוד ורסיות של להתגנב למנהרות".
בדיון האמור מ-7.7.14 החליט נתניהו כי אם יימשך ירי הרקטות מעזה צה"ל יגביר את תגובתו, כאשר ירי על מנהרות "כחלק מהמדרג הזה הוא מתבקש, אלא אם תגיד לי (שר הביטחון) שהדבר הזה (בעייתי) אחר כך".
מהסטנוגרמה של הדיון עולה, כי שר הביטחון לא השיב לכך. כעת, כאזרח פרטי, יש לו הרבה זמן לחשוב על תשובות.