משבר הפונדקאות: מכסיקו מסרבת להנפיק תעודות לידה ל-3 תינוקות
שלושת האבות היחידנים יצטרכו לערער לבית המשפט, הליך שעלול לארוך חודשים. בינתיים הושג אישור של שר הפנים להנפיק לתינוקות דרכונים ישראליים לשנה בלבד, בתנאי שיחייבו שלא יעשו בו שימוש בניגוד לחוק במכסיקו. במשרד החוץ זועמים על חברות הפונדקאות שסיבכו את הישראלים: "הן מפילות עלינו את האחריות, התנהגות שערורייתית"
משרד רישום התינוקות במדינת טבסקו במכסיקו שלח אתמול (יום ה') מכתבי סירוב לשלושת הישראלים שביקשו לקבל תעודות לידה לתינוקות שנולדו להם בהליך פונדקאות. שגרירות ישראל במכסיקו המליצה לישראלים להגיש ערעור בבית המשפט הפדרלי בטבסקו.
סגן שגריר ישראל במכסיקו, אלון לביא, יצר קשר עם מנהלת משרד הרישום, שהודיעה שלא תנפיק תעודות לידה עד ששופט פדרלי לא יקבל הכרעה בנושא. השגריר הישראלי, יוני פלד, שוחח עם סגן המושל של טבסקו אך שם מסרבים להתערב - ומפנים את ההורים לבית המשפט.
בהמשך הודיע משרד החוץ לעורכי הדין של האבות, כי יש אישור של שר הפנים להנפיק לתינוקות דרכונים ישראלים בשני תנאים: הדרכונים יונפקו לשנה בלבד, והישראלים יחתמו על כתב התחייבות שלפיו לא יעשו שימוש בדרכון הישראלי בניגוד לחוק במכסיקו. ההורים יצהירו שהם מבינים שהארכת הדרכון לקטין מעבר לשנה מותנית בהצגת תעודת לידה מרשויות מכסיקו לאחר השלמת התהליכים המשפטיים. בהסכם ייכתב שמדינת ישראל אינה לוקחת אחריות על פעולות הרשויות המקומיות ככל שהישראלים יבקשו לצאת ממכסיקו עם התינוקות בטרם השלמת ההליכים החוקיים במקום.
ההורים צפויים להגיע ביום שני הקרוב לשגרירות במכסיקו סיטי לצורך הנפקת הדרכונים. במשרד החוץ מקווים שהנפקת הדרכונים לתינוקות תסייע להורים בהליכים המשפטיים מול בית המשפט הפדרלי בטבסקו, שבו יגישו ערר על החלטת משרד הרישום של טבסקו שלא להנפיק לתינוקות תעודות לידה.
שגריר ישראל במכסיקו יוני פלד צפוי להיפגש היום עם נשיא בית המשפט של טבסקו, סנאטורים פדרליים של טבסקו ושני חברי פרלמנט של טבסקו. כמו כן השגרירות ערבה בנושא את משרד החוץ המכסיקני והשלטונות הפדרליים. מי שמעורב מאחורי הקלעים בנסיונות לשכנע את המכסיקנים לסיים את המשבר הוא חבר הכנסת חיים ילין (יש עתיד) שעומד בראש אגודת הידידות הפרלמנטרית ישראל - מכסיקו.
רק לרשויות המכסיקניות יש סמכות להנפיק תעודות לידה
ההורים דרשו ממשרד החוץ ומשגרירות ישראל להנפיק לילדים שלהם תעודות לידה ולאפשר להם להחזיר את הילדים לארץ, אך בשגרירות ובמשרד החוץ אומרים שרק לרשויות במכסיקו יש סמכות להנפיק תעודות לידה. רק לאחר מכן ניתן יהיה להוציא להם מסמכי נסיעה שיאפשרו להם להגיע לישראל. ההורים הישראלים טרם שכרו עורך דין שיגיש בשמם את הערר.
לפי ההערכה יש עוד שמונה ישראלים שצפויים להביא בחודשים הקרובים ילדים לעולם בפונדקאות בטבסקו. מלבדם יש בין 11 ל-16 תינוקות של אזרחים זרים שנולדו בפונדקאות וגם הם תקועים כעת בטבסקו. בהם שלושה אמריקנים וכן אזרחי ארגנטינה, איטליה, ספרד, נורבגיה ויוון.
בעקבות המשבר מתחו גורמים בכירים במשרד החוץ ביקורת חריפה על החברות הישראליות שבאמצעותן ביצעו הישראלים את הליך הפונדקאות. "ההורים הישראלים שילמו בין 60 ל-80 אלף דולר, שמתוכם האם הפונדקאית מקבלת מקסימום 4,000 דולר. למה הנציגים שלהם לא נמצאים כאן בטבסקו? למה הם משאירים את ההורים הישראלים לבד? למה לא שלחו יועץ משפטי מהארץ? אין להם שום אחריות?", אמרו הגורמים. "סגן השגריר הישראלי אלון לביא היה בטבסקו כבר ארבע פעמים ונציגי החברות לא היו אפילו פעם אחת".
אותם גורמים הוסיפו: "איך זה שאין כאן עורך דין מטעמם שילווה אותם? מדוע לחברות נוח לגלגל את האחריות למשרד החוץ? ההורים מסכנים ונופלים בין הכיסאות אבל השגרירות ומשרד החוץ אינם אשמים. האם החברות האלה פנו לשגרירות מכסיקו בישראל ובדקו האם יוכלו לעשות פונדקאות לפני ששלחו לשם ישראלים תמימים? האם פנו לרשויות טבסקו? החברות המשיכו בהליך הפונדקאות למרות שידעו שהחוק בטבסקו שונה ותיאסר פונדקאות. הם טענו שהיה להם חוות דעת משפטיות שקובעות שההליך חוקי - אז אם כך - בבקשה שילכו לבית המשפט הפדרלי".
הגורמים במשרד החוץ אמרו עוד כי "ההורים הישראלים דורשים כעת ממשרד החוץ שימלט את התינוקות שלהם, אבל זה לא חוקי. אסור לנו לעשות את זה. מדינת ישראל הגיעה להסכם שקט עם שלטונות טבסקו שיאפשרו להוציא את התינוקות של הישראלים בשקט, אבל אחד הישראלים שקיבל את התינוק שלו פרסם את תעודת הלידה שקיבל – וזה פוצץ את ההסדר וכעת השלטונות לא מוכנים עוד להוצאת תינוקות, אלא בהחלטה של בית משפט פדרלי".