האו"ם: "העולם ניצב בפני המשבר ההומניטרי הגדול מאז 1945"
תת מזכ"ל הארגון, סטיבן אובראיין, אמר בפני מועצת הביטחון כי יותר מ-20 מיליון בני אדם בתימן, דרום סודן, סומליה וניגריה נמצאים בסכנת רעב. הוא קרא להקצאה של 4.4 מיליארד דולר עד לחודש יולי
תת-מזכ"ל האו"ם לעניינים הומניטריים, סטיבן אובראיין, אמר אמש (ו') בפני מועצת הביטחון כי "העולם עומד בפני המשבר ההומניטרי הגדול ביותר מאז שהארגון נוסד בשנת 1945". הוא הוסיף כי יותר מ-20 מיליון בני אדם בארבע מדינות שונות ניצבים בפני מחסור חמור במזון, שעלול להוביל לרעב.
"ללא מאמצים גלובליים משותפים ומתואמים - אנשים פשוט ירעבו למוות ורבים אחרים יסבלו ממחלות וימותו מהן", הזהיר אובראיין. הוא קרא להקצאה מיידית של כספים עבור תימן, דרום סודן, סומליה וצפון-מזרח ניגריה ולהענקת סיוע הומניטרי באופן בטוח וללא הפרעות "כדי למנוע קטסטרופה".
תת-המזכ"ל הוסיף: "ליתר דיוק, אנחנו צריכים 4.4 מיליארד דולר עד לחודש יולי. ללא הזרמה מסיבית של כספים, התפתחות הילדים תעוכב בשל תת-תזונה חמורה והם לא יוכלו ללכת לבית הספר. ההישגים של הפיתוח הכלכלי יימחקו והתקווה תאבד". האו"ם וארגוני המזון מגדירים רעב, בין היתר, כמצב שבו יותר מ-30 אחוזים מהילדים מתחת לגיל חמש סובלים מתת-תזונה חמורה ושיעורי התמותה עומדים על לפחות שניים מתוך עשרת אלפים איש.
אובראיין אמר כי המשבר ההומניטרי הגדול ביותר הוא בתימן, שבה זקוקים לסיוע 18.8 מיליון איש, המהווים שני שלישים מהאוכלוסייה, ויותר משבעה מיליון איש רעבים ולא יודעים מהיכן תגיע הארוחה הבאה שלהם. "זו עלייה של שלושה מיליון מאז ינואר", הוא הוסיף. המדינה הענייה ביותר בעולם הערבי שקועה במלחמה ותת-המזכ"ל אמר כי בחודשיים האחרונים בלבד יותר מ-48 אלף איש נמלטו ממנה.
במהלך ביקורו האחרון בתימן, אובראיין אמר כי פגש מנהיגים בכירים מטעם הממשלה והמורדים השיעים החות'ים, השולטים בבירה צנעא, ושני הצדדים הבטיחו לאפשר גישה לסיוע הומניטרי. "עם זאת, כל הצדדים בסכסוך מונעים באופן שרירותי גישה לסיוע שכזה, והופכים את הסוגיה ההומניטרית לפוליטית", הוסיף אובראיין ואמר כי אם התנהגותם לא תשתנה "הם יהיו חייבים לתת דין וחשבון על הרעב הבלתי הנמנע, מקרי המוות המיותרים והסבל שהם יגרמו להם".
אובראיין אמר כי 2.1 מיליארד דולר דרושים בשנת 2017 כדי לספק ל-12 מיליון תימנים "סיוע מציל חיים והגנה", אך רק שישה אחוזים מכך התקבלו עד כה. הוא הודיע כי מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, יעמוד בראש ועידת סיוע לתימן שתתקיים ב-25 באפריל בז'נבה שבשוויץ.
לפני כשלושה שבועות הוכרז רעב בדרום סודן, שמסרה שלמחצית מהאוכלוסייה שלה לא תהיה גישה למזון עד חודש יולי. זו הייתה הפעם הראשונה מזה שש שנים שבה מצב של רעב הוכרז במדינה בעולם.
סודן שקועה עמוק בתוך מלחמת אזרחים עקובה מדם מאז שהנשיא שלה סלבה קיר פיטר ב-2013 את סגנו ריק מצ'אר. סגן הנשיא המודח הוביל מרידה נגד המשטר והעימותים האלימים בין הצדדים לא הפסיקו עד היום והובילו את האו"ם להזהיר מפני רצח עם אפשרי.
הלחימה בדרום סודן מנעה מחקלאים רבים לקצור את יבוליהם ובמקביל ההיפר-אינפלציה עברה את 800 האחוזים בשנה שעברה. במצב שכזה, המחיר של מזון מיובא נמצא מעבר להשגתם של תושבי המדינה האפריקנית הצעירה שהכריזה על עצמאותה ממדינת האם סודן ב-2011. ואם בזה לא די, כמה אזורים במדינה סבלו מבצורת.