שתף קטע נבחר
 

הקרב על המצודה של שייטת 13

הסמל של הקומנדו הימי בבסיס עתלית - מבצר צלבני בן 800 שנה עם היסטוריה מפוארת ופניני ארכיאולוגיה על המים - שוב במחלוקת. מה כוללים האוצרות בחוף, מי נאבק לפתיחת האתר לציבור ומי מסתפק בגישה לחוקרים? צה"ל: "שטח הבסיס נגזר מצרכים מבצעיים ייחודיים"

 

הקרב על המבצר    (כתב: אסף קמר, צילום: עידו ארז, עריכה: תמר אברהם)

הקרב על המבצר    (כתב: אסף קמר, צילום: עידו ארז, עריכה: תמר אברהם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

המבצר הצלבני בעתלית, שיש המתארים אותו כאחד האתרים הארכיאולוגיים היפים ביותר בישראל, נמצא בשליטת הצבא והגישה לאזרחים ולתיירים אליו – אסורה. "השנה ימלאו למבצר 800 שנה", אומר ראש המועצה האזורית חוף הכרמל, כרמל סלע, "אני כועס כי המדינה לא יודעת לשחרר אתרים היסטוריים תיירותיים לטובת אזרחיה". לאחרונה התחדש המאבק בעניין, אחרי שלפני כעשור הפגנות לא הצליחו להוביל לפתיחת האתר.

 

המבצר הצלבני בעתלית הוקם על-ידי האבירים הטמפלרים שכבשו את הארץ במסגרת מסעות הצלב, בראשית המאה ה-13. בזכות המיקום האסטרטגי יוצא הדופן - על חצי אי המוקף מים משלושה צדדים - הוא לא נכבש מעולם. אולם בתחילת שנות ה-50 של המאה הקודמת, חיל הים תפס את חומות המבצר והמפרץ החולי הסמוך והפך אותם לבסיס הסודי של יחידת הקומנדו הימי - שייטת 13. בין לילה נמחק האתר מספרי הטיולים ומרשימת האתרים הארכיאולוגיים שחייבים לבקר בהם בישראל, והפך לשטח צבאי.

"המדינה לא יודעת לשחרר אתרים היסטוריים תיירותיים לטובת אזרחיה" ()
"המדינה לא יודעת לשחרר אתרים היסטוריים תיירותיים לטובת אזרחיה"

צוללים מהשייטת ליד המבצר (צילום: גדי קבלו) (צילום: גדי קבלו)
צוללים מהשייטת ליד המבצר(צילום: גדי קבלו)

 
מנהל היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות, יעקב שרביט, מסביר ש"יופיו של המקום נובע מהמיקום בתוך המים. מערך מבוצר גדול מאוד שאין דומה לו בישראל: חומה חיצונית, חומה פנימית, הדונג'ון (שער מגדל הטירה) והשערים המבוצרים. כשמבקרים באתר ניתן לראות את האולמות ואת המתקנים ששימשו את הצלבנים, כמו תנורים לאפייה ושרידים של הכנסייה. כשנהפוך להיות שווייץ ויהיה פה שקט עולמי אז אולי יהיה אפשר לבקר במבצר".

 

תושב האזור, החידונאי הוותיק והטייס דן חמיצר, פעיל בעמותת "כחול ירוק" הפועלת להחזרת המבצר בעתלית לרשות הציבור. "עתלית זו עיירה שנשדדה על-ידי פרנסיה, ותמיד באצטלה ביטחונית שמה יראו ויצפו", הוא אומר. "באופן רשמי המבצר הצלבני בעתלית והחוף נסגרו בצו אלוף בשנת 1970, מה זה צו אלוף? זה כיבוש המקום".

 

חמיצר מצביע על גבעת הכורכר שעליה הוקמה המושבה הוותיקה, ובתיה משקיפים על המבצר הצלבני ועל הבסיס הסודי של השייטת. "זה מצחיק - כשאתה מסתכל על עתלית שאין לה גישה לים, כל בית על הגבעה הזו יכול לצפות על מה שנעשה בחוף, בדיוק כמו שמישהו יבקר במבצר ויסתכל לצד השני. התירוצים הם ביטחון, נדל"ן והון. הצבא מבחינה ביטחונית ממש לא זקוק למבצר הזה".

 

ראש המועצה סלע מעריך כי פתיחת האתר לתיירות בינלאומית תייצר הכנסות של מיליוני שקלים, ומזכיר שהמבצר "היה המבצר החשוב היותר במזרח התיכון. הרמטכ"ל הצלבני ישב בו, הבנק הבינלאומי של הצלבנים ישב בו, כל הפיקוד העליון ישב במבצר. אטרקציה תיירותית בלתי רגילה שאנחנו, הציבור, לא יכולים ליהנות ממנה". לדבריו, עתלית הוא יישוב חוף שאין לו חוף. "מושבה בת 113 שנה, שגזלו ממנה את חוף הים, שלושה קילומטרים של חוף גזלו – לפחות תשחררו את המבצר".

"כל אחד יכול להרים רחפן מהיישוב עתלית או סתם להסתכל ולראות מה שהוא רוצה" ()
"כל אחד יכול להרים רחפן מהיישוב עתלית או סתם להסתכל ולראות מה שהוא רוצה"

צה"ל: "הבסיס הוקם ופועל כדין ומתבצעת בו פעילות ביטחונית ענפה בכל ימות השבוע" ()
צה"ל: "הבסיס הוקם ופועל כדין ומתבצעת בו פעילות ביטחונית ענפה בכל ימות השבוע"

 

כששאלנו את אחד מלוחמי המילואים של הקומנדו הימי, שביקש שלא להזדהות, בתחילה הוא הביע גאווה במבצר שיישאר סמל של היחידה והזכיר את המנטרה של הלוחמים: "רק מי שעבר שלב: מכין, בסיסי ומתקדם וקיבל סיכת לוחם - יוכל לשזוף את עיניו במבצר". אחרי שהזכרנו שיש גם עמדות אחרות, הוא נשמע קצת אחרת.

 

"פעם לפני מבצע היו מרכזים את כלים מיוחדים של השייטת במפרץ עתלית וזה היה סודי ובצדק", הזכיר המילואימניק. "היום כל אחד יכול להרים רחפן מהיישוב עתלית או סתם להסתכל ולראות מה שהוא רוצה. מבחינת הצבא אני לא חושב תהיה בעיה להעביר את כל הפעילות של השייטת לנמל חיפה. בנמל יש ביטחון שדה. בחוף עתלית יש ים קסום עם הרבה היסטוריה ציונית עוד מתקופת המעפילים, אבל מי שאין לו משפחה בחיל הים כנראה שלא יראה את המקום לעולם".

 

עבור ארכיאולוגים דווקא נרשם שיפור, ואולי מסיבה זו רשות העתיקות לא מנהלת מאבק נוסף. משימוש צבאי בקירות המבצר כמטרות לאימוני ירי, ובימת פיצוצים ופירוטכניקה בטקס סוף מסלול, הצבא מאפשר כיום לחוקרים ולמדענים לעבוד באזור המבצר, כמובן תחת כללי ביטחון השדה החלים על המקום. יש ביניהם גם שמזכירים שללא מבקרים, האתר נשמר היטב.

בחפירות של חוקרים צרפתים התגלו שלדי אבירים ()
בחפירות של חוקרים צרפתים התגלו שלדי אבירים

  

מתחת לפני הים, עמוק מתחת לגלי המפרץ האסור, מסתתר אחד מאתרי הצלילה המסקרנים בישראל. בעומק של כעשרה מטרים התגלו בשנים האחרונות שרידים שמורים היטב של כפר דייגים קדום מהתקופה הניאוליתית. האתר הנדיר כולל בקתות, קברים, באר, מוקדי שריפה ואתר פולחני מסתורי הבנוי מסלעים ואולי קשור לעונות השנה.

 

לפני כמה שנים יזמו חוקרים מצרפת חפירה ארכיאולוגית בבית הקברות הצלבני הצמוד למבצר, ומדגימות ה-DNA של אבירים קדומים שהיו קבורים בו, גילו קשר ישיר עם צאצאיהם העכשוויים החיים בצרפת.

 

בינתיים, לחמיצר נותרו הנוסטלגיה והזיכרונות מהביקור היחיד שערך במבצר, כשהיה ילד. "זה באמת היה מקום מיוחד לבקר בו, עברו שנים רבות ואשמח לבקר בו שוב. השחרור של המבצר יתבצע רק בלחץ ציבורי. לכל אחד יש פחדים: מה אם אסתבך עם משרד הביטחון? עם רשות העתיקות? זהו מאבק פקידים אינסופי. בסופו של דבר אנשי משרד הביטחון הם כמו הנדל"ניסטים הכי גדולים בארץ. הם אומרים - מה פתאום, מפקד חיל הים יכול להבטיח לך מה שהוא רוצה - זה שטח שלנו".

 

במשרד הביטחון אמרו שהשטח באחריות הצבא והפנו לדובר צה"ל, משם נמסר: "בסיס הקומנדו הימי בעתלית הוקם ופועל כדין ומתבצעת בו פעילות ביטחונית ענפה בכל ימות השבוע. מיקומו ושטח פריסתו נגזרים מצרכיהם המבצעיים הייחודיים של היחידות הפועלות בו, מה שמצריך את המשך פעילותה של זרוע הים במתקן הנוכחי. נציין כי כניסתם של חוקרים מטעם משרדי הממשלה, מתאפשרת בתהליך שהוסדר עם זרוע הים, בשיתוף משרד הביטחון ורשויות נוספות. בימים אלו מבוצעת עבודת מטה בשיתוף רשות העתיקות להכשרת המבצר לקראת פתיחתו לציבור כמה פעמים בשנה".

 

מרשות הטבע והגנים נמסר: "אם באמת משרד הביטחון יאשר שחרור המבצר לטובת הציבור, המקום ראוי להיות גן לאומי בניהול הרשות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים