שתף קטע נבחר

 

"אל ניניו" בפרו: 67 הרוגים בשיטפונות

מזג אוויר קשה מלווה בגשמים כבדים, הצפות ומפולות בוץ קטלניות פוקדים בימים האחרונים את פרו. אלפים פונו מבתיהם, ורבים עדיין ממתינים לחילוץ. הנשיא הכריז על מצב חירום: "לא חווינו כזו סופה מאז 1998"

 

בשל תופעת ה"אל ניניו". שיטפונות בפרו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בשל תופעת ה"אל ניניו". שיטפונות בפרו(צילום: רויטרס)

 

לפחות 67 בני אדם נהרגו כתוצאה ממזג האוויר הקשה שפוקד בימים האחרונים את פרו, ומלווה בגשמים כבדים שגרמו לשיטפונות קשים ולמפולות בוץ קטלניות. אלפים פונו מבתים שהוצפו ורבים אחרים עדיין ממתינים על גגות בתיהם לחילוץ.

 

כ-115 אלף בתים ברחבי המדינה ניזוקו בעקבות נהרות שעלו על גדותיהם. כמו כן, 117 גשרים קרסו וכבישים רבים נחסמו בעקבות ההצפות.

עשרות הרוגים. רחוב מוצף בפרו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עשרות הרוגים. רחוב מוצף בפרו(צילום: רויטרס)

אלפים פונו מבתיהם. נזקי שיטפון בבית בפרו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אלפים פונו מבתיהם. נזקי שיטפון בבית בפרו(צילום: רויטרס)
 

117 גשרים קרסו וכבישים נחסמו. נזקי הסופה בפרו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
117 גשרים קרסו וכבישים נחסמו. נזקי הסופה בפרו(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"אנחנו מתמודדים עם פגיעת מזג אוויר קשה", אמר נשיא פרו, פדרו פבלו קוצ'ינסקי, בהצהרה ששודרה בשידור חי ברשתות הטלוויזיה אתמול (ו') אחר הצהריים. "לא חווינו סופה בעוצמה כזו באזורנו מאז 1998", הוא הוסיף.

 

הגשמים החריגים שפקדו את פרו השבוע והתחזקו ביום חמישי היו חלק משורה של סופות עוצמתיות שהכו באופן הקשה ביותר בחופה הצפוני של המדינה. מים שוצפים הציפו בתי חולים באזור והותירו כמה כפרים מנותקים לחלוטין.

 

אפילו בבירה לימה, שנהנית מגשמים רק לעתים רחוקות בשל האקלים המדברי ששורר בה, הוצפו כמה שכונות וכבישים. המשטרה חילצה מאות תושבים מאחת השכונות בעיר, והעבירה אותם אחד-אחד מעל כביש שהפך לנהר בוץ, כשהם קשורים לחבל שנמתח באוויר. חלקם עזבו את בתיהם רק עם שקית אחת ובה ציוד בסיסי בלבד.

המשטרה מעבירה אחד-אחד מעל הכביש. חילוץ לכודי השיטפון בפרו (צילום: AP) (צילום: AP)
המשטרה מעבירה אחד-אחד מעל הכביש. חילוץ לכודי השיטפון בפרו(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בסך הכול, יותר מ-65 אלף תושבים באזור הבירה לא יכלו להגיע למקום עבודתם או לשוב לביתם בעקבות ההצפות. "אין שום דרך לעבור", אמר הנרי אובנדו, שחולץ על ידי המשטרה לאחר שיצא מהמפעל שבו הוא עובד וניסה לשוב לביתו. "רבים מנסים להגיע לבתיהם".

 

אתמול גם נותק זרם מי השתייה ברוב חלקיה של הבירה לימה, מה שהביא לזינוק במחירי המים המינרליים ויצר תורים ארוכים באזור מאגרי המים של העיר. "האנשים מיואשים", אמרה דוריס מזה שמתגוררת באחת השכונות הצפויות של לימה שסובלת מהפגיעה הקשה ביותר. "מים נכנסים לכל הבתים, המכוניות הושבתו, ונהגי התחבורה הציבורית גובים איזה סכום שמתחשק להם". משלשום, הלימודים בבתי הספר בעיר מבוטלים.

 

התיעוד הדרמטי מפרו

התיעוד הדרמטי מפרו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שלשום פורסם תיעוד דרמטי המראה אישה נחלצת ממפולת בוץ בפרברי לימה. אוונג'לינה צ'מורו דיאז בת ה-32 סיפרה שאחזה בענפים של עצים שקרסו, וניסתה לבנות גשר מאולתר כדי לצאת מהבוץ ולהיחלץ מאזור ההריסות. היא ובעלה, ששרד אף הוא את המפולת, פונו לבית חולים סמוך על ידי עוברי האורח שהתקבצו במקום.

 

הנשיא קוצ'ינסקי הכריז אתמול על מצב חירום והודיע כי יועברו תקציבים לצורך שיקום התשתיות שנהרסו. הוא אמר כי הוא אופטימי לגבי היכולת של המדינה להתאושש במהירות, אך דחק בתושבים לנקוט אמצעי זהירות. "זה לא נגמר", הוא הזהיר, "זה עוד יימשך זמן מה".

 

ביום חמישי הודיע משרד החוץ הישראלי כי הוא ממליץ למטיילים להימנע מהגעה לאזור השיטפונות, וממי שנמצא שם לנקוט משנה זהירות, להימנע משהייה בקרבת הנהרות ולהישמע להוראות המקומיים. שגריר ישראל במדינה רפי זינגר אמר כי לא ידוע על מנותקי קשר ישראלים.

 

נמסר כי הסופות נגרמו בשל תופעת ה"אל ניניו" - תופעה אקלימית שבה עליית טמפרטורת מי האוקיינוס השקט מובילה להשפעה על האקלים באזורים שונים בעולם ולסערות עצומות. עוד נמסר כי הסופות צפויות להימשך בפרו בשבועיים הקרובים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ב-1998, סופות שנגרמו בעקבות "אל ניניו" ולוו בגשמים כבדים גרמו בפרו לשיטפונות ומפולות בוץ שהביאו למותם של מאות בני אדם. שנה לפני כן הפך צמד המילים "אל ניניו" לאחד המדוברים ביותר. השם אל ניניו (מספרדית: El Niño, "הילד") ניתן על ידי דייגים מקומיים לזרם המים החמים שמופיע בחופי פרו ואקוודור מדי שנה בדצמבר, בתקופת חג המולד - יום הולדתו של ישו על פי הנצרות.

 

בדרך כלל, העלייה בטמפרטורת מי הים אינה משמעותית וזרמי המים החמימים נעלמים במרוצת חודש מרס, או לקראת אפריל. כיום, תופעה זו מתייחסת רק לשנים שבהן נמדדת עלייה דרסטית בטמפרטורת מי הים, לאורך מספר רב יותר של חודשים.

 

כתוצאה מהתופעה עולה התדירות והעוצמה של ההוריקנים במזרח האוקיינוס השקט ובמרכזו, ובמקביל יורדת עוצמת ההוריקנים במפרץ מקסיקו ובים הקריבי. אל ניניו משפיע גם על הטמפרטורה במקומות שונים בעולם. למשל, בשנות אל ניניו החורפים בחופה המזרחי של ארצות הברית חמימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שיטפונות בפרו
צילום: רויטרס
מומלצים