שתף קטע נבחר

 

חשד לסחיטה באיומים בתעשייה האווירית: בנו של השר חיים כץ ויו"ר ועד העובדים נעצרו

הסתעפות בפרשת השחיתות בתעשייה האווירית: יאיר כץ, בנו של שר הרווחה, ואהוד נוף, שמכהן כיו"ר ועד העובדים, נעצרו בחשד לסחיטת עובדים באיומים כדי שיתפקדו למפלגת הליכוד. גם יו"ר ועד הטכנאים נעצר

 

 

חשדות בתעשייה האווירית: יאיר כץ בביהמ"ש    (צילום: אבי חי)

חשדות בתעשייה האווירית: יאיר כץ בביהמ"ש    (צילום: אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

יאיר כץ (36), בנו של שר הרווחה חיים כץ, הוא שמעורב על פי החשד בפרשת השוחד בתעשייה האווירית.  לפי החשד, כץ הבן ביצע פעילות פוליטית בתעשייה האווירית, אמר לעובדים להתפקד למפלגת הליכוד וסחט אותם באיומים. הוא גם חשוד בתיווך לשוחד. מעצרם של כץ ושל דוד פרץ, שחשוד אף הוא בסחיטה באיומים, הוארך אחר הצהריים (יום ד') בבית משפט השלום בראשון לציון בחמישה ימים. השר כץ כיהן בעבר כיו"ר ועד העובדים של התעשייה האווירית.

 

כץ הבן מכהן בתפקיד בכיר בתעשייה האווירית. הוא נעצר הבוקר על ידי חוקרי להב 433. "הוא עשה פעילות פוליטית וגרם לאנשים להתפקד לליכוד באמצעות סחיטה באיומים", הסביר נציג המשטרה בדיון בבית המשפט. גם יו"ר ועד העובדים, אהוד נוף, נעצר בחשד לעבירה של סחיטה באיומים. נוף, שנחשב למקורבו של השר כץ, יישאר אף הוא במעצר בחמשת הימים הקרובים.

יאיר כץ בבית המשפט, היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יאיר כץ בבית המשפט, היום(צילום: מוטי קמחי)

בבקשת המשטרה להאריך את מעצרו של יאיר כץ צוין כי "יחד עם אחרים, הוא ביצע את העבירות המיוחסות לו במסגרת עבודתו בתעשייה האווירית". נציג המשטרה, סלבה מרון, אמר כי כץ ביצע פעילות פוליטית בתעשייה האווירית ו"גרם לכך שאנשים התפקדו לליכוד, דבר שנעשה באמצעות סחיטה באיומים". בהמשך ציין כי מאז תחילת החקירה נעשו פעולות שיבוש של החשוד ושל חשודים אחרים בפרשה, ולכן דרש להאריך את מעצרו בחמישה ימים.

 

לדברי נציג המשטרה, "ועד העובדים הזה הטיל מורא על עובדים בתעשייה האווירית וזה עולה במספר מקרים לא מבוטל, נעשו פעולות שיבוש קונקרטיות. כמי שנמצא במקום בכיר שמהווה עבור העובדים כתובת לכל בעיה, הוא ניצל את מעמדו ביחד עם האחרים בכך שהם הטילו פחד ומורא על אותם עובדים, וניצלו את מעמדם לקדם אינטרסים אישיים שלהם ושל אחרים". במסגרת החקירה יבדקו במשטרה אם עובדים שהתפקדו לליכוד קודמו בתעשייה האווירית.

 

דוד פרץ מכהן כיו"ר ועד הטכנאים של עובדי התעשייה האווירית. גם לו מייחסת המשטרה כאמור חשד לפעילות פוליטית בחברה שנעשתה תוך סחיטה באיומים. "כשארגון כזה או מישהו מטעמו פונה למישהו ואומר לו להתפקד לליכוד, זו בעיה אם הוא לא רוצה", אמר נציג המשטרה. "אנשים התפקדו לליכוד למרות שזאת לא הייתה עמדתם הפוליטית מתוך תחושה שהם מאוימים".

יו"ר ועד הטכנאים דוד פרץ. חשוד אף הוא בסחיטה באיומים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יו"ר ועד הטכנאים דוד פרץ. חשוד אף הוא בסחיטה באיומים(צילום: מוטי קמחי)

 

התעשייה האווירית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התעשייה האווירית(צילום: רויטרס)
 

עו"ד אילן בומבך, פרקליטו של יאיר כץ, אמר כי מרשו שיתף פעולה עם החקירה. לדבריו, "המשטרה חוקרת מעל חצי שנה ולא בודקים דברים בסיסיים כמו זיקה בין עובדת ההתפקדות למפלגה להשפעה על קידום או אי קידום של עובדים- זה תמוה. מדובר באדם עם מסכת חיים מפוארת, שכל חייו נתן לזולת. הוא היה קצין בצה"ל ולעצור אותו זה דבר לא ראוי".

 

השופט עמית מיכלס קבע בהחלטתו בעניינם של כץ ופרץ כי "לאחר שעיינתי בתיק החקירה אני סבור שקיים חשד סביר שקושר את שני החשוד למיוחס להם. נגד שני החשודים קיימת מסוכנות בגלל המיוחס להם. מדובר בסחיטה באיומים, אך עם זאת ניתן לומר שהתמונה המצטיירת היא תמונה מדאיגה בלשון המעטה. דומה שלאורך שנים עובדים בתעשייה האווירית עובדים עם פחד תמידי עם חשש לעתידם התעסוקתי".

 

בדיון בעניינו של יו"ר ועד העובדים אהוד נוף אמר נציג המשטרה: "אנחנו מדברים על מנגנון שהפעיל איום על עובדים בתעשייה האווירית. החשוד הזה היה ראש המנגנון הזה מתוקף תפקידו בוועד העובדים. הוא גרם לאנשים להתפקד לליכוד בניגוד לרצונם".

 

פרקליטו של נוף אמר: "המשיב טייס בחיל האוויר, מהנדס בכיר, פעיל בוועד העובדים, בסקטור המהנדסים, תורם לרווחת העובדים וללא עבר פלילי. הוא נמצא כאן רק מתוקף תפקידו הרם כיו"ר ועד העובדים".

 

השופט מיכלס, האריך כאמור גם את מעצרו של נוף בחמישה ימים וציין בהחלטתו כי "אני סבור שקיים חשד סביר בעבירות המיוחסות לו. מדובר בחשד נעדר עבר פלילי מכל סוג שהוא, טייס בחיל האוויר, ומכאן שעילת המעצר נלמדת מהעבירה המיוחסת לו. מחומר החקירה עולה שמדובר במעשים שביצע החשוד בעצמו וקיומה של 'אווירת פחד תמידי, טרור', ודאגה לעתידם התעסוקתי של עובדי התעשייה האווירית".

חשוד בפרשה: אלי כהן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
חשוד בפרשה: אלי כהן(צילום: מוטי קמחי)

חשוד בפרשה: אמל אסעד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
חשוד בפרשה: אמל אסעד(צילום: מוטי קמחי)

בחודש מאי 2015 דווח ב"כלכליסט" כי גורמים בוועד עובדי התעשייה האווירית טענו שהשר כץ פעל כדי לקדם את מועמדותו של בנו יאיר לתפקיד יו"ר ועד העובדים. כץ הכחיש את הטענות, אך מקורביו סברו שהבן מתאים לתפקיד לא פחות משאר המועמדים ללא קשר לייחוס המשפחתי.

 

מאז השבוע שעבר נעצרו 16 חשודים. אתמול הותר לפרסם כי הבכיר בוועד העובדים של התעשייה האווירית שנעצר הוא אלי כהן, שלפי החשד קיבל והעניק הטבות לבכירים בחברה הממשלתית ולספקים שעובדים איתה.

 

במסגרת פרשת השחיתות, נותני שירותים לתעשייה האווירית חשודים שנתנו שוחד וטובות הנאה לבכירים בחברה כדי לזכות במכרזים שונים. בין היתר סיפקו שירותים לבתי הבכירים החשודים. 

 

החוקרים חושדים שבתמורה לטובות הנאה שקיבלו בכירים שנעצרו, זכתה החברה מהצפון להקלות ולביצוע עבודות עבור התעשייה האווירית בניגוד לנהלים תוך העדפה ברורה על פני חברות אחרות. החברה זכתה להזמנות "מתגלגלות": בכל פעם שהיה נגמר התשלום בגין הזמנה לביצוע של עבודה מסוימת, הייתה יוצאת הזמנה נוספת. 

 

מהמסמכים שאספו חוקרי להב 433 עולה תמונה קשה של קבלת טובות הנאה תמורת אספקת שירותים לתעשייה האווירית, קבלת מתנות מעובדים ובזבוז אדיר של כספי ציבור עבור מה שהוגדר "שיפוץ לשכה". מהמידע שנחקר עלה כי לשכת הבכיר שופצה בסכום אסטרונומי של כ-320 אלף שקל. עלות השיפוץ הייתה אמור להסתכם בכ-50 אלף שקל, ו"צמחה" מדי פעם בעשרות אלפי שקלים.

  

בין היתר נטען כי השיפוץ הקיף התקנת מערכות "חדר חכם", ריהוט בשווי 41 אלף שקל ועוד 30 אלף שקל עבור שולחנות וריהוט אחר שהוזמנו בהמשך. בדיקה שנערכה גילתה כי הסכומים ששולמו לקבלני השיפוץ מעלים סימני שאלה ותהיות לאן באמת הלך הכסף. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
יאיר כץ בבית המשפט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים