ישראלי בן 18 נעצר: "אחראי לאיומי שווא על פיגועים במוסדות יהודיים בארה"ב"
הוארך בשמונה ימים מעצר הצעיר מאשקלון החשוד שהיה אחראי להתרעות שווא לפיגועים במוסדות יהודיים בעולם, כולל בארה"ב. הצעיר, המחזיק גם באזרחות אמריקנית וששמו נאסר לפרסום, התריע גם על "פצצה" בבתי ספר בישראל. הוא ניסה לחטוף אקדח משוטרת בעת מעצרו. גם אביו נעצר
הקשר הישראלי להתרעות הפיגועים שהסעירו את הקהילה היהודית בארה"ב: שוטרי יחידת הסייבר של המשטרה הגיעו לפנות בוקר (ה') לדירה באשקלון ועצרו ישראלי בן 18, בעל אזרחות אמריקנית, בחשד שהיה אחראי לרוב איומי השווא לבצע פיגועים במוסדות יהודיים בארה"ב ובעולם בחודשים האחרונים. ככל הנראה הוא מעורב במאות מקרים. השופט עמית מיכלס מבית משפט השלום בראשון לציון האריך את מעצרם של הצעיר ושל אביו ב-8 ימים ואסר לפרסם את שמם עד לדיון הבא בפרשה בעוד שבוע.
המעצר התבצע בשיתוף פעולה עם ה-FBI. יחידת הסייבר של המשטרה שיתפה פעולה עם מקבילתה האמריקנית ובחקירה עלה החשד כי מדובר בהתרעות שמקורן בישראל. החוקרים הגיעו לאותו ישראלי, עצרו אותו הלילה בביתו ובנוסף עצרו גם את אביו. המשטרה מייחסת לשניהם את העבירות הבאות: פרסום ידיעות הגורמות בהלה, חדירה למחשב כדי לעבור עבירה, העברת מידע כוזב במחשב, איומים, התחזות לאדם אחר במטרה להונות, סחיטה באיומים, מטרד לציבור, נשיאת/הובלת נשק שלא כדין וסיכון אדם בנתיב תחבורה.
בחקירה התברר גם כי החשוד ביצע מעשה דומה גם כאן בארץ. לפני חודשיים התקבלה שיחה במוקד 100 כי בכמה ערים הוטמנו מטענים במוסדות חינוכיים ברחבי הארץ. בהודעה נשמעה קולה של אישה שאמרה: "יש לכם פצצה בבית הספר". לאחר סריקות בכל האתרים התברר כי מדובר בהודעות שווא.
מהחקירה עלה כי לפני כמה חודשים הוא העביר, לפי החשד, התרעת שווא על הטמנת פצצות בבית ספר בניו זילנד, מה שהוביל לפתיחת החקירה. בהמשך התרחשו מקרים דומים באוסטרליה, במדינות באירופה וכן בארה"ב, במוקדים של הקהילות היהודיות (JCC). ברוב המקרים העקבות הובילו לישראל.
החקירה התנהלה בשיתוף פעולה בינלאומי גם של ארגוני ביון, והצריכה שימוש באמצעים טכנולוגיים מתוחכמים כדי להתגבר על ההסוואות שיצר. הבוקר הגיעו שוטרים למעצר וחיפוש בבית, ומצאו גם אנטנת Wi-Fi גדולה בחלון, בקוטר של כחצי מטר. גם אביו של הצעיר עוכב לחקירה, שמתואמת עם ה-FBI. עדיין לא ברור אם צפויה בקשת הסגרה והמשטרה נערכת להגיש נגדו כתב אישום בארץ.
אחה"צ פרסם התובע הכללי של ארה"ב ג'ף סשנס הודעה בנוגע למעצרו של החשוד וציין כי שיתוף הפעולה בין משטרת ישראל ל-FBI לאורך החקירה היה "יוצא דופן". סשנס הוסיף כי "משרד המשפטים לא יסבול הפליה של קהילה על בסיס האמונה הדתית שלה".
בעת מעצרו: החשוד ניסה לחטוף אקדח משוטרת
בדיון בהארכת מעצרו של הצעיר בבית משפט השלום בראשון לציון, אמר נציג המשטרה כי החשוד איים על מוסדות יהודיים ברחבי העולם בשנתיים-שלוש האחרונות. לטענת המשטרה מדובר במאות אירועים. "החקירה היא תולדה של אירועים שקרו בארץ ובחו"ל. מדובר במוסדות יהודים, קניונים, חברות תעופה ומגוון רב של מוסדות שונים. החקירה מנוהלת אצלנו בערך שנתיים וחצי", הסביר. כמו כן, סיפר נציג המשטרה כי בביתו של החשוד נתפסו חמישה מחשבים, כרטיסי רשת רבים ואמצעי מדיה דיגיטליים.
באשר לקשר של האב לפרשה אמר נציג המשטרה: "הייתה חקירה סמויה במשך שנתיים וחצי. שמות שניהם עלו בתקופה האחרונה ולא אוכל לפרט מעבר לכך". הוא הוסיף כי המשטרה מייחסת הן לאב והן לבן את אותן העבירות.
עורכת דינו של החשוד, גלית בש מהסנגוריה הציבורית, טענה בדיון כי הוא סובל מגידול בראש מאז היה בן 14. הסנגורית הוסיפה: "לחשוד יש בעיה התנהגותית והוא לא החזיק מסגרת אחרי כיתה א'. הוא לא עובד ולא חיי חיים של מסגרות ועבודה, וכתוצאה ממצבו הרפואי גם לא גויס לצבא. יש כאן כנראה שיחות טלפון שעוררו בהלה, אך יחד עם זאת לא צריך לנפח את זה".
השופט עמית מיכלס אמר כי "חומר הראיות קושר את החשוד בצורה משכנעת לקיום שיחות הידועות בשם 'סווטינג', הכוללות אירועים רבים של שיחות טלפון למוסדות שונים ברחבי העולם, כאשר בחלק מהמקרים הדבר גרם לבהלה ולתוצאות נוספות". לגבי מעצרו של האב, אמר השופט: "בשלב זה המשטרה לא יודעת מי בדיוק ביצע את העבירות ולכן עצרה גם את אביו".
"עינתי בחקירתו של החשוד מהיום ומצאתי שהוא בחר לשמור על זכות השתיקה - עובדה תמוהה לאדם נעדר עבר פלילי, שעל פי באת כוחו לא ביצע את המעשים כפי שטוענת המשטרה", הוסיף השופט.
השופט מיכלס אף ציין כי הבוקר התרחש אירוע "מוזר" בבית החשוד, כאשר האחרון ניסה לחטוף אקדח משוטרת בעת מעצרו. השופט ביקש מהמשטרה להכין תצהיר על האירוע. נציג המשטרה ציין כי בזמן המעצר סירב אביו של החשוד למסור את המפתח לביתו וצעק. הוא הוסיף כי מבחינת המשטרה האב הפריע לשוטרים במילוי תפקידם. על כך העיר השופט כי "התנהגות החשוד היום בבוקר נגד השוטרים הייתה תמוהה וחשודה".
עו"ד ערן ראו, שמייצג את האב מטעם הסנגוריה הציבורית, אמר בהתייחס לחשדות: "האב ללא עבר פלילי, משתף פעולה עם החוקרים ומכחיש את החשדות. הוא מצוי במצב קשה וכל דאגתו היא לשלומו של בנו לאור מצבו הרפואי המורכב".
"החשוד היה אחראי על התרעות על מטעני נפץ - גם במוסדות בארץ, גם בעולם וגם במספר חברות תעופה", סיפר רב פקד יניב עזני, חוקר ביחידת הסייבר של המשטרה. "החקירה התמקדה בשיתוף גורמי אכיפת חוק מכל העולם, ביניהם מארצות הברית, אוסטרליה, ניו זילנד ומדינות נוספות, על מנת לאתר את מקור השיחות אשר הושגו באמצעים טכנולוגיים מתקדמים".
"כרגע אנחנו בהחלט רואים שהחשוד השתמש בכמה אמצעים שונים להסוואת רבדים שונים של אמצעי תקשורת, על מנת לבצע את השיחות", הוסיף עזני.
מאז ינואר חוללו לפחות שלושה בתי עלמין יהודיים בארה"ב והתקבלו יותר מ-120 איומים על מרכזים של הקהילה היהודית שם, איומים שבהם נטען כי במקום הוטמנה פצצה ובעקבות זה נאלצו כל יושבי המוסדות האלה להתפנות. בארה"ב דווח כבר בסוף פברואר כי יש חשד שחלק משיחות האיום שהתקבלו הגיעו ממדינות מעבר לים, אבל האפשרות שהן נעשו דווקא מישראל לא הוזכרה.
בתחילת החודש הודיעו הרשויות בארה"ב כי עצרו חשוד ראשון באיום על מוסדות יהודיים – חואן תומפסון, עיתונאי לשעבר שפוטר מעבודתו משום שהמציא כתבות שקריות. לפי המשטרה, הוא היה אחראי לשמונה מהאיומים על המוסדות היהודיים ברחבי ארה"ב ועשה זאת במסגרת מסע נקמה נגד בת זוגו שעזבה אותו.
הוא השתמש בפרטיה כששלח איומים למרכזים היהודיים. עם זאת, ההערכה הייתה כי לרוב השיחות היה אחראי אדם אחר וכי תומפסון אינו קשור אליהן.
גורמים יהודיים בארה"ב מתחו בחודשיים האחרונים ביקורת קשה על התנהלות הנשיא דונלד טראמפ וממשלו בנוגע לאירועים האנטישמיים וטענו כי הממשל האמריקני אינו ממהר לגנות אותם.