האיחוד האירופי בן 60: רבבות מפגינים ביבשת
בוועידת פסגה באיטליה שחזרו מנהיגי 27 מדינות את החתימה על אמנת רומא ב-1957. נשארה בבית: ראש ממשלת בריטניה, שתתחיל את הפרישה מהאיחוד השבוע. עשרות אלפי מפגינים בעד האיחוד ונגדו מבוקרשט עד לונדון
מנהיגי האיחוד האירופי התכנסו היום (שבת) ברומא כדי לציין 60 שנה להקמת האיחוד – דווקא בשעה שעתידו מוטל בספק יותר מאי פעם. בוועידת הפסגה באיטליה הבטיחו ראשיו לפעול למען שיתוף פעולה הדוק עם בריטניה גם בעתיד, למרות החלטתה לפרוש מהאיחוד.
27 מדינות האיחוד האחרות חתמו על הצהרה חדשה בדיוק באותו המקום שבו חתמו שש החברות המייסדות של האיחוד על אמנת רומא ב-25 במרס 1957. כשברקע משבר המהגרים הגדול באירופה, הכלכלה המקרטעת, איום הטרור, עליית הימין הקיצוני והברקזיט – ניסה נשיא האיחוד דונלד טוסק לעודד את מנהיגי הגוש שלא להיכנע.
"הוכיחו היום שאתם מנהיגי אירופה, שאתם יכולים לדאוג למורשת הגדולה שירשנו מגיבורי השילוב האירופי לפני 60 שנה", אמר טוסק. ראש ממשלת איטליה, פאולו ג'נטילוני, התלוצץ: "קצת צפוף יותר בחדר מכפי שהיה כאשר שש המדינות המייסדות חתמו על אמנת רומא". אחר כך הוסיף: "היו לנו 60 שנות שלום באירופה, ואנחנו חייבים זאת לאומץ של האבות המייסדים".
נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, אמר כי המסר היוצא מרומא הוא "אנחנו חזקים יותר יחד", וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה: "זה יום נהדר לאירופה". נשיא הנציבות האירופית, ז'אן קלוד יאנקר, חתם על הצהרת המנהיגים היום בעט שבו חתם נציג ארצו – לוקסמבורג – על אמנת רומא המקורית.
יאנקר הדגיש כי האיחוד יכול לצאת בריא ושלם גם מהסערות האחרונות שפקדו אותו. הוא הזכיר את העובדה שאירופה הצליחה להיבנות מחדשה מאפר מלחמת העולם השנייה.
הבית הלבן שלח ברכות לאיחוד האירופי, כשברקע המתח המסוים בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לבין ראשי האיחוד.
מהפסגה בבריסל נעדרה ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי. בעוד ארבעה ימים היא תוציא לדרך את תהליך הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי, תהליך שיימשך שנתיים.
עשרות אלפי בני אדם הפגינו הערב בלונדון נגד כוונת בריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי. הם צעדו תחת הכותרת "מאוחדים למען אירופה", ורבים מהם הניפו דגלים של האיחוד האירופי. בפולין הפגינו אלפי בני אדם בוורשה ובערים נוספות לאות תמיכה באיחוד, ורבים מהם הניפו את דגליו. באיטליה הפגינו אלפים נגד התנהלותם של מוסדות האיחוד בבריסל, ובכלל זה נגד מדיניות ההגירה האירופית.