המסר למשוחררי עסקת שליט וההיערכות לנקמה
משפחתו של בכיר חמאס מאזן פוקהא שחוסל אומרת ששב"כ הזהיר אותם כמה פעמים שבנם ייענש. העובדה שראשי חמאס מייחסים לישראל את חיסולו מעלה את המתיחות והאפשרות להסלמה בגזרה העזתית, גם אם לא בטווח הקרוב
בישראל לא מאשרים ולא מכחישים לפי שעה מעורבות כלשהי בחיסולו של מאזן פוקהא, בכיר הזרוע הצבאית של חמאס, אבל אין זה משנה. עצם העובדה שראשי חמאס מייחסים את הסיכול לישראל מעלה את המתיחות ואת האפשרות להסלמה בגזרה העזתית. חמאס ירצה לנקום והניסיון מוכיח שהוא ינסה לבצע את זה באמצעות פיגוע רצחני.
העדיפות היא לפגיעה בחיילים או באנשי כוחות הביטחון הישראלים. זאת טקטיקה מוכרת שצריך להיערך לה ולכן באופן כללי אפשר לומר שהסיכוי להתלקחות בינינו לבין הפלסטינים ברצועה גבר עם חיסולו של פוקהא. זה כנראה לא יקרה מחר בבוקר. הם יחכו עם הנקמה עד שימצאו נקודת תורפה ועד שיכינו אותה, אבל היא עלולה להיות בגבול רצועת עזה או בגדה.
השאלה הנשאלת היא - אם אומנם ישראל היא זו שחיסלה את פוקהא - האם היה נכון וראוי לעשות את זה? התשובה על השאלות הללו - אם אכן כך היה - היא כנראה חיובית. פוקהא הוא אחד ממשוחררי עסקת גלעד שליט ומיד עם שחרורו התברג בדרג הבכיר של הזרוע הצבאית של חמאס והחל ליזום פיגועים. בראש רוב מנגנוני הפיגוע והיחידות העיקריות של חמאס ביהודה, שומרון ועזה עומדים משוחררי עסקת שליט. בראשם כמובן מנהיג חמאס בעזה שנבחר לא מכבר, יחיא סינוואר.
בני משפחתו של פוקהא אומרים ששב"כ הזהיר אותם כמה פעמים שאם בנם, שגורש לעזה בשל מסוכנותו ימשיך להפעיל את מנגנון הפיגועים של חמאס בגדה המערבית - הוא ייענש. אביו של פוקהא, שמתגורר בעיירה טובאס שבצפון הגדה המערבית, אמר כי "קציני מודיעין ישראלים הגיעו לבית שלנו פעמים רבות והעבירו לנו מסרים שמאזן יחוסל אם ימשיך במעשיו".
אם נכונים הדברים, זה היה כרטיס צהוב שנשלף וייתכן שהחיסול היה כבר הכרטיס האדום שהעבירה ישראל לחמאס בעזה. סביר להניח שלישראל לא היה עניין בחיסולו של פוקהא אלמלא היה מעורב בהכוונה של פיגוע שבו נרצחו ישראלים. חיסולו, גם אם לא בוצע בידיים ישראליות או בשליחות ישראל, מהווה מסר של אזהרה לשאר משוחררי עסקת גלעד שליט שחזרו לסורם ובגדול.
צריך להביא בחשבון גם אפשרות שמחסלי פוקהא היו עזתים שיש להם חשבונות איתו ועם הזרוע הצבאית של חמאס, למשל - חברי הארגונים הסלפים שחמאס רודף אותם כעת כדי לשפר את יחסיו עם מצרים. אנשי ארגונים אלה מנסים להרתיע את חמאס מלהמשיך במעצרים ההמוניים של אנשיהם, ולכן גם להם היה עניין לשגר מסר מרתיע להנהגת חמאס. יש אפשרות גם שהיה פה שילוב אינטרסים.
בכל מקרה, אפשר להעריך ששר הביטחון אביגדור ליברמן אינו מצר יתר על המידה על החיסול. עצם המעשה תואם בהחלט את מה שנתפש כקו הניצי שהוא מוביל במערכת הביטחון. אין בכך הוכחה שאכן ישראל עשתה זאת, אבל צריך להביא גם את זה בחשבון. לסיכום, צריך להיערך לאפשרות של הסלמה או פיגוע נקמה אבל אפשר להעריך שזה לא יקרה מיד. לחמאס יש אינטרסים והוא ימצא דרך להשיג את מבוקשו בלי להסתכן בהתנגחות כללית.