דיווח: נחשפה פעילות המוסד לגיוס סוכנים כפולים בצרפת
לפי דיווח ב"לה מונד" הצרפתי, במהלך מבצע משותף להשגת מידע על הנשק הכימי של אסד, ניסה המוסד לגייס סוכנים צרפתים - אחד מהם אף בילה בישראל וייתכן שקיבל מתנות וכסף. לפי הדיווח, שני עובדי שגרירות ישראל, בהם מפקד תחנת המוסד בפריז, נאלצו לעזוב את צרפת בעקבות הפרשה
המוסד הישראלי ניסה לגייס סוכנים בשירותי הריגול הצרפתי, במהלך מבצע משותף שהתרחש בין 2010 ל-2012 .כך עולה ממידע שפורסם במהדורת יום ראשון של העיתון "לה מונד" הצרפתי. כתוצאה מההסתבכות לכאורה, שבמסגרתה שהה אחד הסוכנים הצרפתים בישראל, נאלצו לעזוב את צרפת מפקד תחנת המוסד בפריז ועובד בשגרירות ישראל - כך לפי הדיווח הצרפתי.
המידע עלה בעקבות חקירה משפטית שמתנהלת כעת נגד ראש הביטחון הלאומי הצרפתי, ברנרד סקווארסיני, שכיהן באותן השנים. הוא נחשד בשימוש במידע מסווג למטרות פרטיות. במהלך מבצע "רטפיה" שאורגן על ידי המוסד בידיעת הצרפתים כדי להשיג מידע על הנשק הכימי המצוי בידי בשאר אסד בסוריה, נשלחו לפריז כמה סוכנים ישראלים שפעלו תחת שם בדוי. את המבצע ניהל מפקד תחנת המוסד בפריז, המכונה בדיווחים ד"ק.
על פי הדיווח, אותו מפקד תחנה ניצל את המגע היומיומי עם הסוכנים הצרפתים כדי להדק את קשריו איתם, ואחד מהם אף צולם כשהוא מגיע לארוחת שבת בביתו של ד"ק. אותו סוכן צרפתי אף הגיע לחופשה עם משפחתו בישראל ונפגש עם סוכני המוסד בירושלים, לאחר שעבר בדובאי לאימון ירי. עבור שירותי הביון הצרפתי נחצה כאן הקו הדק בין חברות בין קולגות לניסיון גיוס בין סוכנויות האמורות לעבוד בשיתוף פעולה. על-פי אותם דיווחים, ייתכן שאותו סוכן צרפתי אף קיבל מתנות ומזומנים באותה תקופה, בניגוד לתקנות הארגון.
ברנרד סקווארסיני הצהיר במהלך חקירותיו כי "שירות הביטחון הפנימי הודיע לו כי ספק שירותים התרועע באופן קרוב ביותר עם סוכנים לשעבר שהופעלו במסגרת פעולות משותפות עם המוסד וכי זה כנראה ניסיון של המוסד לחדור לשירות הביון הצרפתי". על פי המידע שבידי "לה מונד", ראשי הביון הצרפתי התלוננו אצל ראשי המוסד בארץ וכתוצאה מכך נאלצו שני עובדי שגרירות ישראל בפריז לעזוב את המדינה, ובהם ד"ק שניהל את פעילות המוסד בצרפת. לפי הדיווח, שניהם עזבו את המוסד לסקטור הפרטי. ברנרד סקוורסיני סיפר כי "נתקל בהם במקרה" כשחזרו למדינה לצורך עסקיהם.
הסיווג הביטחוני של כמה סוכנים צרפתים נוספים שהשתתפו באותו מבצע ביון נגד סוריה צפוי להישלל בקרוב. קבוצה נוספת של סוכנים, כך דיווח הגוף החוקר את שירותי הביון הצרפתי, עקבה אחרי חבריהם והיא זו שצילמה אותם עם הסוכנים הישראלים. החוקרים הצרפתים ביקשו מיחידת הפיקוח המשטרתי רשות לחקור את ניסיון הגיוס של הסוכנים הצרפתים וכן רשות לחקור את שני הישראלים ששמם מוזכר בדו"ח.
הסתבכויות עבר: שקיעה בבוץ ופרשת אל-מבחוח
פעילות המוסד במדינות שונות נגמרה בעבר בכמה פרשיות ותקריות דיפלומטיות. בשנת 2010 חוסל בדובאי בכיר חמאס, מחמוד אל מבחוח, בפעולה שיוחסה למוסד הישראלי. מפקד המשטרה המקומי דאחי חלפן תמים חשף את תמונותיהם של המעורבים בחיסול, ולאחר מכן התברר כי מדובר באנשים שהשתמשו בדרכונים אירופים מזויפים. בישראל הרשמית לא התייחסו לפרסומים, אולם במדינות כמו קנדה, אוסטרליה ובריטניה, שהמחסלים התחזו לתושביהן, נרשם זעם גדול על ישראל, שעשתה לכאורה שימוש בדרכונים מקומיים.
בחודש מרס 2016 נרשמה תקרית מביכה לאחר ששני סוכני מוסד, שאבטחו את יציאת הצוללת אח"י רהב, שקעו בבוץ ונחשפו לאחר שעוררו את חשדה של פנסיונרית גרמנייה ששהתה במקום. היא הזעיקה את המשטרה, וזו קיבלה מהסוכנים החמושים הסברים מניחים את הדעת ומנעו בכך הסתבכות גדולה יותר. לאחר מכן חולצו הסוכנים מהבוץ, ואת החשבון בסך 1263.01 יורו שלח ראש עיריית קוארנבק, קלאוס לאנגר, לשגרירות הישראלית.
הסתבכות נוספת נרשמה בשנת 99 בקפריסין. שני סוכני מוסד, שזוהו כאודי ארגוב ויגאל דמארי, נתפסו לאחר שהתקינו מכשירי האזנה סמוך לאזור שבו ביצע צבא קפריסין תמרונים סודיים. השניים הואשמו על ידי התובע הכללי בקפריסין, והואשמו תחילה בריגול ובהחזקה בלתי חוקית של ציוד האזנה. שלושה חודשים לאחר מעצרם הם שוחררו כמחווה לראש הממשלה דאז, אהוד ברק, לאחר שהודו כי בהחזקת ציוד בלתי חוקי והתקרבות לאזור אסור.
בשנת 1998 אדם שמזוהה בשם "יצחק בנטל" הגיע לבניין מגורים בעיר ברן בשוויץ, כאשר מטרתו היא התקנת מכשירי האזנה בבניין שבו התגורר איש חיזבאללה. בנטל קיבל חיפוי מעוד כמה סוכני מוסד ששהו באזור, אולם אחת השכנות, ששמעה רעש מהרחוב, הזעיקה את המשטרה - שלכדה את בנטל. שאר הסוכנים הצליחו להימלט. הסוכן שנלכד הודה בשלוש עבירות ונשפט ל-12 חודשי מאסר על תנאי, קנס של 100 אלף פרנק שוויצרי ותשלום הוצאות משפט.