שתף קטע נבחר

 

לראשונה מקום המדינה: חשש להשבתת בתי המשפט

ל"ידיעות אחרונות" נודע כי השופטים מוחים על ההחלטה להעבירם לפנסיה צוברת, ורבים מהם נמנעים מפרישה עד להסדרת התנאים. בלשכת עורכי הדין תומכים במאבק שמשמעותו: שיתוק המערכת אחרי פסח. עורכי דין גם מהפרקליטות לא יתייצבו לאף דיון

 

איום השופטים להשבית את בתי המשפט

איום השופטים להשבית את בתי המשפט

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מערכת המשפט מתמודדת עם לא מעט אתגרים: עומס כבד של תיקים, סחבת וגם ויכוחים מהותיים על אופי השיפוט. ל"ידיעות אחרונות" נודע כי כעת מסתמן כי מה שיגרום לראשונה מאז קום המדינה להשבתת מערכת הצדק הם תנאי הפרישה של השופטים.

 

סוגיית הפנסיה שלהם עומדת לדיון כבר כמה שנים, מאז ההחלטה לעבור בשירות הציבורי מפנסיה תקציבית לפנסיה צוברת. אלא שהשופטים טוענים כי הם אלו שנפגעים מכך יותר מכל קבוצת עובדים אחרת. שופטים מתמנים לתפקידם גם בגיל מבוגר יחסית, ואם לא הספיקו לחסוך לפנסיה באופן משמעותי קודם לכן, הם עשויים למצוא את עצמם עם קצבה חודשית נמוכה יחסית. למעשה, היות שהפנסיה התקציבית ירדה מהפרק, השופטים מעוניינים לקבל "פנסיית גישור" - בדומה להסדר שקיבלו עובדי מערכת הביטחון, שמרככת את הפערים בין הפנסיה התקציבית לפנסיה הצוברת.

העליון בירושלים. האם יושבת מפעילות בקרוב? (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
העליון בירושלים. האם יושבת מפעילות בקרוב?(צילום: אלכס קולומויסקי)

גורמים במערכת אומרים כי לוויכוח על הפנסיות יש השלכה ישירה גם על יעילות השופטים. אם בעבר תנאי הפרישה היו גורם מזרז להוצאתם של שופטים פחות יעילים או מתאימים מהמערכת, הרי שכעת הם לא מעוניינים לפרוש עד לקבלת הכרעה בנוגע לתנאי הפרישה.

 

כעת מקבלים השופטים חיזוק משמעותי למאבקם. לשכת עורכי הדין החליטה כי אם לא יימצא פתרון מהיר לסוגייה על ידי משרדי המשפטים והאוצר, הם ישבתו לאחר הפסח. כל עורכי הדין, כולל אלו העובדים בפרקליטות, לא יתייצבו לדיונים ובכך ישתקו בפועל את עבודת בתי המשפט - שגם כך עמוסים בדיונים.

 

"לשופטים נמאס", אמר אתמול מקור משפטי רם דרג, "כל נסיונותיהם להסדיר את הפנסיה של השופטים החדשים עלו בתוהו. בכל פעם מקימים ועדה שדוחה קבלת החלטות, ובעיקר מנצלים את העובדה שהשופטים - שלא כמו חברת החשמל, רשות שדות התעופה, רשות הנמלים ועוד - אינם יכולים לשבות. לכן לשכת עורכי הדין החליטה להענות לפניית נציגות השופטים אליה ולשים לנושא סוף. אם נגיע להשבתה, ייאסר על כל עורך דין במדינה, כולל עורכי הדין של משרדי הממשלה ובכללם הפרקליטות להופיע. מי שסובל בסופו של דבר מהעובדה שלא ניתן להפריש לגמלאות שופטים לא יעילים ולא מתאימים לשבת על כס השיפוט הוא בסופו של דבר הציבור. השופטים הללו נשארים במערכת בהעדר תנאי פרישה ראויים".

ראש לשכת עורכי הדין אפי נווה (צילום: עידן מילמן) (צילום: עידן מילמן)
ראש לשכת עורכי הדין אפי נווה(צילום: עידן מילמן)

הטענה הזאת נשמעה כבר בעבר, על ידי מי שעמד בראש בית המשפט העליון - השופט בדימוס אשר גרוניס. בפרוטוקולים של הוועדה למינוי שופטים שנחשפו לפני כשלוש שנים אמר הנשיא גרוניס שהוא אינו יכול להוציא לגמלאות שופטים בגלל סוגיית הפנסיה הצוברת. מדבריו השתמע שהוויכוח על הפנסיה מונע "הזרמת דם חדש" ויעיל למערכת. למעשה, נוצר פקק של שופטים שממתינים להסדרת תנאי הפרישה כדי לפרוש ולפנות את מקומם לדור חדש של שופטים.

 

על צעד ההשבתה החליט אתמול הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין, בדיון שבו לקחו חלק גם באי הכוח של נציגות השופטים, עורכי הדין רם כספי ואשר חלד, הם הציגו למשתתפים את תמונת המצב בעקבות אי יישום המלצות "ועדת ניסים" שעסקה בתנאי הפרישה והמליצה להגדיל את הפנסיות במקרים מסוימים. "לא יהיה זה מופרך לומר כי גם באשר לשופטים, קיימים מאפיינים מיוחדים למשל כניסה לתפקיד בגיל מאוחר, העדר פוטנציאל רחב לתעסוקה אחרי הפרישה, להבדיל ממשרתי כוחות בטחון שלאחר פרישה בגיל צעיר עוד נכונות להם עתידות", נכתב בדו"ח שהוגש לפני כשלוש שנים. גם מסקנות של ועדה קודמת יותר בראשות ח"כ לשעבר יוסי שריד ז"ל - שקבעה כי השופטים נפגעו - מוסמסו.

 

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה, אמר בתגובה להחלטת הוועד המרכזי: "שנים ארוכות של דיונים ודיבורים בוועדות שונות לא הועילו ולא הובילו לפתרון הבעיה ומי שמשלם את המחיר הם ציבור עורכי הדין והמתדיינים בבתי המשפט. הגיעה העת לעשות מעשה ואם לא יהיה מנוס תיאלץ לשכת עורכי הדין, לראשונה בתולדותיה, להשבית את מערכת המשפט. זו בעיה מהותית שחייבת לבוא על פתרונה בהקדם האפשרי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
בתי המשפט יושבתו? (ארכיון)
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים