המצלמות שנחשפו במרפאות: "לא חוקי ולא מוסרי"
תחקיר "ידיעות אחרונות" שיפורסם בסוף השבוע חושף את המרפאות שהציבו מצלמות נסתרות שתיעדו מטופלים גם בזמן בדיקות אינטימיות. בעלי הקליניקות מתעקשים כי מדובר בדרישות הביטוח. מומחה לאתיקה רפואית באולפן ynet: "פגיעה אנושה בזכויות המטופל"
אתם מגיעים לבדיקה אינטימית, ומגלים שבמשך כל הזמן מישהו צילם אתכם. בתחקיר מיוחד של "ידיעות אחרונות" שיתפרסם בגיליון סוף השבוע נחשף כי בחדרי טיפולים רבים מוצבות מצלמות נסתרות שמשדרות לכל העולם.
גיא ליברמן ממחלקת התחקירים של "ידיעות אחרונות" התארח באולפן ynet ותיאר כיצד חשף את הפרשה. ליברמן ציין כי התמונות הראשונות שהגיעו הן מתוך חדרי הטיפול במרפאת המומחים "DR - כירורגיה פלסטית" בתל אביב. "המצלמות שהציבו שם הן מוסלקות, אי אפשר לראות אותן והמטופלים לא יודעים שהם מצולמים בזמן הבדיקה. הגענו למרפאה בעצמנו כדי לוודא שאכן מדובר באותם החדרים".
ליברמן הוסיף כי את התמונות היה ניתן לראות בעבר באתר אינטרנט בשם "Inescam", שבו ניתן לראות תיעוד ממצלמות אבטחה בכל רחבי העולם. "מדובר באתר עם עשרות אלפי מצלמות שמשדרות ללא הפסקה", אמר.
- אם המצלמות האלו לא מוצבות כדי להציץ למטופלים, מה המטרה שלהן?
"על פי גרסתם הרשמית של עובדי המרפאה, המצלמות הוצבו בעקבות מכת גניבות במקום והוסרו מיד לאחר שהתופעה הופסקה".
- במהלך התחקיר גילית מקרה נוסף במרפאת שיניים בקריית גת.
"נכון. בשבוע שעבר גילינו באותו אתר צילומים בשידור חי מתוך מרפאת השיניים "גילת" שבקריית גת. מדובר בשלושה חדרים מרושתים במצלמות, ובמטופלים שלא מודעים לכך. כשהתעמתנו עם מנהל המרפאה, הוא טען שהחדרים לא מצולמים, עד שהראנו לו את התמונות. רק אז הוא הודה במצלמות אך טען כי לא רואים את המטופלים, מה שכמובן לא נכון".
ליברמן הוסיף כי גם בשעה זו ניתן לצפות במרפאות ישראליות באתר המדובר, וציין כי ככל הנראה המטופלים והרופאים לא מודעים לכך. ליברמן קרא לכל מי שמזהה את עצמו בשידורים להגן על מצלמות האבטחה באמצעות סיסמא ובכך ייעלם מהאתר.
"פגיעה אנושה בזכויות המטופל"
עו"ד עדי ניב יגודה, מומחה לאתיקה רפואית, התייחס לתיעוד המטופלים, חלקם תוך כדי בדיקה באיברים מוצנעים. "מדובר בסיטואציה הזויה, לא חוקית, לא מוסרית ולא אתית. מדובר פה בפגיעה אנושה בזכויות המטופל לפרטיות ולכבוד".
- יצא לך לשמוע על דברים דומים בעבר? הרופאים לבטח ידעו שיש מצלמות מוסתרות בתוך גלאי העשן.
"גם אם מנסים לטעון שלא ידעו על קיומה של מצלמה, אך ידעו על הימצאותו של גלאי קול - קיימת אחריות מלאה ומוחלטת. בין מטפל למטופל מתקיימים יחסים מיוחדים, והחוק מחייב את הגורם האחראי לעמוד בסטנדרטים שהופרו פה. מסתמן שיוגשו תלונות ותביעות נגד אותם הרופאים בגין פגיעה בפרטיות וחשיפת מידע סודי".
בעלי המרפאות: "חברות הביטוח מחייבות"
עו"ד פנינת ינאי מסרה בשם מרפאת הפלסטיקה: "לפני כשנה, בשל גניבת חפצים מחדרי הרופאים ובהתייעצות עם חברת אבטחה, הוחלט להציב מצלמות בנכס. מרשיי מעולם לא הדליקו את המצלמות בזמן מפגש עם הפציינטים, והן פעלו רק בזמן שהמרפאה הייתה ריקה מאדם. תוך מספר חודשים, ומשנפתר עניין הגניבות, הופסק הצילום במרפאה. מרשיי נדהמו לגלות את דבר צילום החדר והדלפתו לכאורה. הגשנו תלונה ליחידת הסייבר של משטרת ישראל
בגין חדירה לשרת המחשבים של המרפאה, הדלקת המצלמות שאינן בשימוש והדלפת החומר. חרף החדירה למצלמות, לא ניתן היה לראות את המטופלים, ובמסגרת הפקת הלקחים המצלמות הוסרו כליל".
יוני מרקוביץ', מנהל ובעלי מרפאת השיניים בקריית-גת שתועדה ברשת, מסר: "אין כאן שום בעיה של צנעת הפרט, ואין אפשרות לראות שום מטופל. יש פה עניינים ביטוחיים ודרישות בסיסיות של חברת הביטוח. כל המצלמות שיש לי לא מצלמות את המטופל".