מנהיגי ערב במסר לטראמפ: לא להעביר את השגרירות לירושלים
בהודעת הסיכום של ועידת הליגה הערבית בירדן ביקשו המנהיגים הערבים ממדינות העולם לא להכיר בירושלים כבירת ישראל וחידדו כי יתמכו ב"פיוס" תמורת נסיגה לגבולות 1967. מוקדם יותר הזהיר עבדאללה מלך ירדן: "ישראל מחרבת את השלום"
מנהיגי מדינות ערב קראו הערב (יום ד') למדינות העולם לא להכיר בירושלים כבירת ישראל ולא להעביר אליה את השגרירויות. הדברים נכללו בהודעת הסיכום של פסגת הליגה הערבית בירדן שאותה הקריא מזכ"ל הליגה, אחמד אבו אל-רייט. עוד סיכמו מנהיגי הליגה הערבית כי הם יתמכו ב"פיוס" עם ישראל בתמורה לנסיגה מ"כל השטחים הערביים שנכבשו ב-1967".
שליחו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ למשא ומתן, ג'ייסון גרינבלט, הגיע גם הוא לכינוס ונועד בין היתר עם אבו מאזן, שר החוץ של סעודיה ושליט דובאי.
בהודעת הסיכום של הוועידה, שבה גם גינו המנהיגים הערבים גם את ההתערבויות של איראן בענייניהם הפנימיים ואת הניסיונות שלה לעורר קנאות עדתית, נכתב: "אנחנו מדגישים כי נמשיך לפעול לחידוש משא ומתן רציני ואפקטיבי בין ישראל לפלסטינים שיסיים את המבוי הסתום המדיני; משא ומתן שיתנהל בהתאם ללוח זמנים מוגדר לסיום הסכסוך על בסיס פתרון שתי המדינות שיבטיח את הקמת של מדינה פלסטינית בקווי 67 שבירתה מזרח ירושלים. זוהי הדרך היחידה להשגת ביטחון ולהשכנת יציבות".
עוד בהודעה נמסר כי "אנו מדגישים שהשלום הכולל והבר-קיימא הוא ברירה ערבית אסטרטגית שמבטאת אותה יוזמת השלום הערבית שאימצו כל מדינות ערב בביירות ב-2002. היא עדיין התוכנית המקיפה ביותר ובעלת היכולת הרבה ביותר להביא לפיוס היסטורי שמתבסס על נסיגה ישראלית מכל השטחים הפלסטיניים, הסוריים והלבנוניים הכבושים לקווי 67. היא גם מבטיחה טיפול בכל סוגיות הסדר הקבע ובראשן סוגיית הפליטים, והיא מספקת ביטחון ושלום לישראל עם כל מדינות ערב. אנחנו מדגישים כי אנו מחויבים ליוזמה וכי אנחנו דבקים בכל סעיפיה כדרך הטובה ביותר להשיג שלום כולל ובר-קיימא".
כמו כן הביעו המנהיגים הערביים התנגדות לכל הצעדים החד-צדדיים מצד ישראל שמטרתם, לטענתם, לשנות את העובדות בשטח ולהחריב את פתרון שתי המדינות. בנוסף הם הדגישו כי הם מתנגדים לכל הצעדים שישראל נוקטת לשינוי הסטטוס-קוו המשפטי וההיסטורי במקומות הקדושים לאיסלאם ולנצרות בירושלים.
הוועידה שהתקיימה בצדו הירדני של ים המלח נפתחה בנאום חריף של עבדאללה מלך ירדן נגד מדיניותה של ממשלת ישראל. המלך עבדאללה אמר כי ישראל ממשיכה להרחיב את ההתנחלויות ולפעול להחרבת הסיכוי להשכין שלום. "לא יהיה שלום ולא תהיה יציבות באזור בלי פתרון צודק וכולל לסוגיה הפלסטינית, שהיא הסוגיה המרכזית במזרח התיכון, והפתרון הזה צריך להיות פתרון שתי המדינות", אמר המלך עבדאללה. "ירדן היא הקרובה ביותר לפלסטין. דם חללינו עדיין מכסה את חולות פלסטין. אנחנו נמצאים במגע ישיר עם הסבל של העם הפלסטיני ושל בני העם שלנו בירושלים". בנאומו הדגיש המלך עבדאללה כי ירדן תמשיך לבלום כל ניסיון לשנות את הסטטוס קוו בירושלים.
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, אחד האורחים הבולטים בוועידה, אמר כי הרשות ממשיכה לבסס את מוסדותיה ולחזק את "שליטת עמנו על אדמתו". עם זאת הוא הדגיש: "אנו זקוקים לתמיכה בירושלים ולביקורים בה כדי להוכיח את זכותנו עליה". אבו מאזן חזר ואמר: "פתרון שתי המדינות הוא הדרך היחידה להשיג שלום". ברמז לדברי נתניהו הוסיף: "לא מועיל שיש מי שמדברים על פתרונות זמניים או על פתרונות אזוריים".
עוד אמר אבו מאזן: "אנו רוצים שיוזמת השלום הערבית תצא לפועל כפי שנקבע תחילה. שנת 2017 היא השנה שנקבעה להפסקת הכיבוש בשטחים הפלסטיניים. מדינות צריכות להבין שהכרה במדינת פלסטין תעזור לקדם זאת. אנו קוראים לידידנו באפריקה להמשיך לתמוך בסוגיה הפלסטינית בפורומים הבינלאומיים. אנו זקוקים לעזרתכם בקידום הנושא הפלסטיני".
על רקע המתיחות: נשיא מצרים ומלך סעודיה נפגשו
מלבד הסוגיה הישראלית הבוערת, אחד האירועים החשובים של הפסגה הייתה שבירת הקיפאון בין נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, למלך סעודיה סלמן בן עבד אל-עזיז בצל המשבר והמתיחת הרבה בין המדינות. השניים נפגשו בשולי ישיבת הפתיחה של הפסגה אחרי שא-סיסי נטש את האולם בעת תחילת נאומו של אמיר קטאר, השייח תמים. העיתון הירדני "א-ראי" ציטט את שרי החוץ של סעודיה ומצרים שתיארו את הפגישה כחיובית מאוד.
בהמשך נמסר כי מלך סעודיה הזמין את א-סיסי לבקר בסעודיה וא-סיסי נענה בחיוב להזמנה.
בחודשים האחרונים שררה מתיחות רבה ביחסים בין שתי המדינות הסוניות החשובות בעולם הערבי. לפני כשנה זכה המלך סלמאן לביקור חגיגי של כמה ימים בקהיר שבמהלכו סיכמו הצדדים על העברת האיים טיראן וסנפיר שבים האדום ממצרים לסעודיה - מהלך שהוביל למחאה ציבורית נגד השלטון ואף להפגנות. לעת עתה המהלך נבלם על ידי בית המשפט העליון במצרים, אולם טרם נאמרה המילה האחרונה בסוגיה שהרגיזה את סעודיה.
במקביל גם העמדה של מצרים ביחס למשטר הסורי הן בהצהרותיו של א-סיסי והן במוסדות האו"ם התקבלה בחוסר שביעות רצון מצדה של סעודיה. אחרי כמה חודשים של הפוגה חידשה סעודיה את אספקת הנפט למצרים, שכידוע, נמצאת במצב כלכלי קשה וזקוקה למימון של המפרציות ושל סעודיה בפרט.
ועידת הפסגה השנתית של הליגה הערבית מושכת הפעם תשומת לב מיוחדת, משום שהמלך עבדאללה המארח אותה בירדן מנסה להשיב לאירוע את יוקרתו. בשנה שעברה ויתרה מרוקו על אירוח הוועידה והסבירה שהיא אינה רוצה לגרום לעולם לחשוב שהערבים מאוחדים - כשבפועל הם אינם מאוחדים. במקום זה אורגנה בחופזה ועידת פסגה חלופית במאוריטניה, ורק מנהיגים מעטים הגיעו אליה. השנה, לעומת זאת, הגיעו לוועידת הפסגה ראשי 17 מ-21 המדינות החברות. חברותה של סוריה עדיין מוקפאת בשל מלחמת האזרחים המתחוללת בה, והמושב שלה בוועידה נותר מיותם.