שתף קטע נבחר
 

הדרך אל האושר

עבודה מספקת, פעילות התנדבותית, קשרים עם אנשים ותרופות פסיכיאטריות כשצריך. יש מה לעשות כדי לחוות יותר רגעים של אושר

גזור ושמור: להלן ארבע המלצות לדברים שאנשים רגילים יכולים לעשות כדי לחיות חיים קצת יותר מאושרים, כאן בארץ המאושרת שלנו. אלה המלצות מדעיות, ואני עומד מאחוריהן כאיש מקצוע. אבל תחום ההתמחות המדעי שלי הוא מנגנונים מוחיים לכאב נפשי, ובתור רופא פסיכיאטר אני עוסק יום יום בעיקר בסבל האנושי ובבעיות נפשיות. אז מה לי ולאושר?

 

לפני כמה שנים השתתפתי יחד עם הפילוסוף והמחזאי ד"ר אייל דורון והעיתונאי - כיום ח"כ - מיקי רוזנטל, בסדרה "איך להיות מאושר בשישה שיעורים" בערוץ 2. כחלק מההכנות לסדרה קראתי ולמדתי את מה שיש ל"מדעי האושר" - הפסיכולוגיה החיובית - להגיד לנו על האושר האנושי ועל הדרכים להתקרב אליו. מאז עברו כמה שנים, ובשבוע שעבר חגגנו את הגעתה של ישראל למקום ה-11 בדירוג האושר העולמי של האו"ם. אבל תמיד יש מקום לשיפור, וכולנו רוצים להיות מאושרים יותר. האם יש מתכון לאושר?

איך להיות מאושרים? (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
איך להיות מאושרים?(צילום: ויז'ואל/פוטוס)
 

על חידת האושר נכתבו ספריות שלמות. לאורך ההיסטוריה עסקו כמעט כל דת, כל שיטה פילוסופית וכל אסכולה כלכלית ופוליטית בנושא האושר. מעל כל דיון בנושא האושר מרחפת השאלה הנצחית והקשה "מה זה אושר?", שגם עליה נכתבו ספריות. לייעץ לאנשים איך להיות יותר מאושרים בכתבה של 800 מילים ביום שישי, זאת ממש חוצפה. ובכל זאת, המחקר של השנים האחרונות העלה כמה ממצאים שגרמו לי, אישית, לחשב מסלול מחדש בנושא האושר.

 

 

אף אחד לא יכול להיות מאושר כל הזמן. כאב וסבל הם חלק בלתי נפרד ובלתי נמנע של החיים, ממש כמו שלימד הבודהא. הילדות שהייתה לנו, הגנטיקה שלנו, והפרידות והאובדנים שחווינו בחיינו – כל אלה משפיעים על רמת האושר שלנו בחיים, ואת כולם כבר אי אפשר לשנות. אבל מי שמאמין שכל מה שניתן לשאוף אליו בחיים הוא "רגעי אושר", כמה רגעים נוצצים ויקרים של עונג עילאי, שביניהם משתרע שיממון רגשי, מפספס את העיקר, וחבל. המדינה שבה אנו חיים מאפשרת לנו לשאוף ליותר מזה.

 

מדינת ישראל שייכת לעולם הראשון - עולם שיש בו מספיק אוכל, מערכת בריאות טובה ונגישה, וביטחון קיומי מינימלי. בתנאים האלה החוויה העיקרית של רוב בני אדם בחייהם יכולה להיות חיובית רוב הזמן.

המלצה: לעבוד קשה בעבודה שאתם מאמינים בה (צילום: ארכיון יד יערי) (צילום: ארכיון יד יערי)
המלצה: לעבוד קשה בעבודה שאתם מאמינים בה(צילום: ארכיון יד יערי)
 

לכן, אם ברוב הבקרים אתם מתעוררים עצובים, ואתם הולכים לישון כשרוב היום עבר עליכם בלי שמחה, אז צריך וכנראה גם אפשר לשנות משהו בחיים שלכם. הנה כמה הצעות:

1. תעבדו קשה בעבודה שאתם מאמינים בה. לימדו אותנו שפסגת האושר היא להפסיק לעבוד, לפרוש עם הרבה כסף ולחיות חיי תענוגות. זה פשוט לא נכון. יש אנשים שסגנון חיים כזה אכן יהפוך אותם למאושרים, אבל הם המיעוט. אלה לא קלישאות, אלא עובדות בשטח: כמעט כל המולטי-מיליארדרים, אנשים שהיו יכולים מזמן להפסיק לעבוד, ממשיכים לעבוד קשה כל חייהם, והם צודקים. רובנו צריכים לעבוד כדי להיות מאושרים. כמעט בכל המחקרים, אנשים שעובדים הם יותר מאושרים מאלה שלא עובדים, גם כשההכנסה שלהם זהה. אבל לא כל העבודות זהות מבחינת האושר: עבודה מאושרת היא עבודה קשה, שאנחנו מאמינים בה – עבודה שכדי להצליח בה אנו חייבים להתאמץ, והיא חשובה לחייהם של אחרים.

 

זאת הסיבה שמורות ומורים, אחיות ואחים, וגם גננות ומטפלות, מקצועות שלא מרוויחים בהם הרבה כסף, הם המקצועות המאושרים ביותר: העובדים בהם יודעים היטב מדוע הם קמים בבוקר. גם רוב האנשים בפנסיה יהיו מאושרים יותר אם יתאמצו ויעבדו במשהו שחשוב להם – וזה כולל טיפול אינטנסיבי בנכדים שלהם. עבודה כזאת גם תהפוך את ההורים של הנכדים האלה ליותר מאושרים, בייחוד בזמן חופשת הפסח הארוכה מנשוא.

 

2. תתרמו ותתנדבו. אחד המדדים של דו"ח האושר העולמי נגזר מאחוז העונים בחיוב בכל מדינה לשאלה "האם תרמת למישהו או למשהו בחודש האחרון?" אנשים שמוכנים לתת מעצמם למען רווחתם ואושרם של אחרים כמעט תמיד מאושרים יותר.

 

זאת גם ההמלצה לאנשים שעובדים בעבודה שהם לא מאמינים בה ולא גאים בה, אבל אינם יכולים לעזוב אותה. לכל אחד מאיתנו, גם לעסוקים ביותר, יש שעות של פנאי. בשעות האלה אפשר להתנדב ולעשות משהו למען מישהו אחר. מי שמוצא את עצמו מתוסכל משיעמום, או בוהה שעות ארוכות בטלוויזיה בתחושה פנימית של ריקנות, יכול לנסות את האופציה הזאת, שכמעט תמיד מעלה את אושרו של המתנדב. מחקרים רבים מצאו שאלה שמוכנים לתת לאחרים, גם על חשבון טובתם, חיים חיים ארוכים יותר ("הפראיירים לא מתים"), והם גם מאושרים יותר.

 

3. תשקיעו באנשים ובחוויות, לא במוצרי צריכה. חברת השפע המערבית מוכרת לנו שוב ושוב את האשליה שהאושר מחכה לנו ברכישת המותג הבא, וזה ממש לא נכון. רכישת מותגים, דירה חדשה או מכונית חדשה אכן יגרמו לנו להנאה ואפילו לאושר, אבל האושר הזה ידעך במהירות. העונג הוא תמיד רגעי וחולף. הרגעים הנוצצים והמאושרים בחיינו הם תבלין טעים, אבל הם לעולם לא ישביעו אותנו.

 

הדברים שישביעו אותנו הם תחושת משמעות בחיים, קשרי אהבה עם אנשים שאוהבים אותנו, וחוויות טובות שאנו עוברים איתם או עם עצמנו. לא צריך לטוס לאיים המלדיביים בשביל זה, וגם לא צריך מסך פלזמה בגודל של השטיח בסלון. מספיק לאהוב ולהיות נאהב כאן בארץ ישראל.

 

4. תוודאו שאתם לא סובלים ממשהו שמצריך טיפול. אנשים רבים, אפילו רבים מאוד, אינם מאושרים כי הם סובלים מבעיות נפשיות: דיכאון, חרדה, פוסט-טראומה ועוד. גם כאב גופני וכאב נפשי גובים מאיתנו מחיר כבד. הבעיות האלה לרוב אינן חמורות עד כדי כך שהן משתקות או מכניסות אותנו למיטה, אבל הן פוגעות באופן קשה ביכולת להיות מאושרים ולשמוח במה ובמי שיש לנו.

 

הסטיגמה שבעבר הרתיעה רבים מלבקש עזרה לבעיות הנפשיות שלהם הולכת ומתפוגגת, וטוב שכך. טיפולים נפשיים ותרופות פסיכיאטריות לעולם לא יהיו "הדרך אל האושר", אבל לפעמים הם יכולים לעזור לנו לסלק מכשולים גדולים וסמויים החוסמים את הדרך לשם. אז אם פעילות גופנית וחיבוק של אדם אהוב אינם מספיקים לפזר את העננים שבנפש, אולי הגיע הזמן להכניס את הנפש הזאת לבדיקה תקופתית.

 

office@yovell.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איה אפרים
פרופ' יורם יובל
צילום: איה אפרים
מומלצים