משבר באקוודור: שני המועמדים לנשיאות טוענים לניצחונם
לאחר עשור בשלטון של הנשיא הסוציאליסטי רפאל קוראה ועל רקע המיתון הכלכלי והשחיתות הציבורית, הלכו אזרחי המדינה הדרום אמריקנית לבחור את נשיאם החדש. אלא שתוצאות שני מדגמים שפורסמו סותרות - באחת מנצח יקיר הנשיא היוצא לנין מורנו, ובשנייה מנצח איש האופוזיציה גיירמו לאסו
משבר פוליטי חריף במדינה הדרום אמריקנית: שני המועמדים לנשיאות אקוודור טוענים שניצחו בבחירות לאחר שמדגם אחד קבע שמועמד מפלגת השלטון, לנין מורנו, קיבל את רוב הקולות, ואילו מדגם אחר קבע שמועמד האופוזיציה גיירמו לאסו ניצח.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
אזרחי אקוודור הלכו אתמול (יום א') לקלפי כדי לבחור את נשיאם החדש לאחר עשור של שליטת השמאל במדינה בראשות הנשיא רפאל קוראה. יהיו אשר יהיו התוצאות במדינה, הן עשויות לחרוץ את גורלו את מייסד אתר ההדלפות ויקיליקס, ג'וליאן אסאנג', ששוהה בשגרירות אווקדור בלונדון מאז 2012 מחשש למעצרו על ידי הרשויות הבריטיות.
מורנו, איש מפלגת השלטון Alianza PAIS (ברית המדינה) סומן על ידי הנשיא היוצא קוראה כמי שיירש אותו בשלטון. מי שקרא עליו תגר בבחירות לנשיאות היה איש האופוזיציה לאסו, בנקאי לשעבר. "אנחנו נמשיך בתהליך הזה ששינה את המציאות של אקוודור, בייחוד עבור האזרחים העניים ביותר", אמר מורנו, שמרותק לכיסא גלגלים מאז שנורה ב-1998 במהלך שוד, בנאום הניצחון שנשא בפני תומכיו.
מנגד, מועמד האופוזיציה לנשיאות לאסו אמר לתומכיו: "החל מהיום, לאקוודור יש נשיא שהולך לקדם את האחדות הלאומית".
הבלבול הגדול הלילה החל בעקבות שני מדגמים סותרים שפרסמה חברה שקשורה בחוזה עם התקשורת הממלכתית וחברה שנייה שעובדת עבור ערוצי שידור פרטיים.
חברת Opinion Profiles, שלפי הטענות יש לה קשרים לממשלה, העניקה למורנו 52 אחוזים מהקולות. לעומת זאת, מכון Cedatos, שלטענת ממשלת אקוודור עובד עבור האופוזיציה, העניק ללאסו 53 אחוזים מהקולות. כמו כן, ועדת הבחירות הלאומית (CNE) פרסמה תוצאות לא רשמיות לאחר ספירת 96.22 אחוזים מהקלפיות ומהן עולה שמורנו קיבל 51.1 אחוזים מהקולות ואילול לאסו קיבל 48.9 אחוזים. בכל מקרה, מועמד האופוזיציה כבר דורש לערוך ספירה חוזרת וטוען לאי סדרים ולזיופים בבחירות.התוצאות הרשמיות הראשונות של הבחירות צפויות להתפרסם בהמשך היום.
שלטון "הגל האדום" באמריקה הלטינית מאבד מכוחו
הנשיא הסוציאליסטי קוראה ניהל את אקוודור בתקופה שבה נהנתה משגשוג כלכלי גדול, אך באחרונה מתחילה המדינה לדשדש. "זהו רגע מכריע משום שבשנים האחרונות התגובה שלנו הייתה שמרנית", אמר הנשיא היוצא לאחר הצבעתו אמש, והוסיף ש"העולם כולו צופה בנו".
במשך שנים רבות שלטו באמריקה הלטינית מפלגות סוציאליסטיות, אולם "הגל האדום" הלך לדעוך בתקופה האחרונה והבחירות באקוודור היו חשובות ביותר לאנשי השמאל ביבשת.
הנשיא הסוציאליסטי צמצם את שיעור העוני, אך מואשם בשחיתות
פוסטו דוטאן, בן 65, אמר שהוא מקווה ש"השכל הישר של האנשים ינצח. אני רוצה שההישגים של העשור האחרון יישמרו". לדבריו, ניצחון של האופוזיציה "משמעותו קריסת המדינה הזו".
במהלך שמונה שנות כהונתו הראשונות של קוראה רשמה כלכלת אקוודור צמיחה בשיעור ממוצע של 4.4 אחוזים, אלא שבאמצע 2015 שקעה במיתון כלכלי.
קוראה זכה לתמיכתם של העניים באקוודור בזכות ההטבות הסוציאליות שנתן להם ושסייעו להוריד את שיעור העוני מ-36.7 אחוזים ל-23.3 במדינה שבה חיים 16 מיליון תושבים. אלא שלמרות ההישגים הכלכליים, הנשיא היוצא הואשם בשחיתות ובבזבוז הרווחים ממכירת הנפט של אקוודור.
מורנו, בן 64, ניצח בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות שנערך בחודש פברואר עם 39 אחוזים מהקולות לעומת 28 אחוזים ללאסו. אולם לאסו בן ה-61, הצליח לאחד את האופוזיציה באקוודור עם הבטחתו לייצר מיליון מקומות עבודה חדשים ולבטל 14 סוגי מסים, וקרא עליו תגר רציני.
מועמד האופוזיציה איים לבטל לאסאנג' את המקלט המדיני
סוגיה אחרת שעמדה במרכז מערכת הבחירות לנשיאות אקוודור הייתה סיפור המקלט שמקבל אסאנג' בשגרירות המדינה בלונדון. לאסו איים לבטל למייסד ויקיליקס את המקלט המדיני שהוא מקבל מאקוודור זה חמש שנים. קוראה, שנחשב למבקר חריף ביותר של ארצות הברית, אפשר לאסאנג' להישאר בשגרירות ארצו בלונדון כדי להימנע ממעצר ומהסגרה לשבדיה בגין האשמתו באונס של שתי נשים.אסאנג' בן ה-45 מכחיש את הטענות נגדו ואמר שהוא חושש ששבדיה תשלח אותו לארה"ב, שם יעמוד למשפט בגין הדלפת אלפי מסמכים אמריקניים מסווגים של צבא ארה"ב ומחלקת המדינה האמריקנית ב-2010. אסאנג' שב לכותרות בשנה שעברה לאחר שנטען שהוא התערב בבחירות לנשיאות ארה"ב כשהדליף באתר שלו שורה של מיילים שגרמו נזק למועמדת הדמוקרטית הילרי קלינטון.