"חלום בלהות שלא נגמר": שתי נשים ערביות נרצחו תוך שבוע
סהאם אזברגה מלוד נורתה למוות בשנתה בביתה, לינה אחמד מכפר ראמה נרצחה בעת שנסעה ברכבה. פעילות חברתיות במגזר הערבי מזהירות: "החברה הערבית צריכה לעשות בדק בית. מי אמר שהכבוד תלוי באישה ובגופה?"
לאחר חודשים ספורים מאוד של שקט יחסי, שתי נשים ערביות נרצחו בתוך כשבוע, ככל הנראה על ידי קרובי משפחה - ושוב הציפו את בעיית האלימות החמורה כלפי נשים במגזר הערבי. "רצח נשים ערביות זה חלום בלהות שלא מסתיים", הזהירו אתמול (יום ב') פעילות למען זכויות נשים. "מי אמר שהכבוד תלוי באישה ובגופה? אין שום רתיעה והרוצחים פועלים שוב ושוב".
בשבוע האחרון נרצחו שתי נשים במגזר הערבי – לראשונה מאז תחילת השנה. בשבוע שעבר נורתה למוות סהאם אזברגה, בת 29 מלוד, בידי אלמוני שפרץ לביתה בזמן שישנה. באותה השעה שהה בבית אחד מאחיה של המנוחה שלא נורה על ידי המתנקש. חמישה מקרובי משפחתה של הנרצחת נעצרו הבוקר בחשד למעורבות ברצח.
אתמול בבוקר אירע רצח מחריד נוסף: לינה אחמד, בת 35 מכפר ראמה שבגליל, נורתה למוות בזמן שנהגה ברכבה. מהמשטרה נמסר כי "נסיבות המקרה עדיין לא ברורות, ואנחנו חוקרים מספר כיוונים ובשלב זה טרם נעצרו חשודים". קרובת משפחתה סמירה איסמעיל נרצחה ביריות במרר לפני שנה, ורצח זה טרם פוענח. בשנת 2016 נרצחו 11 נשים במגזר הערבי, ובשנת 2015 נרצחו 13 נשים ערביות.
"רצח אדם הוא דבר נתעב, וזו חצייה של כל הקווים האדומים ופגיעה קשה בזכותו של האדם להיות חופשי ומוגן", אמרה סאמיה ערמוש-מחאמיד, פעילה חברתית למען נשים ערביות. "הדבר גרוע עוד יותר כאשר מדובר ברצח נשים, כי הן נתפסות בתרבויות שונות כנחותות. רצח הנשים בחברה הערבית בישראל הפך לחלום בלהות שלא מסתיים. זה דבר שצריך לגנותו בתוקף, ולפעול לגדיעתו מהשורש".
"הגיע הזמן למגר את התופעה החמורה", הוסיפה. "זה מתחיל במערכת החינוך – בחינוך למגדר, שוויון, הכלה וכבוד. כולם חייבים לשלב ידיים להצלת הנשים מהסיוט הזה. לא עולה על הדעת שאישה תמצא את סופה רק מפני שמישהו חושב שהיא פעלה נגד המוסכמות! באיזה זכות זה קורה? מי אמר שהכבוד תלוי באישה ובגופה? מי נתן את הזכות לשים קץ לחיינו? אני בעד שהחברה הערבית תעשה ביקורת פנימית, ותעשה בדק בית רציני".
סמאח סלאימה, מנהלת עמותת נע"ם (נשים ערביות במרכז) חיזקה גם היא את הדברים. "לאורך השנים, יש עלייה במספר הרציחות. המצב של האלימות בחברה הערבית נגד נשים מידרדר. אך אני לא מכירה מניע שקשור לרצח נשים ערביות בפרט, אלא רצח של נשים מכל העדות באופן כללי על ידי גברים. גברים מחפשים להשתלט על חייהן של נשים. ראינו השבוע גבר יהודי שערף את ראשה של גרושתו בטבריה – זה מעשה יותר אלים".
"התרבות שלנו היא תרבות שמקדשת כוח ואנחנו משלמים את המחיר הקשה ביותר", הוסיפה סלאימה. "הטריגר שנותן יד לרצח, חוץ מאוזלת היד של המשטרה בפענוח הרציחות, היא שאין רתיעה, ולכן הרוצחים עושים את זה שוב ושוב".
מנהלת אגף הרווחה בעיריית אום אל-פחם, העובדת הסוציאלית פתחיה אגבאריה, אמרה: "כשאישה ערבייה הולכת נגד הערכים והתרבות הערבית בעקבות בעיות משפחתיות נוצרת כאן בעיה רצינית, אבל אין זכות לאף אדם לפגוע בה. בתור האחראים אנחנו תמיד מנסים למצוא מסגרות טובות לנשים אלו כדי להוציא אותן מכל מצוקה. צר לי מאוד שיש לנו בחברה הערבית אנשים שמשתמשים באלימות נגד נשים כאילו מותר להם להעניש אותן".