הקיצוץ מתחיל: ארה"ב מפסיקה לממן גוף של האו"ם
טראמפ הודיע שיקצץ משמעותית את התמיכה האמריקנית בארגון, וכעת מגיע הצעד הראשון. המימון לקרן האוכלוסייה של האו"ם, שאחראית על הפלות, נפסק. בינואר הופסק המימון האמריקני לארגונים זרים שמבצעים הפלות
מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה אתמול (יום ב') כי ארה"ב מפסיקה את המימון לקרן האוכלוסייה של האו"ם, הגוף של הארגון שאחראי על תכנון המשפחה ובריאות אמהות וילדים ביותר מ-150 מדינות ברחבי העולם. במכתב לבוב קורקר, יו"ר ועידת יחסי החוץ של הסנאט, כתבה מחלקת המדינה כי היא מפסיקה את המימון מכיוון שקרן האוכלוסייה "תומכת, או משתתפת, בניהול תוכנית של הפלה או עקור בכפייה".
מדובר בצעד הראשון של ממשל טראמפ בקיצוץ המימון האמריקני לאו"ם. טראמפ הודיע החודש על כוונתו לקצץ ב-28% בתקציב לדיפלומטיה וסיוע חוץ, כולל הפחתה של התמיכה הכלכלית באו"ם ובגופים השונים של הארגון – בשיעור שעדיין לא ידוע. בזירה הדיפלומטית תוהים כמה רחוק תלך ארה"ב בקיצוץ התמיכה במוסד הבינלאומי.
"אנחנו תורמים 22% מתקציב האו"ם, הרבה יותר מכל מדינה אחרת", אמרה בינואר ניקי היילי, השגרירה האמריקנית באו"ם, לפני שנכנסה לתפקיד. "אנחנו מדינה נדיבה, אבל אנחנו חייבים לשאול את עצמנו איזה דברים טובים אנחנו משיגים מהמימון הלא-פרופורציונאלי הזה". בין ארה"ב לאו"ם יש לא מעט מחלוקות, בין השאר ביחס לישראל. "הארגון מוטה נגד ישראל", טוען הנשיא טראמפ כבר תקופה ארוכה.
בהודעה באתר קרן האוכלוסייה של האו"ם הודיעה הקרן כי היא מצרה על ההחלטה האמריקנית להפסיק את המימון, ומסרה כי ההחלטה של מחלקת המדינה מתבססת על "טענה שגויה" לפיה הקרן תומכת בהפלות ובעיקורים בכפייה בסין. "התמיכה שאנחנו קיבלנו במשך השנים מהממשל האמריקני והעם האמריקני הצילה עשרות אלפי אמהות ממוות ונכויות, במיוחד עכשיו לנוכח המשבר ההומניטארי שצובר תאוצה בעולם".
התקציב של הסוכנויות השונות של האו"ם, וקרן האוכלוסייה ביניהן, מגיע מתרומות של ממשלות. ארה"ב היא התורמת הרביעית בגודלה לקרן האוכלוסייה, וב-2015 העבירה לו 75 מיליון דולר. גורמים באו"ם מזהירים את ארה"ב כי קיצוצים פתאומיים במימון עלולים לגרום לחוסר יציבות בעולם. לטענתם הדולרים שמועברים לדיפלומטיה משפיעים יותר מאלו שמוקצים לצבא שנאבק בטרור.
באשר לנושא ההפלות, ההחלטה האחרונה של ארה"ב מגיעה כחודשיים אחרי שטראמפ חידש את "מדיניות מכסיקו סיטי", שמפסיקה מימון אמריקני לארגונים בינלאומיים שמבצעים הפלות או מספקים מידע עליהן. בצו מ-23 בינואר הרחיב טראמפ את היקף המדיניות הזו כדי שתכלול את כל הסיוע הבריאותי של ארה"ב למדינות זרות, בקיצוץ משוער של חצי מיליארד דולר. מחוקקים רפובליקנים ודמוקרטים דרשו מטראמפ הבהרות בנושא.