מסר אמריקני: F-16 תועד מתרגל הטלת פצצת אטום דמה
עוד איתות מטראמפ: יומיים אחרי הטלת "אם כל הפצצות" באפגניסטן, נחשף ניסוי מוצלח שבו הוטלה בנבאדה B61-12 - פצצת דמה משודרגת. "הכול התחבר", אמרו המדענים. במקביל: רוסיה ביצעה ניסוי ב"טיל השיוט שאי אפשר לעצור" - הגיע לפי 8 ממהירות הקול
יומיים אחרי הטלת "אם כל הפצצות", חושפים בארצות הברית כי נערך ניסוי מוצלח בשדרוג פצצת אטום שנמצאת כבר עשרות שנים בארסנל האמריקני. הפעולות לשיפור אותה פצצה - B61-12 - נמשכות כבר שנים, ואנשי ממשל אמרו כי הניסויים האחרונים, שבהם נעשה שימוש בדוגמאות דמה של הפצצה, יהיו חיוניים לניסיון לשפר אותה. בסרטון נראית הפצצה מוטלת מהאוויר. במקביל, ועל רקע המתיחות העולמית, גם רוסיה ביצעה ניסוי בטיל שיוט חדש, "הטיל שאי אפשר לעצור".
מטוס קרב F-16 מבסיס חיל האוויר נליס הטיל את גרסת הדמה של הפצצה B61-12 במדבר נבאדה בחודש שעבר, במטרה לבחון את הפונקציות הלא-גרעיניות שלה, וכן את יכולת המטוס לשאת את הפצצה. "זה נהדר לראות את כל הדברים מתחברים - פיתוח הנשק, ההכנות לניסוי, המטוס, המטווח והאנשים שהפכו זאת לאפשרי", אמרה אנה שוייר ממכון סנדיה, שאחראי לשדרוג הפצצה, במסגרת "תוכנית הארכת החיים".
המדענים מתכוונים לנתח בחודשים הקרובים את המידע שהצטבר בניסוי, לאחר שטלסקופים, מצלמות שהופעלו מרחוק ומכשירים נוספים הקליטו מידע חיוני עליו. עוד טיסות ניסוי צפויות להתבצע בשלוש השנים הקרובות, וגורמים אמרו כי הייצור הראשון של הפצצה המשודרגת צפוי להתרחש ב-2020.
B61-12 אמורה להחליף ארבע גרסאות ישנות יותר שבארסנל הגרעיני האמריקני. הנשק שונה מאוד מ"אם כל הפצצות" הלא-גרעינית שהוטלה על אפגניסטן השבוע - בפעם הראשונה בהיסטוריה - במטרה לפגוע במתחם של דאעש ליד גבול פקיסטן. לפי הרשויות באפגניסטן, באותה הפצצה נהרגו 94 איש ונחרבו שלוש מנהרות שבהן לוחמים שהו בזמן התקיפה. בנוסף דווח כי נהרגו ארבעה בכירים בארגון.
בניגוד ל-B61-12, "אם כל הפצצות" לא אמורה לחדור פנימה, אלא ליצור פיצוץ גדול מעל פני הקרקע. בנוסף, עקב גודלה רק מטוס גדול בהרבה יכול לשאת אותה. בנבאדה ביצע טייס ה-F-16 שתי הקפות לפני שהצליח להטיל את פצצת הדמה. בתחילה היא לא הוטלה כי במקום הייתה קבוצה גדולה של סוסים. האנשים נאספו במרפסות במטווח אף שידעו כי יראו רק אבק עולה לשמיים, במרחק קילומטרים. הצוותים חפרו והוציאו את פצצת הדמה מהאדמה, והשיבו אותה לאלבקרקי, להמשך ניתוח התוצאות.
הטיל שמדאיג את המערב
במקביל, מסר גורם ביטחוני רוסי לסוכנות הידיעות "טאס" כי זירקון, טיל השיוט הרוסי החדש, הגיע לפי 8 ממהירות הקול במהלך ניסוי. לא נמסר היכן התבצע הניסוי, ומאיזו פלטפורמה שוגר הטיל. לפי ההערכות, הטילים החדשים יוצבו בספינות המערכה הרוסיות פטר הגדול ואדמירל נחימוב.
בתחילת החודש דווח כי רוסיה צפויה להתחיל תוך זמן קצר בייצור טיל השיוט 3M22 זירקון. הטווח של הטיל הוא 400 ק"מ, ומרגע השיגור ועד הפגיעה צפויות לעבור שלוש דקות ו-15 שניות בלבד. במערב חוששים כי הטיל "שאי אפשר לעצור אותו" ישולב בספינות מלחמה רוסיות, ויוכל להטביע את נושאות המטוסים האמריקניות והבריטיות במכה אחת.
"הטיל מצויד בטכנולוגיית מנוע סילון מהפכנית כדי להגיע למהירויות האדירות - במקום לשאת הן דלק והן מחמצן, כמו ברקטות רגילות", נכתב החודש ב"סטרטפור". "זה הופך אותו לקל יותר, ולכן למהיר יותר. הוא לא משתמש בכנפיים, בטורבינות מסתובבות או בחלקים נעים. כמה שפחות חלקים כאלה גם מקטינים את הסיכוי לתקלות מכאניות".
החשש הוא כי הזירקון - שיצויד במכ"ם מתקדם לחיפוש, עקיבה וזיהוי מטרות - יוכל להשמיד את הספינות המתקדמות בעולם ואת נושאות המטוסים בפגיעה אחת, בעת שייכנס לפעילות ב-2020. טים ריפליי מהמגזין הביטחוני ג'יינס לעיתון הגרמני דויטשה וולה אמר כי המערב יצטרך להפחית דרמטית את זמן התגובה של נשקי ההגנה שלו.