700 אסירים ביטחוניים פלסטינים פתחו בשביתת רעב
רוב האסירים הם אנשי פתח והחזית העממית, ואליהם הצטרפו מעט אנשי חמאס. את השביתה מוביל מרואן ברגותי. בישראל נערכים עם הקמה של בית חולים שדה מחוץ לכלא קציעות כדי למנוע פינוי לבתי חולים אזרחיים. שב"ס מבטיח: "השובתים ייענשו"
כ-700 אסירים ביטחוניים פלסטיניים המוחזקים בישראל – אסירים היושבים בכמה בתי סוהר – הודיעו אמש (א') רשמית על פתיחת שביתת רעב ללא הגבלת זמן. משירות בתי הסוהר נמסר כי נגד האסירים שישבתו רעב יינקטו מיד צעדים משמעתיים, וכי בהתאם למדיניות השר לביטחון פנים שב"ס אינו מנהל משא ומתן עם האסירים.
"לשב"ס יש ניסיון רב בהתמודדות עם שביתות רעב ויש לו יכולת ואמצעים להתמודד ולהכיל אותה", נמסר משירות בתי הסוהר. "שב"ס נערך מראש לאפשרות של שביתה, בתיאום עם גורמים נוספים, ובהם צה"ל, משרד הבריאות, מתפ"ש, שב"כ, משטרה ועוד. אסירים שיחליטו לשבות ייאלצו לשאת בתוצאות החמורות. שביתה וצעדי מחאה הן פעולות לא חוקיות וייענו בענישה בלתי מתפשרת".
האסירים שפתחו בשביתת הרעב הם בעיקר אנשי פתח והחזית העממית. מעט מאסירי חמאס יצטרפו לשביתה. מוקדם יותר החודש נחשף ב-ynet המסמך שכולל 13 דרישות של האסירים משב"ס. אתמול בצהריים ערך השר לביטחון פנים גלעד ארדן שיחת ועידה והערכת מצב עם נציגי שב"ס, המשטרה, צה"ל, שב"כ ומשרד הבריאות.
מי שעומד בראש המאבק שהוביל לשביתה הוא מרואן ברגותי. מסמך הדרישות של האסירים כולל דרישה עיקרית ששב"ס יתקין באגפים טלפונים ציבוריים, בדומה לטלפונים שמותקנים עבור אסירים פליליים.
הדרישה השנייה מכוונת גם לצלב האדום, והיא השבת נוהל של שני ביקורים בחודש של בני משפחות האסירים. לפני תשעה חודשים צמצם הצלב האדום את ביקורי המשפחות לפעם בחודש במקום פעמיים, ככל הנראה בעקבות בעיות פיננסיות. הצלב האדום מממן את הבאת בני המשפחות באוטובוסים מהגדה המערבית ומרצועת עזה לבתי הכלא.
במסגרת סוגיית הביקורים, דורשים האסירים כי ישראל לא תמנע מאף בן משפחה מדרגה ראשונה או שנייה לבקר אותם ותסיר מניעה ביטחונית – אם יש כזאת – רק לצורך הביקור. בנוסף הם דורשים להגדיל את זמן הביקור מ-45 דקות לשעה וחצי בכל פעם וכן שיותר להם אחת לרבעון להצטלם עם בני המשפחות שלהם.
בתוך הפתח יש ביקורת לגבי השביתה בשל ההערכה שברגותי עושה אותה ממניעים אינטרסנטיים כדי לצבור כוח. ברגותי מוחה בחודשים האחרונים על כך שהוא ומחנהו הורחקו ממוקדי הכוח אחרי הוועידה השביעית של הפתח שבה הוא זכה במקום הראשון ברשימה.
האסירים שהודיעו כי יצטרפו לשביתה הם לא כלל אסירי פתח מבתי הכלא השונים, אלא בעיקר האסירים מכלא הדרים - שם כלוא ברגותי. ייתכן אף שההשפעה של השביתה תורגש יותר בגדה המערבית מאשר בכלא, בעיקר לאור זאת שהיא תחל ביום האסיר הפלסטיני שמצוין ב-17 באפריל בכל שנה. המגעים בין האסירים לשב"ס נמשכים ויימשכו גם לאחר שתחל השביתה. הנהגת חמאס הודיעה על תמיכה בשביתה, אך לא תצטרף אליה. אסירי חמאס מועטים המוחזקים בכלא הדרים ישתתפו בשביתת הרעב, אולם רוב אסירי חמאס יושבים בבתי כלא אחרים בישראל ולא יצטרפו לשביתה.
מבחינת אבו מאזן השביתה מגיעה בעיתוי בעייתי, לפני הפסגה הצפויה עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בתחילת חודש מאי. בזמן זה אין להנהגה ברמאללה אינטרס להבעיר את השטח כשהתקוות ממדיניות ממשל טראמפ הולכות ונבנות.
"השביתה מונעת ממניעים פוליטיים פנים-פלסטינים"
השר ארדן בחן בחודשים האחרונים את מוכנות הגורמים לשביתה, לרבות דיונים עם צה"ל ומשרד הבריאות כדי להיעזר בשירותים רפואיים שיינתנו לשב"ס וימנעו את הצורך להוציא את שובתי הרעב לבתי חולים אזרחיים כפי שמחייבות הנחיות משרד הבריאות. במסגרת היערכות זו הורה ארדן על הקמת בית חולים שדה מחוץ לכלא קציעות שייתן מענה לשובתי הרעב ובכך יימנע פינוי אסירים לבתי חולים אזרחיים.
ארדן הנחה גם את שב"ס להעביר את יחידות ההתערבות של שירות בתי הסוהר בסמוך לבתי הכלא שבהם שוהים שובתי הרעב, לבצע חיפושים אינטנסיביים מוגברים בימים הקרובים כדי למנוע כל תקשורת בלתי חוקית של האסירים ולבצע העברות של האסירים השובתים בין בתי הכלא בהתאם לשיקול דעת של שב"ס.
לדברי ארדן, "השביתה שמוביל ברגותי מונעת ממניעים פוליטיים פנים-פלסטיניים ולכן כוללת דרישות בלתי סבירות בקשר לתנאי האסירים. הנחיתי את שב"ס לפעול בכל דרך אפשרית בכדי להכיל את השביתה בתוך כתלי בתי הכלא ואת משטרת ישראל להיערך למתן כל סיוע נדרש לשב"ס בכל תרחיש שעלול להתפתח".