הצעה במצרים: רוצים פייסבוק? שלמו על זה
מחוקק מצרי הציע לגבות דמי תשלום חודשיים מכל מי שרוצה להשתמש בפייסבוק כדי שהמדינה תוכל לטענתו לפקח על הנעשה ברשת החברתית ולהגן מפני קיצוניים וטרוריסטים. איך הגיבו במדינה להצעה החריגה?
אין כמעט שבוע במצרים שבו הצעות חוק של חברי הפרלמנט לא עושות כותרות. השבוע היה זה תורו של חבר הפרלמנט ריאד עבד א-סתאר, מחוקק אלמוני עד לאחרונה. א-סתאר, חבר המפלגה הליברלית "המצרים בני החורין", הציע לגבות דמי תשלום מכל מי שרוצה להשתמש בפייסבוק.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
בראיון לאתר החדשות המצרי "אל-ברלמאני" שפורסם ביום שבת אמר המחוקק המצרי: "אם הביטחון הלאומי במדינה נפגע, אז אל תשאלו אותי על זכויות אדם. הרשתות החברתיות החלו לפגוע בביטחון הלאומי במדינה וחייבים לפקח על כך לנוכח מה שמתרחש ברשתות החברתיות והשימוש שעושים בהן הטרוריסטים, 'האחים המוסלמים' ואחרים שמסיתים לקיצוניות ולאנרכיה במדינה".
חבר הפרלמנט א-סתאר סיפר שהוא עובד על הצעת חוק שתסדיר באופן חוקי את המעמד של הרשתות החברתיות, ובראשן פייסבוק. "המנוי החודשי לכניסה צריך לעלות 200 לירות מצריות (40 שקל) או מחיר שתקבע המדינה - ואפילו שיהיה זה מחיר סמלי". לדברי המחוקק המצרי, המטרה של הצעת החוק שלו היא לצמצם או להגביל באופן מוחלט את משתמשי הרשתות החברתיות באמצעות חוזה בין המשתמש לבין המדינה.
הצעת החוק של א-סתאר ספגה ביקורת רבה וגולשים ברשתות החברתיות לעגו לה בפוסטים נוקבים. "תאר לעצמך שאתה צריך להסביר לחבר פרלמנט שאמור לחוקק חוקים שפייסבוק היא חברה בינלאומית שלא שייכת לאבא שלנו ושאנחנו יכולים להטיל דמי שימוש בה בכיף שלנו", כתב מוחמד עבד אל-עזיז, חבר בגוף למען זכויות אדם במדינה. גולש בשם רשאד חאמד כתב: "חבר הפרלמנט שהציע להטיל דמי תשלום על שימוש בפייסבוק הזכיר לי את הפרלמנט של 'האחים המוסלמים'. מוזר מאוד".
אתר חדשות במצרים הראה שחבר הפרלמנט שהציע לגבות דמי שימוש בפייסבוק מחזיק בעצמו שני חשבונות פעילים ברשת החברתית מאז 2015.
בעקבות הביקורת שהוטחה בו חזר המחוקק המצרי מהצעתו המקורית וערך בה שינוי. בראיון לעיתון "אל-קודס אל-ערבי" אמר א-סתאר שהוא לא דיבר על דמי תשלום חודשיים בסך 200 לירות מצריות, אלא על סכום נמוך בהרבה. "אני אגיש הצעת חוק, שלפיה המדינה תיתן אישור להשתמש בפייסבוק בעלות סמלית של חמש לירות מצריות כל חודש (שקל אחד) כדי לאכוף את שליטתה של המדינה ופיקוחה על מה שמתרחש בכל הדפים המפוקפקים שמסיתים לרצח ולטרור וכדי לשמור על הביטחון והיציבות של המולדת".