שתף קטע נבחר

 

בג"ץ קבע: עיריית ת"א תוכל לאשר פתיחת עסקים בשבת

שופטי העליון דחו עתירה שביקשה לאסור על העירייה לאשר הפעלת 164 מרכולים ומתחמי בילוי בשבת וקבעו כי אין עילה להתערבות. "אנשים מחזיקים עמדות שונות באשר לתרגום המשפטי שיש לתת להכרה באופיו של יום השבת כיום מנוחה". החרדים זועמים וקוראים לחוקק חוק עוקף בג"ץ: "זו התערבות משפטית גסה בערכי הדת ופגיעה בשבת"

 

ארכיון ()
ארכיון

בג"ץ התיר היום (ד') לעיריית תל אביב להפעיל 164 עסקים בעיר בשבת, בכפוף לתנאים שנקבעו בחוקי העזר שקבעה העירייה. ההחלטה עוסקת בשני חלקים מרכזיים: אחד מהם עוסק בפתיחת עסקים בשבת בשלושה מתחמים - נמל תל אביב, נמל יפו ותחנת הרכבת הישנה. חלק נוסף עסק בפתיחת מרכולים בשבת לפי מפתח אזורי מסוים בחלק מאזורי העיר ולא בכולם.

 

לעיון בפסיקת בג"ץ - לחצו כאן

 

הפסיקה היום ניתנה לאחר שבית המשפט העליון קבע בעבר כי על עיריית תל אביב להסדיר את נושא הפעלת המרכולים בשבת. העירייה אישרה שתי החלטות: הראשונה אישרה להפעיל מתחמי בילוי, והשנייה - להפעיל חלק מהמרכולים בשבת. נגד מדיניות זו הוגשה עתירה לבג"ץ, והיום קבעו שופטי העליון כי אין עילה להתערב ואישרו להפעיל את המרכולים.

 

"אנשים שונים מחזיקים עמדות שונות באשר לתרגום המשפטי שיש לתת להכרה באופיו של יום השבת כיום מנוחה", כתבה השופטת דפנה ברק ארז בפסק הדין.

 

סוגיית פתיחת המרכולים בשבת חוזרת    (צילום: מתן טורקיה)

סוגיית פתיחת המרכולים בשבת חוזרת    (צילום: מתן טורקיה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, ציינה בפסק הדין כי "גם אם ישנם מתווים אחרים שהיו בידי העירייה לאמץ, שמצויים גם הם במתחם המידתיות, אין בכך כדי לשלול את מידתיותו של תיקון מס' 2, מדובר, בסופו של יום, בפתיחת מספר מצומצם של עסקים אשר מהווים חלק מזערי ממספר העסקים הפועלים בעיר במהלך השבוע, באופן שמאפשר שמירה על צביונה הייחודי של השבת ואינו משנה בצורה ניכרת את פני העיר בשים לב למצב הנורמטיבי הקיים. תיקון מס' 2 מצוי אם כן בגדרי מתחם המידתיות".
 
השופטת ברק ארז הוסיפה: "בפועל, העמדה שיום השבת אמור להיות יום מנוחה, שאינו כשאר ימות החול, היא מקובלת ומוסכמת. ואם יורשה לי להוסיף – טוב שאלה הם פני הדברים, הן מן ההיבט הלאומי-תרבותי והן מן ההיבט הסוציאלי. אולם, אנשים שונים מחזיקים בעמדות שונות באשר לתרגום המשפטי שיש לתת להכרה באופיו של יום השבת כיום מנוחה".
 

חולדאי: "העיר תישאר חופשית" 

ראש העיר תל אביב-יפו, רון חולדאי, אמר בתגובה לפסיקת בג"ץ כי "כפי שאמרתי כבר לפני כארבע שנים - העיר תל אביב-יפו הייתה חופשית ותישאר חופשית. ההסדר החוקי נועד לבטא את האיזון בין השמירה על השבת כיום מנוחה בעיר לבין הצרכים של התושבים ומתן האפשרות לכל אחד ליהנות מיום המנוחה כרצונו".

 

חולדאי ציין עוד כי "זוהי החלטה מאוזנת אשר מחד שומרת על הערך הסוציאלי של השבת כיום מנוחה ומאידך מאפשרת מענה לתושבי העיר שרוצים ליהנות מיום המנוחה כרצונם בעיר חופשית. כפי שמועצת העיר בבני ברק יכולה לסגור בשבת גם את מה שמותר בכלל המדינה כך ראוי לכבד את סמכותה של מועצת העיר תל אביב-יפו לקבוע את אופייה של השבת ברחובותיה".

 

מיטל להבי, סגניתו של חולדאי, מסרה בתגובה כי "אנו מברכים על החלטת בג"ץ שלא להתערב בשיקול הדעת של הרשות המקומית ביחס לאופי המקומי של השבת ביישוב. המתווה לפתיחת מרכולים בשבת, שעליו החלטנו במועצת העיר, הוא ללא ספק מאוזן ולוקח בחשבון את מגוון האוכלוסיות והצרכים שלהן ומאפשר פתיחה מידתית של עסקים באופן שמאפשר חיים תוססים בעיר ללא הפסקה תוך שמירה על שבת מנוחה שקטה". את עיריית תל אביב-יפו ייצגו עורכי הדין ד"ר ישראל (רלי) לשם, יוכי כדיר-פז ועידן לרון.

ראש העיר חולדאי. הביע סיפוק בעקבות הההחלטה (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
ראש העיר חולדאי. הביע סיפוק בעקבות הההחלטה(צילום: אבי מועלם)

השר דרעי. מתכוון להיפגש עם ראש הממשלה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
השר דרעי. מתכוון להיפגש עם ראש הממשלה(צילום: אוהד צויגנברג)

השר ליצמן. טוען לפגיעה בערכי הדת (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
השר ליצמן. טוען לפגיעה בערכי הדת(צילום: עפר מאיר)

מיקי גיצין, חבר מועצת העיר ומנכ"ל "ישראל חופשית", אמר: "אני מברך על החלטת בג"ץ שאישר את חוק העזר העירוני של עיריית תל אביב. החוק מאוזן ולוקח בחשבון את הצרכים של תושבי העיר מחד ואת השאיפה לא להפוך את השבת ליום חול מאידך. בג"ץ שם סוף לגרירת הרגליים של ממשלת ישראל שמתוך פחד נמנעה מלבצע את תפקידה ולאשר את חוק העזר העירוני. זה יום משמח לתושבי תל אביב-יפו ולכל מי שרוצה לקיים חברה חופשית במדינת ישראל".

 

מנגד, בהתאחדות הסוחרים שהגישה את העתירה ציינו בתגובה כי "בית המשפט מצמצם בהחלטתו את תופעת פתיחת המרכולים בשבת בעיר תל אביב בשליש, אך כמדינה אנו צריכים לשאוף לסגירת מסחר כבשבת והפרדתו מתרבות הבילוי והפנאי ביום זה. בפסיקתו בית המשפט מצביע על מחדלי שר הפנים בסוגיית המסחר בשבת, ועל סירובו העיקש להימנע מקבלת החלטה. יחד עם זאת בית המשפט יוצר שינוי חיובי של המציאות, בהפחתת המסחר בשבת בתל אביב ומונע מהעירייה מלפתוח את כלל המסחר בשבת על דעת עצמה".

 

עוד אמרו בהתאחדות הסוחרים כי "מסחר בשבת אינו סמל לחופש הפרט אלא לשעבוד שלו. כעת על חברי הכנסת לראות את טובת כלל הציבור, לייצר הפרדה בין בילוי ופנאי ובין מסחר קמעונאי בשבת, ולהגן על יום המנוחה השבועי של בעלי עסקים קטנים ועובדים שכירים, לא רק בתל אביב אלא בכל הארץ".

 

"לקדם חוק עוקף בג"ץ"

גם במערכת הפוליטית הארצית התייחסו לפסיקת בג"ץ. שר הפנים אריע דרעי (ש"ס) הביע צער על כך שבג"ץ הכריע בעניין פתיחת המרכולים בשבת ולא המתין לדבריו להחלטה שאותה קיבל השר בערב חג הפסח. דרעי החליט בערב החג לפסול את חוק העזר של עיריית תל אביב-יפו והתכוון להודיע על כך בימים הקרובים. הוא ציין כי תמוה שבג"ץ, שהמתין שנים להחלטת שר הפנים, החליט לפרסם היום את החלטתו.

 

לדברי השר דרעי,  "החלטת בג"ץ להתיר פתיחת מרכולים בשבת היא פגיעה קשה בשבת קודש ובצביון העם היהודי. אני מתכוון להיפגש בקרוב עם ראש הממשלה ביחד עם חבריי מאגודת ישראל, שרים וח"כים נוספים שהשבת חשובה להם, ולמחות בפניו על הפגיעה הקשה בסטטוס קוו בנושא השבת. החלטת בג"ץ היא הפרה של הסטטוס קוו ואנו נפעל בכל האמצעים להחזיר את הסטטוס קוו. לשבת אין מי שידאג לה ואעשה הכול כדי לדאוג לשמירת השבת".

 

שר הדתות דוד אזולאי (ש"ס) אמר: "הפגיעה של בג"ץ בקדושת השבת צפויה ואינה מפתיעה. הפגיעה בזכויות החלשים העמלים לפרנסתם שבסך הכול ביקשו לשמור את השבת מבלי להינזק כלכלית - היא מדאיגה".

 

שר הבריאות יעקב ליצמן (יהדות התורה) אמר: "החלטת בג"ץ מהווה פגיעה חמורה בשבת קודש ובצביון היהודי של מדינת ישראל. זוהי המשך התערבות משפטית גסה בערכי הדת וההלכה, שאינה מותירה ברירה אלא לקדם מהלך משפטי לעקיפת בג"ץ, כדי למנוע המשך כרסום מסורת ישראל והדת במדינה".

 

סגן השר מאיר פרוש (יהדות התורה) אמר כי "אין מנוס מחקיקת חוק עוקף בג"ץ. בית המשפט מרשה לעצמו לרמוס את כל ערכי היהדות ולפגוע בסטטוס קוו בצורה בוטה וגסה".

 

מנגד, ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד) אמר: "בסופו של דבר שוב הממשלה הכריחה את בג"ץ להכריע בסוגיות על אופיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. כאשר המחוקק מתרשל במילוי חובתו הוא לא מותיר ברירה לבד מכך שבג"ץ הוא זה שיקבע סוגיות יסוד של חיינו מדינת ישראל. טוב שיש שופטים בירושלים".

 

ח"כ תמר זנדברג (מרצ), לשעבר חברת מועצת העיר תל אביב-יפו, אמרה: "זה ניצחון השפיות - מדובר במתווה מאוזן ומתון שראוי שיתקבל, ואמירה חשובה על סמכותה של עיר לקבוע חוקי עזר משל עצמה במיוחד. בג"ץ חילץ את השבת מידי הכפייה הדתית של הממשלה לידי הקהילות המקומיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Google Street View
עיריית תל אביב
צילום: Google Street View
מומלצים