סוף עידן בבנגקוק: אוכל הרחוב יסולק מהמדרכות
דוכני המזון של בירת תאילנד זיכו אותה בתואר "העיר מספר אחת לאוכל-רחוב": טבחים חמושים בעגלה ובגזייה בלבד מכינים בדקה מטעמים זולים, והתיירים מלקקים את האצבעות. אבל מבצע ניקיון חדש אמור להעלים בקרוב את הדוכנים שהפכו לאחד מסמלי העיר
הרשויות בבנגקוק פתחו במבצע לסילוק הדוכנים שבהם מוכרים בעלי עסקים מזדמנים אוכל-רחוב. בנגקוק קנתה לה שם עולמי בכל הנוגע לאוכל-רחוב, אבל שלטונות תאילנד החליטו לאחרונה לנהל מבצע ניקיון, וגם מוכרי המזון אינם חסינים. המבצע הזה מכעיס את חובבי הקולינריה ומסכן את פרנסתם של הטבחים המוכרים את מרכולתם בצד הדרך.
אוכל הרחוב שמוכרים בעלי הדוכנים כולל מטעמים מסוגים שונים – מנודלס דרך אורז מטוגן ועד חביתת צדפות. הם עושים זאת כהרף עין, ולעתים קרובות לשם ההכנה הם מסתפקים בגזייה פשוטה המונחת בעגלה.
בנגקוק זכתה לא פעם במקום הראשון בדירוגים העוסקים במציאת היעד הטוב בעולם לאוכל-רחוב. תושבי העיר והתיירים צובאים על המסעדות המאולתרות, המצוידות במקרים רבים בכלי פלסטיק בלבד ובשולחנות קטנים המוצבים על המדרכה.
כל זה הולך להשתנות בקרוב בגלל הוראות חדשות שמטרתן להשליט סדר בעיר הסואנת, ביתם של 12 מיליון בני אדם. "היינו רוצים שהלקוחות, התיירים ואפילו בעלי הבית התאילנדים יזכו למזון בריא, ואני חושב שעד כה לא השגנו את זה", אומר וואלופ סוונדי, היועץ הראשי של מושל בנגקוק. "אנחנו חייבים לבדוק את דרכי ההכנה של המזון. אסור שהם ינקו וישפכו מים מלוכלכים למערכת הניקוז". היועץ אמר כי דוכני מזון יסולקו מהמדרכות – אבל ציין כי ייתכן שחלקם יועברו למקומות חדשים.
הצו החדש מדאיג מאוד את מוכר המזון צ'לואיי תונגקו, בן 56. הוא תוהה כיצד יוכל לבנות מחדש את העסק שלו: "אני לא מסכים עם הצו כי אצטרך להתחיל הכול מחדש", הוא אומר. קורקוט פונלופרוסקה, כתב לענייני מזון, אומר שהשלטונות אינם נוהגים כראוי במוכרים. "זה מביש ולא הוגן כלפי אנשים. זו ההערכה של העיר לאנשים? כך הרשויות פותרות את הבעיה? אני לא חושב", כתב בפייסבוק.
מבצע הניקיון הוא חלק מתוכנית גדולה של הממשלה הצבאית, שעלתה לשלטון בתאילנד בהפיכה ב-2014, להשליט סדר. החונטה הכריזה לאחרונה על מבצע להשלטת סדר בכמה תחומים – מהמוניות, דרך שדות התעופה ועד הזנות, שאינה חוקית בתאילנד.