מחמישים מדינות: אלפים ישתתפו במצעד החיים
יום הזיכרון לשואה ולגבורה: ב-10 בבוקר תישמע צפירה בת שתי דקות לזכר ששת המיליונים. בצהריים הרמטכ"ל איזנקוט יוביל בפולין עשרת אלפים בני נוער שיצעדו את שלושת הק"מ מאושוויץ לבירקנאו. "העמידה כאן עם מדים מבטאת את רוח המדינה שקמה מן האפר", אמר איזנקוט בטקס
צועדים למען הנרצחים: יותר מעשרת אלפים בני נוער מרחבי העולם ישתתפו היום (ב') במצעד החיים ה-29 ויצעדו את שלושת הק"מ בין מחנות אושוויץ ובירקנאו שבפולין כמחווה אילמת לששת מיליון היהודים שנרצחו על-ידי הנאצים ועוזריהם. הצועדים מגיעים מכ-50 מדינות, בהן מרוקו, פנמה, ארצות הברית ועוד. את המצעד מובילים הרמטכ"ל רב אלוף גדי איזנקוט, הרב הראשי לישראל לשעבר ישראל מאיר לאו ושר החינוך נפתלי בנט.
איזנקוט הוביל אתמול את משלחת צה"ל בסיור במחנות ההשמדה. "זה ביקור ראשון שלי על אדמת פולין כרמטכ"ל", כתב איזנקוט בספר האורחים. "לראות את הרוע מקרוב והקושי הגדול לתפוש זאת, מכונת הרג ורצח שיטתי של בני עמנו. המילים משואה לתקומה מקבלות משנה חשיבות. ההבנה שרק מדינת ישראל המתקדמת עם צבא חזק ועוצמתי ימנעו מקרים דומים בעתיד".
אמש התקיים טקס יום השואה המרכזי בקרקוב בהשתתפות הרמטכ"ל. "כולנו מרגישים במדינה את ההתייחסות לשואה כדבר מרכזי בנו כעם", אמר איזנקוט. "כשרואים את הדברים מקרוב, הם מקבלים משמעות אחרת לגמרי".
"אפילו כשמנסים לדמיין מה קרה זה בלתי נתפס. ביום שישי נסעתי למשפחה של אלחי טהרלב שנרצח בפיגוע בבנימין. כשהסתיים הביקור, האבא הרב אוהד טהרלב נתן ספר לקצינה שליוותה אותי על סבתו של אלחי. בפתח הספר מופיע הציטוט של אבן עזרא: 'צמאה נפשי ובשרי לאלחי לבי ובשרי ירננן לאלחי'".
"זיכרון השואה", המשיך איזנקוט, "הוא חלק מרכזי בהוויה של עם ישראל ושלנו בצה"ל. הוא בא לידי ביטוי בשני סמלים. סמל חטיבה שבע, היחיד עם טלאי צהוב. בוגרי הבריגדה היהודית שהקימו את החטיבה שמו על התג את הטלאי כחלק מאמירה של 'משואה לתקומה'. המוטיב השני הוא שהאבות המייסדים בחרו לעטר את עיטור הגבורה בסרט צהוב".
"מחר נצעד במצעד החיים. יש משמעות גדולה בעיניי לעמידה עם מדים ולצעידה על אדמת פולין ביום השואה, ושבוע לאחר מכן מציינים את יום הזיכרון לחללי צה"ל ואת יום העצמאות. זה מבטא את הרוח של מדינת ישראל שקמה מן האפר והקימה מדינה מתקדמת עם צבא חזק עוצמתי גם בכוח וגם ברוח", אמר הרמטכ"ל.
איזנקוט התייחס גם לנחיתת שלושה מטוסי F-35 נוספים אתמול בבסיס נבטים. "דקות אחרי שסיימנו את הטקס עם המשלחת קיבלתי תמונה עם שלושת המטוסים. יש קשר בין שלישיית מטוסי F-15 שטסה מאוחר לצערנו מעל אושוויץ בטקס שנערך כאן בעבר לעובדה שבערב יום השואה נוחתים שלושה מטוסי קרב נוספים המתקדמים בעולם".
בין המשתתפים בטקס היה גם השוטר בדימוס מיכאל (מיקי) גולדמן, ניצול שואה, שהוענקה לו בהפתעה דרגה. "הכבוד הוא שלכם ואני איתכם ביחד", אמר גולדמן לרמטכ"ל. גולדמן, יליד שנת 1925, ברח עם הוריו ושני אחיו מעיר הולדתו בקטוביץ' לפשמישל, משם גורש למחנה שבניה. בנובמבר 1943 גורש לאושוויץ ונשלח למחנה בירקנאו.
לאחר כחודש וחצי הועבר למחנה בונה-מונוביץ (אושוויץ III), שם עבד במפעלי אי גה פארבן עד לפינוי המחנה בינואר 1945. גולדמן הוצא לצעדת המוות, הצליח לברוח ממנה, והסתתר אצל משפחה פולנית עד השחרור. בפברואר 1945 התנדב לצבא האדום ונפצע בקרב.
שנתיים לאחר המלחמה הוא הגיע לישראל עם אוניית המעפילים "התקווה". היא נתפסה בלב ים על-ידי הבריטים והוא גורש עם יתר העולים למחנות המעצר בקפריסין. לאחר קום המדינה עלה ארצה, התגורר בתל אביב והתגייס למשטרה. בשנת 1960, לאחר לכידתו של אדולף אייכמן, צורף גולדמן כקצין חקירות ללשכה 06 - יחידה מיוחדת שהוקמה לשם ניהול החקירה. הוא היה עוזרו האישי של גדעון האוזנר, היועץ המשפטי לממשלה, שעמד בראש התביעה.
עוד לפני המצעד יתכנסו בשנית 12 שרי חינוך מהאיחוד האירופי שיעסקו בין היתר בשיתופי פעולה בתחומי החינוך, ובדגש על אתגר הנצחת השואה גם בדור ללא ניצולים. השרים ידונו בשיטות לימוד חדשות ובאמצעים שונים להנצחת השואה, וכן בחומר הלימודים המוקדש לנושא.
בנט נפגש אתמול עם השרים ומשלחות בני נוער מכל העולם ברובע היהודי בקרקוב. "השאלה הגדולה היא איך אנחנו ממשיכים לספר על השואה לא בעוד 50 שנה, אלא בעוד 500 שנה", אמר השר בנט לבני הנוער. אז פנה בנט לשרי החינוך שנכחו בסיור ואמר: "זוהי משימתנו. זוהי אחריותנו".
אמש נפתחו אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה בעצרת הממלכתית בכיכר גטו ורשה ביד ושם בירושלים. השנה, יום הזיכרון לשואה ולגבורה עומד בסימן "לחלץ תווי פניהם" - סיפורו של היחיד בשואה. הטקס התקיים במעמד נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, ניצולי שואה, דור שני ובני משפחותיהם.
"בעלות הברית ידעו על ההשמדה ההמונית של היהודים", אמר בנאומו ראש הממשלה בנימין נתניהו בהתייחס לספר חדש שנחשף ובו נטען כי ארה"ב, בריטניה ומדינות הגוש הסובייטי היו מודעות לרצח של לפחות 2 מיליון יהודים בסוף שנת 1942. "בעקבות המחקר החדש מתבררת משמעות נוראית - לו המעצמות פעלו אז נגד מחנות ההשמדה, היה בכוחן להציל 4 מיליון יהודים ומיליוני בני אדם נוספים. המעצמות ידעו ולא פעלו".
נאומו של נשיא המדינה ראובן ריבלין פתח את העצרת. "מדינת ישראל איננה פיצוי על השואה, אבל השואה מורה לנו לקחת את גורלנו בידינו", אמר הנשיא והוסיף: "לעם היהודי הזכות והחובה לכוח מגן, לעצמאות לאומית, לריבונות, כאן במולדתנו ההיסטורית. האנטישמיות תובעת מאיתנו לגלות משנה נאמנות לאחינו בתפוצות. בנוסף, איננו יכולים להחריש נוכח הזוועות הנעשות במקומות רחוקים ובוודאי לא כאן מעבר לגדר שלנו".
הבוקר בשעה 10:00 תישמע ברחבי הארץ צפירת דומייה בת שתי דקות. מיד לאחר הצפירה יתקיים טקס הנחת הזרים למרגלות האנדרטה למרד גטו ורשה בהשתתפות נשיא המדינה, ראש הממשלה, קנצלר אוסטריה, סגן יושב ראש הכנסת, המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, יו"ר הסוכנות היהודית, הרמטכ"ל, המפכ"ל, זקן הסגל הדיפלומטי, ראש העיר ירושלים, ארגוני ניצולים ולוחמים ומשלחות מרחבי הארץ ומחו"ל.